Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2015 21:57

Μερικές τροφές μαγειρεύονται πιο υγιεινά στο φούρνο μικροκυμάτων

Γράφτηκε από την
Μερικές τροφές μαγειρεύονται πιο υγιεινά στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μία εφεύρεση της δεκαετίας του 1980 και από τότε μέχρι σήμερα έχει περάσει «σαράντα κύματα» για το εάν πρέπει ή όχι να τον χρησιμοποιούμε.

Στην αρχή της εμφάνισής του στην κουζίνα «θεοποιήθηκε», αφού μπορούσε να ψήσει ένα ολόκληρο κοτόπουλο σε σύντομο χρονικό διάστημα, λύνοντας τα χέρια των σύγχρονων ανθρώπων που δεν έχουν πολύ χρόνο για… χάσιμο, μαγειρεύοντας.

Κανένας «θεός» όμως δεν υπάρχει χωρίς το δαίμονα του. Αυτή ήταν και η μοίρα του φούρνου μικροκυμάτων που στο επόμενο κιόλας βήμα κατηγορήθηκε για τα ραδιενεργά γεύματα που ετοιμάζει, ενώ πήρε και επισήμως τον τίτλο του καταστροφέα της γκουρμέ γεύσης και των θρεπτικών συστατικών.

Τώρα όμως μία νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ έρχεται να βάλει τα πράγματα σε τάξη, αφού υποστηρίζει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων είναι πιο υγιεινό.

Συγκεκριμένα η μελέτη σημειώνει ότι όταν μερικά λαχανικά μαγειρεύονται στο φούρνο μικροκυμάτων διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, καθώς ο χρόνος μαγειρέματος είναι πιο σύντομος, ενώ η τοποθέτησή τους σε ένα δοχείο με νερό είναι σαν να μαγειρεύονται στον ατμό.

Επιπλέον, η Αμερικανική Χημική Εταιρεία συνιστά τη χρήση κατεψυγμένων λαχανικών για μεγαλύτερα οφέλη. Είναι σαν η τεμπελιά να «γεννά» την υγιεινή διατροφή. Και είμαστε σύμφωνοι με αυτό!

Μπρόκολο (40-60 δευτερόλεπτα)

Τα «μίνι δέντρα» αντέχουν την «πυρηνική έκρηξη» του φούρνου μικροκυμάτων, χάρη στην αυτοκυριαρχία τους. Το κύριο ατού τους η γλυκοζινόλη που καταπολεμά τον καρκίνο και είναι αυτή που διατηρείται με το μαγείρεμα στα μικροκύματα.

Καρότα (30-60 δευτερόλεπτα)

Η βιταμίνη C μπορεί να είναι η πρώτη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά είναι κι αυτή που μισεί το ζεστό νερό. Οι σύντομες, όμως «εκρήξεις» των μικροκυμάτων δεν βλάπτουν καθόλου τη δύναμη της βιταμίνης.

Σπανάκι (30-60 δευτερόλεπτα)

Το φυλλικό οξύ είναι ένας από τους λόγους που ο άνθρωπος αγαπάει το σπανάκι. Μόλις όμως τα σκουρόχρωμα πράσινα φύλλα μπουν στην κατσαρόλα για μαγείρεμα, τουλάχιστον το 70% του φυλλικού οξέος διαλύεται. Στο φούρνο μικροκυμάτων, όμως διατηρείτε «ζωντανό» και έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER