Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 17:36

Μόλις 170.000 οι ανασφάλιστοι που θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους

Γράφτηκε από την
Μόλις 170.000 οι ανασφάλιστοι που θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους

Κουτσουρεμένη η εξαγγελία του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων - Στα 100 εκατ. ευρώ το κόστος.

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να υπόσχεται ισότιμη φροντίδα και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας στους περίπου 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τη Δευτέρα, ωστόσο την ίδια ώρα στα χαρτιά μένει η παροχή δωρεάν φαρμάκων την οποία πολλάκις είχε εξαγγείλει το υπουργείο. 

Όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός δωρεάν φάρμακα θα έχουν μόνο οι απολύτως φτωχοποιημένοι τους οποίους προσδιόρισε σε 170.000.

Οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν κανονικά τη συμμετοχή τους στα φάρμακα καθώς και το ένα ευρώ ανά συνταγή όπως ισχύει δηλαδή για τους ασφαλισμένους.

Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης καταργούνται πλέον οι τριμελείς επιτροπές των δημοσίων νοσοκομείων που ενέκριναν τη νοσηλεία των ανασφαλίστων και πλέον όλοι οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να υποβάλλονται σε εξετάσεις, επεμβάσεις ή νοσηλεία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Προϋπόθεση είναι να έχουν ΑΜΚΑ και φυσικά να έχουν χάσει την ασφαλιστική ικανότητά τους.

Όσοι δεν έχουν ΑΜΚΑ, όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, θα μπορούν να λαμβάνουν μια κάρτα υγειονομικής περίθαλψης εξάμηνης διάρκειας από τα νοσοκομεία ώστε να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Ο κ. Ξάνθος διαβεβαίωσε ότι για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων θα δοθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΟΠΥΥ καθώς και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ωστόσο όταν χρειάστηκε να εξειδικεύσει από πού θα καλυφθούν τα χρήματα αυτά ο κ. Ξανθός αρκέστηκε στο να δηλώσει αισιόδοξος λέγοντας ότι οι εκτιμήσεις του υπουργείου είναι πως θα αποδοθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα από 4 δισ. ευρώ σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι αυτή η ροή εξαρτάται από την εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER