Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 19:07

Επικίνδυνη για την υγεία η λεύκανση δοντιών εκτός οδοντιατρείου

Γράφτηκε από την
Επικίνδυνη για την υγεία η λεύκανση δοντιών εκτός οδοντιατρείου

Η λεύκανση δοντιών είναι οδοντιατρική πράξη και πρέπει να διενεργείται από οδοντίατρο και σε χώρο που έχει άδεια λειτουργίας οδοντιατρείου, τονίζει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, με αφορμή την διενέργεια ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) σε επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών εκτός οδοντιατρείου, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του επιτόπιου έκτακτου ελέγχου των Επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ που διενεργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, μετά από καταγγελία του ΟΣΑ, η επιχείρηση παρείχε υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών, χωρίς να φέρει άδεια -βεβαίωση λειτουργίας οδοντιατρείου ή πολύ-οδοντιατρείου και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συντάχθηκε έκθεση ελέγχου, η οποία διαβιβάζεται, μεταξύ άλλων, στο Υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Παράλληλα, ο ΟΣΑ θέτει και το θέμα της νομιμότητας της πώλησης και χρήσης σε τρίτους των λευκαντικών υλικών, που δεν ανήκουν στα προϊόντα που μπορούν να κυκλοφορήσουν ευρέως.

Επιπλέον επισημαίνει και το θέμα της χρήσης και του ορθού χειρισμού του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται κατά τη συγκεκριμένη πράξη της λεύκανσης των δοντιών, δηλαδή των λυχνιών λεύκανσης, γεγονός το οποίο δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου μετάδοσης λοιμωδών νόσων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER