Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 17:19

Ποιες τροφές καταπολεμούν την τριχόπτωση;

Γράφτηκε από την

Από τα 15 χρόνια και πάνω ο αγώνας για τη διατήρηση των μαλλιών είναι διαρκής και στόχος όλων είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κεφαλή, αφού όσο περνάνε τα χρόνια χάνεται η λάμψη και η δύναμή τους.

Αν και οι αιτίες της τριχόπτωσης είναι πολλές -συμπεριλαμβανομένων της γενετικής προδιάθεσης, της ηλικίας, των ορμονών, της έλλειψης θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή, την τοξικότητα, τα φάρμακα και τα αυτοάνοσα – η αλλαγή της διατροφής μπορεί, σε πολλές περιπτώσεις, να είναι χρήσιμη για τη σωτηρία των μαλλιών. Η σωστή διατροφή και τα συμπληρώματα μπορούν να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν την απώλεια των μαλλιών κάνοντας τις τρίχες πιο χοντρές και πιο υγιείς, υποστηρίζουν οι δερματολόγοι.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές από τις τροφές που περιέχουν εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα βοηθούν στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Σπανάκι

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη μετάλλων είναι η βασική αιτία τριχόπτωσης. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε έλλειψη βιταμινών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών, επισημαίνουν οι επιστήμονες και συνιστούν έλεγχο των επιπέδων της πρωτεΐνης, του σιδήρου, της φερριτίνης, της βιταμίνης D και μια σειρά άλλων στοιχείων. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία λειτουργούν ως ένα φυσικό βελτιωτικό για τα μαλλιά. Επίσης, περιέχει ω-3, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, συστατικά που διατηρούν την λάμψη των μαλλιών.

Γιαούρτι

Παρατηρήστε καλά τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και θα διαπιστώσετε ότι όλα είχαν πλούσια κόμη. Αυτός ο «πλούτος» μαλλιών μπορεί να οφείλεται στην καλλιτεχνική επιλογή, μπορεί όμως και στην πρωτεΐνη που περιέχει το γιαούρτι, που υπάρχει στην ελληνική κουλτούρα από το 500 πΧ. Εκτός από πρωτεΐνη, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β5, η οποία βοηθάει στη ροή του αίματος και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη των μαλλιών. Αφήστε που επιλέγοντας ένα καλό ελληνικό γιαούρτι θα βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

Σολομός

Ο σολομός είναι ψάρι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά, που είναι αντιφλεγμονώδη και μπορούν να σταματήσουν την απώλεια μαλλιών εάν αυτή οφείλεται σε κάποιου είδους φλεγμονή. Εκτός από το σολομό, καλές πηγές ω-3 λιπαρών είναι επίσης οι σαρδέλες και το σκουμπρί. Εκτός αυτού, ο σολομός είναι ένα τρόφιμο που βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση της ινσουλίνης από τον οργανισμό, στη διαταραχή της οποίας πολλές φορές οφείλεται ο σχηματισμός φαλάκρας τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Κανέλα

Μυρίζει υπέροχα και συνήθως μας θυμίζει τα Χριστούγεννα, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, που βοηθάει στην καλύτερη οξυγόνωση και στην μεταφορά των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τη διατήρηση της υγείας των τριχοθυλακίων. Βάλτε μπόλικη κανέλα στον καφέ σας, ρίξτε τη στα γλυκά σας ή κάντε αφεψήματα κανέλας για την καλύτερη υγεία των μαλλιών σας και όχι μόνο.

Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε σίδηρο, φυτικές ίνες, ψευδάργυρο, τα ω-3 λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών, καθιστώντας τα παχιά και υγιή. 

Αβγά

Τα αβγά περιέχουν βιοτίνη, η οποία βοηθάει τα μαλλιά να μεγαλώνουν, ενώ βοηθάει και στην ενίσχυση των εύθραυστων νυχιών. Η έλλειψη της βιοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των μαλλιών, ενώ άλλες πηγές πρόσληψης της βιταμίνης αυτής είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και ο σολομός. Τα αβγά επίσης μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια του βάρους.

Φακές

Πρωτεΐνη, σίδηρος, ψευδάργυρος και βιοτίνη, περιέχονται σε υψηλή περιεκτικότητα στις φακές, οι οποίες είναι πλούσιες και σε φυλλικό οξύ, το οποίο χρειάζεται για την αποκατάσταση της υγείας των ερυθρών αιμοσφαιρίων που δίνουν ζωντάνια στο δέρμα και τα μαλλιά. 

Στρείδια

Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό μέταλλο για την υγεία γενικώς. Όταν υπάρχει έλλειψη στον οργανισμό τότε μπορεί να υπάρξει πρόβλημα τριχόπτωσης, ακόμη και απώλεια των βλεφαρίδων. Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι τα στρείδια, το βόειο κρέας, τα καβούρια και ο αστακός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ