Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 21:15

Θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού με Laser στο ιατρείο

Γράφτηκε από την
Θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού με Laser στο ιατρείο

 

Τα κονδυλώματα του πρωκτού αποτελούν μία πολύ συχνή πάθηση που οφείλεται στη λοίμωξη με τον ιό HPV (Human Papilloma Virus). Πρόκειται για ενδοπρωκτικά και περιπρωκτικά ογκίδια, τα οποία σε αρχικό στάδιο δεν είναι διακριτά.

Στην πορεία της ανάπτυξής τους, μεγαλώνουν και μπορούν να εντοπιστούν με γυμνό μάτι, ενώ συνήθως προκαλούν ενοχλήσεις.

Τα περιπρωκτικά κονδυλώματα, τις περισσότερες φορές, συνυπάρχουν με κονδυλώματα στο εσωτερικό του πρωκτού. Ωστόσο ο HPV δεν προσβάλλει το έντερο και γι’ αυτό το λόγο τα κονδυλώματα μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 5 με 7 εκατοστά σε βάθος από το σημείο του πρωκτού.

 

Πώς συνδέεται ο ιός HPV με τα κονδυλώματα πρωκτού;

Η λοίμωξη με τον ιό HPV στον πρωκτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κονδυλωμάτων, δυσπλασιών και, τελικά, σε καρκίνο του πρωκτού. Ο ιός HPV αποτελεί τη συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Τα στελέχη του ιού διακρίνονται σε δύο ομάδες, οι οποίες προσδιορίζουν και το βαθμό σοβαρότητάς της λοίμωξης.

Αυτές είναι:

  1. Χαμηλού κινδύνου
    Πρόκειται για τα στελέχη 6, 11, 40, 42, 43, 44, 55, 61, 70, 72, 81, 83, 84. Από αυτά, το 6 και το 11 είναι τα συχνότερα στελέχη που προκαλούν κονδυλώματα και χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες, οι οποίες δεν οδηγούν σε κακοήθεια. Μπορούν όμως με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθούν σε υψηλόβαθμες βλάβες, αλλά μπορεί και να υποχωρήσουν.
  2. Υψηλού κινδύνου
    Τα στελέχη υψηλού κινδύνου είναι τα 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 70, 73, 82 και 85. Στα 16 και 18 οφείλονται συνήθως η υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές βλάβες, οι οποίες, αν δε θεραπευθούν μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του πρωκτού.

Ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και μπορεί να προσβάλλει τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό και τη στοματική κοιλότητα.

Σε ποιες ομάδες ανθρώπων είναι αυξημένος ο κίνδυνος να εμφανιστούν κονδυλώματα πρωκτού;

Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση κονδυλωμάτων πρωκτού. Οι άνθρωποι αυτοί:

  • Δεν είναι συνεπείς στη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Εναλλάσσουν συχνά τους ερωτικούς τους συντρόφους
  • Έχουν συχνά σεξουαλικές επαφές από τον πρωκτό
  • Οι σεξουαλικές τους επαφές ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία
  • Έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV
  • Κάνουν λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων
  • Έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση στο παρελθόν
  • Είναι καπνιστές

Τα κονδυλώματα πρωκτού παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανιστούν σε ομοφυλόφιλους οροθετικούς άνδρες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης με τον ιό HPV σε συνδυασμό με το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από τον ιό HIV, οδηγούν στην πολύ συχνή εμφάνιση κονδυλωμάτων πρωκτού.

Με ποια συμπτώματα συνοδεύονται τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τα κονδυλώματα πρωκτού περιλαμβάνουν:

Όταν υπάρχουν δυσπλασίες, ο ασθενής συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, μόλις διαγνωσθεί η λοίμωξη με τον ιό, θα πρέπει να υποβληθεί σε ενδελεχή έλεγχο με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση και καλύτερη αντιμετώπιση όχι μόνο των κονδυλωμάτων αλλά και τυχόν προκαρκινικών βλαβών.

Ποιοι είναι οι τρόποι διάγνωσης για τα κονδυλώματα πρωκτού;

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων του πρωκτού θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένοπρωκτολόγο. Οι τρόποι διάγνωσης των κονδυλωμάτων πρωκτού, αλλά και άλλων βλαβών που μπορεί να συνυπάρχουν, λειτουργούν συμπληρωματικά ο ένας με τον άλλον και είναι οι εξής:

  1. Επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας
    Η συγκεκριμένη διαγνωστική πράξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας σωστής πρωκτολογικής εξέτασης και μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στον εξετάζοντα ιατρό. Εκτός από τα κονδυλώματα, με την επισκόπηση μπορεί να γίνει διάγνωση πλήθους άλλων παθήσεων του πρωκτού και του περιπρωκτικού δέρματος όπως οι αιμορροΐδες, η ραγάδα δακτυλίου, το περιεδρικό απόστημα, το περιεδρικό συρίγγιο, τα πρωκτικά θηλώματα, ο καρκίνος του πρωκτού, η πρόπτωση του ορθού κλπ.

  2. Δακτυλική εξέταση πρωκτού
    Με απόλυτη τήρηση της υγιεινής και εξασφαλίζοντας ότι ο ασθενής αισθάνεται άνετα, πραγματοποιείται πρωκτική δακτυλική εξέταση. Ο γιατρός εφαρμόζει λιπαντικό gel και με χρήση γαντιών πραγματοποιεί τον έλεγχο στο εσωτερικό του πρωκτού. Σκοπός είναι η αναζήτηση βλαβών στις περιοχές όπως είναι το ορθό, η μεταβατική ζώνη ορθού-πρωκτού, ο μέσος πρωκτικός σωλήνας, οι σφιγκτήρες, καθώς και ο προστάτης (στους άντρες).

  3. Κυτταρολογική εξέταση πρωκτού (Test Pap Πρωκτού)
    Όπως είναι το Test Pap για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έτσι και το Test Pap πρωκτού εφαρμόζεται για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού. Πρόκειται για μία πολύτιμη εξέταση που διαρκεί περίπου 2 λεπτά και είναι απολύτως ανώδυνη. Κατόπιν λήψης υλικού από την περιοχή του πρωκτού, πραγματοποιείται έλεγχος από κυτταρολόγο και ο ασθενής λαμβάνει τα αποτελέσματα μερικές ημέρες μετά.

  4. Πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας
    Η πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας είναι μία πολύ εξειδικευμένη εξέταση για την ανεύρεση δυσπλασιών και κονδυλωμάτων στον πρωκτό. Η πολύ μεγάλη αξία της έγκειται στην εξαιρετική ακρίβεια, κάτι που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού. Η συγκεκριμένη εξέταση ξεκίνησε να εφαρμόζεται στα κορυφαία ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη διενεργείται από λίγους εξειδικευμένους γιατρούς, ανάμεσά στους οποίους, ο χειρουργός - πρωκτολόγος, Δρ. Ιωάννης Δοντάς.

Κονδυλώματα Πρωκτού - Θεραπεία με Laser

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα κονδυλώματα του πρωκτού επιτυγχάνεται με τη σύγχρονη μέθοδο του Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2).

Πρόκειται για μία εξελιγμένη ελάχιστα επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται στην Κλινική Laser Surgery. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι εξαιρετικής σημασίας για την καλύτερη δυνατή εμπειρία του ασθενούς. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Είναι ασφαλής
  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο
  • Δεν απαιτεί νοσηλεία σε κλινική ή νοσοκομείο
  • Προκαλεί μικρότερη ή μηδενική αιμορραγία
  • Έχει μικρή διάρκεια εκτέλεσης
  • Προκαλεί ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
  • Ευνοεί την ταχύτατη επούλωση των τραυμάτων
  • Συνήθως δεν απαιτεί τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων
  • Δεν έχει ράμματα καθώς δεν εκτελείται αφαίρεση ιστού
  • Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες (εργασία, αθλήματα κλπ)
  • Ο ασθενής μπορεί άφοβα να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα
  • Αποφεύγονται οι χειρουργικές επεμβάσεις που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους (δύσμορφες ουλές, δημιουργία συριγγίων, ακράτεια κοπράνων, στένωση πρωκτού κλπ).


NEWSLETTER