Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 09:50

Έρευνα: Οι έγκυες με στρες είναι πιθανότερο να γεννήσουν κορίτσι

Γράφτηκε από την
Έρευνα: Οι έγκυες με στρες είναι πιθανότερο να γεννήσουν κορίτσι

Το στρες της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού, αλλά και το φύλο του. Μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι έγκυες που βιώνουν σωματικό και ψυχολογικό στρες, έχουν μικρότερες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι και μεγαλύτερη να γεννήσουν κορίτσι. Κατά μέσο όρο στον κόσμο γεννιούνται περίπου 105 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια.

Όμως στην περίπτωση σωματικού και ψυχολογικού στρες η αναλογία γέννησης αγοριών-κοριτσιών είναι αντίστοιχα τέσσερα αγόρια για κάθε εννέα κορίτσια και δύο αγόρια για κάθε τρία κορίτσια.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής ψυχολογίας Κάθριν Μονκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν 187 εγκύους 18 έως 45 ετών, εξετάζοντας 27 δείκτες στρες, με βάση ερωτηματολόγια, τεστ και ημερολόγια των γυναικών. Μία στις έξι εγκύους (17%) αξιολογήθηκε ως ψυχολογικά στρεσαρισμένη, με άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (16%) εμφάνιζε σωματικό στρες, με αυξημένη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων καθημερινά. Η πλειονότητα των γυναικών (67%) θεωρήθηκαν υγιείς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER