Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 14:11

Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων καταγγέλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Γράφτηκε από την

   Σε καθημερινό κυνηγητό ανεύρεσης των φαρμάκων, επιδίδονται φαρμακοποιοί και ασθενείς, καθώς σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), άλυτο παραμένει το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών.

 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, είναι ότι σύμφωνα με δικές του πληροφορίες τα αποθέματα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα, που λείπουν από την αγορά και είναι απαραίτητα για την Δημόσια Υγεία, "να έχουν πέσει κάτω από το ποσοστό ασφαλείας".

Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί οι ελλείψεις αφορούν σε τρεις άξονες:

"Παγιωμένο" είναι το πρόβλημα ελλείψεων σε παιδιατρικά εμβόλια, λόγω νέου τρόπου παραγωγής, που έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένες ποσότητες παραγομένων εμβολίων τα οποία οι εταιρείες τα πωλούν σε χώρες με υψηλότερες τιμές.

Παράλληλα οι εταιρείες προμηθεύουν τις φαρμακαποθήκες σε μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες και οι τελευταίες με τη σειρά τους προμηθεύουν τα φαρμακεία σε ακόμη μικρότερες ποσότητες, λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

Τέλος, υπάρχει η κατηγορία των φαρμάκων κάτω των 5 ευρώ, τα οποία ενόψει της τιμολογιακής πολιτικής είτε δεν υπάρχουν στην αγορά, είτε αντικαθίστανται από άλλα ακριβότερα.

"Το αποτέλεσμα είναι ελλείψεις παντού" επισημαίνει ο ΠΦΣ, ο οποίος επανειλημμένα έχει τονίσει το θέμα χωρίς ωστόσο, όπως αναφέρει, να έχει δοθεί κάποια λύση.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ ο κατάλογος ελλείψεων φαρμάκων περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια, καθώς και τα κάτωθι φαρμακευτικά σκευάσματα: ARIXTRA injection 2.5, ASACOL 800,ATACAND 16,ATACAND PLUS,ATROVENT ,BRILIQUE tabl 90,CIALIS 20,CLEXANE όλες,CRESTOR όλα,CYTOTEC tabl 200,DEPAKINE CHRONO 500,ELIQUIS 2.5,EXFORGE 5/160 και 10/160,FORXIGA 10,FOSTER INH,INNOHEP,INSPRA ,JANUVIA ,KEPPRA 500,LANTUS SELOSTAR,LOGIMAX,LYRICA 25,MIFLONIDE,PRADAXA,PROLIA,PULMICORT,SANDIMUM,SEROQUEL,SPIRIVA,SYMBICORT 160,TEGRETOL SIROP,VICTOZA (ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ),ZOLOFT.

ΑΠΕ-ΜΠΕ