Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 13:33

Τι αλλάζει στο τεστ Παπ (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Προλαμβάνει την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και αποτελεί την εξέταση κλειδί για το γυναικολογικό έλεγχο.

Παρόλα αυτά, μόλις 3 στις 10 γυναίκες κάνουν τακτικό έλεγχο. Ο λόγος για το τεστ Παπ που τις δύο τελευταίες δεκαετίες εξελίχθηκε και εμπλουτίστηκε με άλλες εξετάσεις, όπως το τεστ Παπ υγρής φάσης που βλέπει καλύτερα τα κύτταρα, το HPV DNA test και το mRNA test.

Δείτε το βίντεο με το τεστ Παπ και τις άλλες εξετάσεις

Όπως αναφέρει η Μαρία Νασιουτζίκη, γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Κυτταρολογίας: «Κάθε χρόνο στην Ελλάδα επισήμως αναφέρονται περί τα 600 νέα κρούσματα της νόσου αν και εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το τεστ Παπανικολάου είναι η μόνη αναγνωρισμένη εξέταση πρόληψης του καρκίνου. Αναγνωρίζει προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις συμπεριλαμβανομένων των κυτταρικών αλλοιώσεων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Επίσης, αναγνωρίζει καρκινωματώδεις αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου».

Κάθε πότε να κάνω τεστ Παπ;

H κ. Νασιουτζίκη εξηγεί ότι οι οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ ορίζουν ότι το ΠΑΠ τεστ ενδείκνυται σε γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών ανά 3ετία με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθείται πιστά και συντάσσονται με την πιο πρόσφατη έκδοση των αμερικανικών οδηγιών. Ωστόσο, δεν είναι περιοριστικές για τους γιατρούς.