Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 12:00

Και οι μπαμπάδες παθαίνουν κατάθλιψη μετά τη γέννα

Γράφτηκε από την
Και οι μπαμπάδες παθαίνουν κατάθλιψη μετά τη γέννα

Mεταγεννητική κατάθλιψη παθαίνει ένας στους 20 νέους μπαμπάδες και μάλιστα η κόρη του, όταν φθάσει στην εφηβεία, έχει και αυτή μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Cambridge, της Οξφόρδης, του Μπρίστολ και του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Ραμτσαντανί του πανεπιστημίου του Cambridge, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 3.200 οικογένειες.

Διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των 18 ετών τα κορίτσια, των οποίων οι πατέρες είχαν εκδηλώσει μεταγεννητική κατάθλιψη, είναι και τα ίδια πιθανότερο να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Ο ίδιος κίνδυνος δεν υπάρχει όμως για τα αγόρια όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κατάθλιψη του ενός γονέα ή ακόμη χειρότερα και των δύο μετά τη γέννηση ενός παιδιού διαταράσσει την οικογενειακή ζωή και δημιουργεί συνθήκες στρες για όλους, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου. Παραμένει ωστόσο ασαφές γιατί οι συνέπειες είναι ορατές μόνο στις κόρες και όχι στους γιούς.


NEWSLETTER