Κυριακή, 03 Ιουλίου 2016 19:07

Γερμανία: Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές πολεμικού εξοπλισμού το 2015

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γερμανία: Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές πολεμικού εξοπλισμού το 2015

Στα 7,86 δισ. ευρώ τα κέρδη της Γερμανίας πέρσι από την εξαγωγή όπλων, αρμάτων, αεροσκαφών κτλ., κάνοντας ρεκόρ αιώνα.

Οι εξαγωγές πολεμικού εξοπλισμού από τη Γερμανία σχεδόν διπλασιάστηκαν πέρσι, φτάνοντας στον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από την αρχή του τρέχοντος αιώνα, όπως δημοσίευσε την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, επικαλούμενη έκθεση του υπουργείου Οικονομίας, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εγκρίσεις που χορηγήθηκαν για την εξαγωγή πολεμικού εξοπλισμού άγγιξε το 2015 τα 7,86 δισ. ευρώ ενώ το 2014 ήταν 3,97 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας επισημαίνει ότι η αύξηση οφείλεται σε ειδικούς παράγοντες, όπως η έγκριση για τέσσερα αεροσκάφη για λογαριασμό της Βρετανίας αξίας 1,1 δισ. ευρώ αλλά και η αμφιλεγόμενη συμφωνία με το Κατάρ για άρματα μάχης και πυρομαχικά αξίας 1,6 δισ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε το 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πέρσι η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε 100 αιτήσεις για εξαγωγές ενώ εγκρίθηκαν 12.687, 597 περισσότερες σε σύγκριση με το 2014.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Οικονομίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ είχε δηλώσει ότι τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι η Γερμανία είχε δώσει το "πράσινο φως" για αποστολές πολεμικού εξοπλισμού αξίας περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Το Ομοσπονδιακό γραφείο Οικονομικών και Ελέγχου Εξαγωγών (Bafa), που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας, είναι υπεύθυνο για τη χορήγηση αδειών εξαγωγής και ο Γκάμπριελ είχε υποσχεθεί ότι οι αιτήσεις θα εξετάζονται πολύ προσεχτικά, ιδίως όσες αφορούν τη Μέση Ανατολή.

Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πολεμικού εξοπλισμού παγκοσμίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και έχει περιορίσει τις πωλήσεις ελαφριού οπλισμού εκτός των προαναφερόμενων.

Πηγή: news247.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER