Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 11:41

Αυτές είναι οι θεραπείες για την τριχόπτωση

Γράφτηκε από την
Αυτές είναι οι θεραπείες για την τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι ένα συχνό φαινόμενο που ταλαιπωρεί άντρες και γυναίκες και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως το στρες, την κακή διατροφή, την κληρονομικότητα, τα λάθος προϊόντα περιποίησης, τα στυπτικά και δυνατά σαμπουάν, η υπερβολική λιπαρότητα, η πιτυρίδα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και άλλα. 

Ρωτήσαμε την Δερματολόγο -Αφροδισιολόγο Δρ Κωνσταντίνα Μάμαλη, Αν. Επιστημονική Διευθύντρια της Advanced Hair Clinics να μας προτείνει λύσεις για κάθε περίπτωση. Ποιες είναι αυτές; 

Η μεσοθεραπεία PRP: Σήμερα θεωρείται ό,τι πιο επαναστατικό υπάρχει στην αποκατάσταση της πυκνότητας του τριχωτού της κεφαλής και στην ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων, καθώς αξιοποιεί τις αναγεννητικές ιδιότητες των αυξητικών παραγόντων (Growth Factors) των αιμοπεταλίων του αίματος. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι ειδικές πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από διάφορα κύτταρα του οργανισμού μας (όπως τα αιμοπετάλια) και τον βοηθούν να αποκαταστήσει τους ιστούς που δυσλειτουργούν ή έχουν υποστεί βλάβη, αναπτύσσοντας αναγεννητική και αναπλαστική δράση. 

Πού στηρίζεται η μέθοδος PRP; Το PRP προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Platelet Rich Plasma, που σημαίνει πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Είναι δηλαδή πλάσμα του αίματος του ίδιου του ασθενή πλούσιο σε αιμοπετάλια που απομονώνεται μετά από ειδική επεξεργασία στην φυγόκεντρο. Τα αιμοπετάλια ανήκουν στα έμμορφα συστατικά του αίματος, συμμετέχουν στη διαδικασία της πήξης και περιέχουν αυξητικούς παράγοντες και κυτοκίνες που ρυθμίζουν την επούλωση, καθώς και την αναγέννηση ιστών και κυττάρων.

Όπως μας εξηγεί η Δρ Μάμαλη, η διαδικασία είναι απλή, ασφαλής και σύντομη. Μπορεί να εφαρμοστεί είτε ως ενέσιμη θεραπεία με μια μικρή ατραυματική βελόνα, είτε με τη βοήθεια του Dermapen (ειδικό εργαλείο που προκαλεί μικρονυγμούς στην επιφάνεια του τριχωτού). Σπάνια απαιτείται τοπική αναισθητική κρέμα καθώς είναι μια ανώδυνη θεραπεία.

Οι υποψήφιοι για τη μεσοθεραπεία PRP είναι κυρίως άντρες και γυναίκες με ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία σε πρώιμο στάδιο, με ήπια και προσωρινή τριχόπτωση (λόγω στρες, έπειτα από τοκετό κ.λπ.) και με άλλου είδους αλωπεκίας όπως η γυροειδής και η διάχυτη, αλλά και συνδυαστικά με μεταμόσχευση μαλλιών.

Η μινοξιδίλη: Είναι φαρμακευτική ουσία που εφαρμόζεται καθημερινά στα μαλλιά σε μορφή λοσιόν ή αφρού και επιβραδύνει την εξέλιξη της τριχόπτωσης. Η εφαρμογή της είναι εύκολη και γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι, ενώ δεν προκαλεί παρενέργειες. 

Συμπληρώματα: Ουσίες όπως σελήνιο, βιοτίνη, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι αυτές που πρέπει να αναζητήσετε σε εξειδικευμένα συμπληρώματα στο φαρμακείο. Ωστόσο, όπως μας τονίζει η Δρ Μάμαλη, καλό είναι πρώτα να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας, ώστε να ελέγξει εάν  παρουσιάζετε έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων ή όχι.

 

Info: Advanced Hair Clinics, τηλ.: 210 6980451, www.advancedhairclinics.gr

 


NEWSLETTER