Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 18:30

10+1 βήματα για την ανακούφιση της καταπόνησης των ματιών από την οθόνη του υπολογιστή

Γράφτηκε από την
10+1 βήματα για την ανακούφιση της καταπόνησης των ματιών από την οθόνη του υπολογιστή

Η καταπόνηση των ματιών από την οθόνη του κομπιούτερ ονομάζεται οπτικό σύνδρομο υπολογιστών (Computer Vision Syndrome / CVS) και αναδεικνύεται σε μεγάλο πρόβλημα, καθώς αυτή -και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα- εμφανίζονται στο 50% με το 90% όσων εργάζονται με υπολογιστή.

Τα προβλήματα αφορούν είτε σωματική κόπωση, μειωμένη παραγωγικότητα και αύξηση των λαθών στην εργασία, είτε μικρές ενοχλήσεις, όπως συσπάσεις των ματιών και κοκκίνισμά τους.

Επίσης όσοι φορούν φακούς επαφής, σύμφωνα με μελέτες στην Ισπανία, είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν CVS σε σχέση με τα άτομα που φορούν γυαλιά ή δεν έχουν πρόβλημα όρασης.

Δείτε πώς μπορείτε να περιορίσετε τον κίνδυνο για CVS σε 10+1 απλά βήματα:

1. Οφθαλμολογική εξέταση. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ, οι χρήστες υπολογιστών πρέπει να κάνουν οφθαλμολογική εξέταση πριν αρχίσουν να εργάζονται σε υπολογιστή και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο.

2. Κατάλληλος φωτισμός. Η καταπόνηση των ματιών συχνά προκαλείται από υπερβολικά έντονο φως, είτε από το φως του ήλιου που μπαίνει μέσα από το παράθυρο ή από τον “έντονο” εσωτερικό φωτισμό.

3. Ελαχιστοποίηση αντανάκλασης. Η αντηλιά σε τοίχους και οι αντανακλάσεις στην οθόνη προκαλούν καταπόνηση των ματιών. Εγκαταστήστε αντι-ανακλαστικό φίλτρο στην οθόνη. Εάν φοράτε γυαλιά, προτιμήστε φακούς με αντι-ανακλαστική επίστρωση.

4. Προτιμήστε επίπεδη οθόνη (LCD) τουλάχιστον 19 ιντσών.

5. Ρυθμίστε την οθόνη σας έτσι ώστε: α) η φωτεινότητα οθόνης να είναι περίπου ίδια με τη φωτεινότητα του περιβάλλοντος εργασίας και β) το μέγεθος του κειμένου και η αντίθεση να μην κουράζει τα μάτια σας.


6. Οι φακοί επαφής, μπορεί να ξεραθούν και να γίνουν άβολοι στη διάρκεια παρατεταμένης εργασίας στον υπολογιστή. Οι φακοί επαφής υδρογέλης σιλικόνης συνιστώνται μιας και καταδείχθηκε ότι συνέβαλαν στη μεγαλύτερη άνεση των ματιών στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι φακοί επαφής της Cyprolens είναι ιδανικοί.

7. Φορέστε ειδικά γυαλιά. Τροποποιήσετε τη συνταγή ώστε τα γυαλιά σας να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον υπολογιστή ή χρησιμοποιήστε ειδικά γυαλιά για υπολογιστή, μιας και αν φοράτε διπλοεστιακά ή πολυεστιακά γυαλιά, οι φακοί σε αυτά, κατά βάση, δεν είναι κατάλληλοι για την απόσταση από την οθόνη. Βρείτε ειδικά γυαλιά για υπολογιστή στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Cyprolens.

8. Ανοιγοκλείνετε συχνότερα τα μάτια όταν εργάζεστε σε υπολογιστή, έτσι υγραίνονται και αποτρέπεται η ξηρότητα και ο ερεθισμός τους. Κάθε 20 λεπτά, ανοιγοκλείστε τα 10 φορές, κλείνοντάς τα πολύ αργά.

9. Ξεκουράστε τα μάτια από τη συνεχή εστίαση στην οθόνη, ανά 20 λεπτά, κοιτάζοντας τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά και για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

10. Κάντε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας στον υπολογιστή, τουλάχιστον δύο 15λεπτα και τέσσερα 5λεπτα.

11. Τοποθετήστε την οθόνη του υπολογιστή σας στο μισό μέτρο ως 60 εκατοστά από τα μάτια και το κέντρο της από 10 έως 15 μοίρες κάτω από τα μάτια.

Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε όλα τα βήματα, αλλά όσα μπορείτε περισσότερα μιας και σίγουρα θα σας προσφέρουν ανακούφιση ειδικά αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή πολλές ώρες μέσα στην ημέρα.δτι ςπολλές ώρες χρήσης υπολογισBeautiful


NEWSLETTER