Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 09:30

Πότε η μαστογραφία κρίνεται λιγότερο αναγκαία

Γράφτηκε από την
Πότε η μαστογραφία κρίνεται λιγότερο αναγκαία

Οι συχνές μαστογραφίες μπορεί να προλάβουν εγκαίρως τον καρκίνο του μαστού, όμως οι γυναίκες άνω των 75 ετών, που πάσχουν από χρόνιες νόσους, μπορούν να παραλείψουν αυτή την εξέταση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the National Cancer Institute», έδειξαν ότι οι γυναίκες που είναι πάνω από 75 ετών και πάσχουν από χρόνιες νόσους (π.χ. διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσοι), είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτές τις νόσους παρά από καρκίνο του μαστού.

«Για τις γυναίκες άνω των 75 με χρόνιες νόσους το όφελος από τη μαστογραφία είναι πάρα πολύ μικρό. Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι στο ηλικιακό φάσμα 75 - 84 έχουν 123 φορές πιο πολλές πιθανότητες να πεθάνουν από άλλα αίτια παρά από καρκίνο», δήλωσε η Ντεγιάνα Μπρέιθγουάιτ, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας και ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο «Georgetown» της Ουάσιγκτον.

Αυτά τα ευρήματα προφανώς δεν υπονοούν ότι όλες οι γυναίκες άνω των 75 πρέπει να σταματούν τις μαστογραφίες αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν είχαν καταλήξει σε μια κοινή γραμμή σχετικά με τις μαστογραφίες, με την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία να προτείνει τη διακοπή τους όταν το προσδόκιμο ζωής είναι μικρότερο από 10 χρόνια ενώ άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα θεωρούν ότι η κατάλληλη ηλικία για τη διακοπή της εξέτασης αυτής είναι το διάστημα 69 - 74 χρόνια.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα 222.000 γυναικών ηλικίας 66 με 94 από νοσοκομεία των ΗΠΑ οι οποίες είχαν κάνει μαστογραφία μεταξύ του 1999 και του 2010.

Τα επόμενα 10 χρόνια 7.600 γυναίκες διαγνώστηκαν με επιθετικό καρκίνο του μαστού και 1.700 είχαν ανώμαλα κύτταρα τα οποία θεωρήθηκαν ένα πολύ πρώιμο είδος καρκίνου του μαστού. Επομένως οι θάνατοι από καρκίνου του μαστού στις ηλικίες 66 με 94 αποτελούσαν μόνο το 0,2 - 0,3% του συνόλου των θανάτων.

Καθώς περνούν τα χρόνια, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού μένει σταθερός και μετά τα 75 έτη παρουσιάζει κάποια μείωση ενώ ο κίνδυνος θανάτου από άλλα αίτια αυξάνεται.

Η Νταϊάνα Μπατίστ, διευθύντρια ανάπτυξης κατευθυντήριων οδηγιών για τη διάγνωση του καρκίνου στην Αμερικανική Αντικαρκικνική Εταιρεία, εξηγεί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία, κατάλληλη για τη διακοπή μαστογραφίας αλλά ότι η εξέταση πρέπει να συνεχίζεται όσο οι γυναίκες είναι υγιείς και ειδικά εάν θεωρείται ότι έχουν πάνω από 10 χρόνια ακόμα προσδόκιμο ζωής.

Η δρ Μπόνι Λίτβακ, διευθύντρια απεικόνισης στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης «Northern Westchester Hospital» τονίζει ότι οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τις γυναίκες και να αποφασίζουν εξατομικευμένα για την κάθε μια ξεχωριστά ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή για τη διακοπή αυτής της εξέτασης.


NEWSLETTER