Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 22:54

Τι φρενάρει τις κλινικές μελέτες στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την

Η γραφειοκρατία που διέπει αρκετά δημόσια νοσοκομεία και η έλλειψη κουλτούρας για τις κλινικές μελέτες, αποτελούν δύο σημαντικά αγκάθια στην προώθηση των κλινικών μελετών στη χώρα μας, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης στην οικονομία.

Όμως, οι κλινικές μελέτες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη για τα ίδια τα νοσοκομεία, τους γιατρούς, αλλά κυρίως τους ασθενείς που μπαίνουν σ αυτές, έχοντας πρόσβαση σε μια καινοτόμα θεραπεία που θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την υγεία τους, ακόμα και να σώσουν τη ζωή τους.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνουν όσοι ασχολούνται με το θέμα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, ενώ ο ΕΟΦ και η επιτροπή Δεοντολογίας, προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την έναρξη μιας κλινικής μελέτης, η πορεία της τελικής εφαρμογής της, μπορεί να καθυστερήσει, λόγω γραφειοκρατίας, έως και 120 ημέρες.

Η ίδια διαδικασία δεν ξεπερνά τις 40 ημέρες στο Βέλγιο το οποίο κερδίζει 2,2 δισ. ευρώ από την εφαρμογή κλινικών μελετών στα νοσηλευτικά ιδρύματά του.

Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας, θα συζητηθούν στο 2ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής, που πραγματοποιείται στις 18 & 19 Μαρτίου στην Αίγλη Ζαππείου.

Το συνέδριο θα κινηθεί σε 3 θεματικούς πυλώνες, την διοικητική οργάνωση της κλινικής έρευνας, το δρόμο προς την αξιοπιστία από τη σκοπιά του ερευνητή και τη διαφάνεια στις κλινικές μελέτες.

Οι επικεφαλής της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής, τόνισαν σήμερα, εν όψει του συνεδρίου, τον κυρίαρχο ρόλο στη διακυβέρνηση της κλινικής έρευνας, που έχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, στα οποία λειτουργούν τα ερευνητικά κέντρα. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στις εμπειρίες και τις ανάγκες των γιατρών - ερευνητών και των συμμετεχόντων-ασθενών στην κλινική έρευνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ