Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 15:48

ΕΟΠΥΥ: Εισπράξεις 3,5 εκατ. ευρώ για πρόστιμα από το 2012

Γράφτηκε από την
ΕΟΠΥΥ: Εισπράξεις 3,5 εκατ. ευρώ για πρόστιμα από το 2012

Περίπου 3,5 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί από τον   Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), από κλινικές, φαρμακεία, γιατρούς, αλλά και ασφαλισμένους από το 2012 μέχρι σήμερα, καθώς άμεσα εφαρμόζονται οι ποινές και η είσπραξη προστίμων, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει.

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ «βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και παραγωγή ιδεών προκειμένου να προλαμβάνει παραβατικές συμπεριφορές», καθώς δυστυχώς η παραβατικότητα δεν σταματάει.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, έχουν επιβληθεί από την  Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) σε 54 παρόχους υπηρεσιών υγείας χρηματικά πρόστιμα ύψους 453.000 ευρώ   και σε 15 παρόχους η ποινή του προσωρινού αποκλεισμού, για το χρονικό διάστημα του α’ εξαμήνου του 2015, ενώ για το 2014 επεβλήθησαν χρηματικά πρόστιμα σε 115 παρόχους, συνολικού ύψους  1.199.576 ευρώ.

Ένα σημαντικό θέμα που άμεσα αναμένεται να επιλύσει ο Οργανισμός είναι οι καταχρηστικές χρεώσεις σε ασφαλισμένους από κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς   και μελετάται η είσπραξη  του διπλάσιου ποσού που έδωσε παραπάνω ο ασφαλισμένος και η απόδοση του μέρους που έδωσε στον ίδιο και το άλλο στον ΕΟΠΥΥ ως αποζημίωση.

Επίσης μετά από εντατικούς ελέγχους οι οποίοι και συνεχίζονται σχετικά με τα επιθέματα, ο Οργανισμός προχώρησε πρόσφατα     στον καθορισμό των κατηγοριών των επιθεμάτων που θα αποζημιώνει. Επιπλέον, προκειμένου να υποβληθεί τελική εισήγηση στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, μέχρι την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση πίνακας με τις κατηγορίες των επιθεμάτων. Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υποβολής δικαιολογητικών από τους προμηθευτές, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα παραστατικά   στον τόπο διαμονής τους και όχι όπως πριν, «όπου τους βόλευε», κάτι που όπως λένε εκπρόσωποι του Οργανισμού υπέκρυπτε παραβατικές συμπεριφορές.

Η χαρτογράφηση των κυριότερων παραβάσεων εις βάρος του Οργανισμού αφορά συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων εν αγνοία ασφαλισμένων, έκδοση συνταγών φαρμάκων και παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων από γιατρούς εκτός ειδικότητας, χωρίς αιτιολόγηση, υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων, συνταγογράφηση χωρίς εξέταση των ασφαλισμένων, λανθασμένη χρέωση ΚΕΝ και επιπλέον χρεώσεις στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, οι παραβάσεις αφορούν καταχρηστικές χρεώσεις νοσηλίων σε ασφαλισμένους από ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια και συμβεβλημένους γατρούς, παραπομπή σε Κέντρα Αποκατάστασης κλειστής και ανοικτής νοσηλείας από μη ειδικούς γιατρούς και για παθήσεις που δεν προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ειδικότερα, το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, έχει εντοπισθεί ασφαλισμένος, ο οποίος χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και άλλων φαρμάκων, οι ενδείξεις των οποίων δεν άπτονται των παθήσεών του. Τα σχετικά στοιχεία έχουν σταλεί στην Εισαγγελία και η   ζημία για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 172.000 ευρώ. Στελέχη του Οργανισμού ανέφεραν ότι   για την υπόθεση «ευθύνη» φέρουν και οι γιατροί, οι οποίοι δεν παρακολουθούσαν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Γυναικολόγος   χρέωνε εικονικές επισκέψεις ασφαλισμένων και προέβαινε σε συνταγογράφηση εξετάσεων που δεν εκτελούνταν, προκειμένου να αιτιολογήσει τις επισκέψεις. Η επιβεβαιωθείσα οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 1.250 ευρώ και το χρηματικό πρόστιμο που του επιβλήθηκε ανέρχεται σε 16.875 ευρώ και 12 μήνες διακοπής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Πολλές είναι οι καταγγελίες που δέχεται ο ΕΟΠΥΥ και για καταχρηστικές χρεώσεις   σε ασφαλισμένους   κατά τη νοσηλεία τους ή κατά τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Πολλές περιπτώσεις έχουν διερευνηθεί και έχουν επιβληθεί χρηματικά πρόστιμα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER