Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 17:23

Ξανθός: Προτάσεις για Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το πρόβλημα των ναρκωτικών

Γράφτηκε από την
Ξανθός: Προτάσεις για Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το πρόβλημα των ναρκωτικών

Τις προτάσεις όλων των αρμοδίων φορέων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών ζητά, με επιστολή που τους απέστειλε, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Στόχος είναι να διευρυνθούν οι πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται στο πεδίο των εξαρτήσεων και η εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί η χρήση ψυχοτρόπων ουσιών στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Στην Αθήνα, όπως και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα, παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών σε σύγκριση με τις επαρχιακές πόλεις. Οι αγορές παράνομων ναρκωτικών (πιάτσες) λειτουργούν σε περιοχές περιφερειακά ή και εντός του κέντρου. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), για το 2016, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των λεγόμενων χρηστών υψηλού κινδύνου στη χώρα ήταν περίπου 17.000, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου. Πρόκειται για ενεργούς χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, έναν ιδιαίτερα περιθωριοποιημένο πληθυσμό, συχνά χωρίς στέγη και με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προσέγγιση των χρηστών με χαμηλό ή κανένα κίνητρο για ένταξη σε θεραπεία απεξάρτησης, επιτυγχάνεται μέσα από τα λεγόμενα μέτρα μείωσης της βλάβης, που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις, προγράμματα και πολιτικές που αποσκοπούν στη μείωση των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της χρήσης ναρκωτικών σε άτομα, κοινότητες και κοινωνίες.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας στην επιστολή του, «τις τελευταίες δεκαετίες οι αρμόδιοι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Υγείας εφαρμόζουν τέτοιες παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν προγράμματα υποκατάστασης οπιοειδών, δράσεις προσέγγισης χρηστών εκτός δομών (streetwork), προγράμματα διανομής βελόνων και συριγγών, συμβουλευτικές υπηρεσίες με στόχο την ασφαλή χρήση κ.ά. Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των παραπάνω δράσεων έχουν πλέον αναλάβει και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Ωστόσο, παρά τη διαθεσιμότητα υπηρεσιών, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια διαμορφώνουν ένα τοπίο που απαιτεί διεύρυνση και εντατικοποίηση των προσπαθειών καθώς και βελτίωση του συντονισμού των δράσεων».

Μάλιστα, παραθέτει τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Αυτές είναι:

- Ενίσχυση και ανασχεδιασμός των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε πρόγραμμα υποκατάστασης.

- Σχεδιασμός και εξασφάλιση χρηματοδότησης, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, για τη δημιουργία νέων δομών μείωσης της βλάβης (κέντρα ημέρας, ξενώνες βραχείας φιλοξενίας αστέγων, κινητές μονάδες προσέγγισης και υγειονομικής φροντίδας), που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους σταδιακά μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

- Επεξεργασία διάταξης που καθιστά δυνατή τη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, η οποία θα κατατεθεί άμεσα σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Με την επιστολή καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως τα υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, ο Δήμος Αθηναίων, η Περιφέρεια Αττικής, πολιτικά κόμματα, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ-ΨΝΑ και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο ζήτημα των ναρκωτικών, να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER