Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016 12:33

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε ναρκωτικά σε Πελοπόννησο, Αττική και Αρτα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε ναρκωτικά σε Πελοπόννησο, Αττική και Αρτα

 Εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε ναρκωτικά σε Πελοπόννησο, Αττική και Αρτα εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομια με οργανωμένες επιχειρήσεις σε Μεσσηνία, Κορινθία και Αττική.

Η εγκληματική ομάδα αποτελείτο από 15 άτομα εκ των οποίων έχουν ήδη συλληφθεί 7 μέλη της και ακόμα δύο κατηγορούμενοι για απλή εμπλοκή. Εχουν ήδη ταυτοποιηθεί κι τα υπόλοιπα 8 μέλη της οργάνωσης εκ των οποίων 3 είναι ήδη κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας για άλλα αδικήματα. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι από την εγκληματική τους δραστηριότητα αποκόμισαν όφελος, που ξεπερνάει τις 170.000 ευρώ.

 Στις επιχειρήσεις σύλληψης, που έγιναν το πρωί της Τετάρτης με τη συμβολή δικαστικών λειτουργών συμμετείχαν το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και αστυνομικοί από της Διευθύνσεις Αστυνομίας Μεσσηνίας και Κορινθίας.

 Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκονται ήδη 8 άνδρες ηλικίας από 31 έως και 56 ετών και μία 43χρονη, ενώ πραγματοποιήθηκε έλεγχοι σε διάφορα σπίτια και χώρους ιδιοκτησίας τους. Οπως αναφέρθηκε και παραπάνω από τους συλληφθέντες οι 7 ήταν μέλη της οργάνωσης, ενώ ένς 56χρονος λαο η 43χρονη κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. 

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 7 Ελληνες, έξι άνδρες, ηλικίας από 37 έως 65 ετών και μία 38χρονη, αντίστοιχα, καθώς και μία 58χρονη από τη Βουλγαρία, όλοι ως μέλη της οργάνωσης. Εξ αυτών η 58χρονη Βουλγάρα, ένας 42χρονος και ένας 65χρονος είναι ήδη κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, Ιωαννίνων και Ναυπλίου αντίστοιχα για παρόμοια αδικήματα.

Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τα βεγγαλικά, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων (παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών), προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2016, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κυρίως χασίς, ηρωίνης και κοκαΐνης), σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Άρτας.

Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 • πολεμικό τυφέκιο, τύπου «KALASHNIKOV» με ξιφολόγχη και γεμιστήρα με -30- φυσίγγια, 
 • ποσότητα κάνναβης, βάρους -627,9- γραμμαρίων, 
 • ποσότητα ηρωίνης, βάρους -13,6- γραμμαρίων,
 • ποσότητα μεθαδόνης, βάρους -89,6- γραμμαρίων,
 • -2- δενδρύλλια κάνναβης,
 • -60- ναρκωτικά δισκία,
 • κυνηγετικό όπλο και σπάθα,
 • το χρηματικό ποσό των -2.720- ευρώ,  
 • τρεις (3) ζυγαριές ακριβείας,
 • ποσότητα πυρίτιδας βάρους -18,6- γραμμάριων,
 • αυτοσχέδιο βεγγαλικό (σαΐτα),
 • στρογγυλή σφραγίδα δημόσιας υπηρεσίας (η προέλευση της οποίας ερευνάται),
 • τρία (3) οχήματα,
 • υπολογιστής παλάμης (tablet),
 • αντικείμενα που σχετίζονται με την συσκευασία και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών,
 • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν συλληφθεί σε προγενέστερους χρόνους από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας, 4 από τα συλληφθέντα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και είχαν κατασχεθεί συνολικά πάνω από -100- γραμμάρια ηρωίνης, 7 χασισόδεντρα και πάνω από -500- γραμμάρια χασίς, -110- ναρκωτικά δισκία, ζυγαριές ακριβείας, κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις -7.500- ευρώ, τα οποία συνδέονται με διαφόρους τρόπους με την εγκληματική οργάνωση.

Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση, η οποία έχει συστηματικό χαρακτήρα, είχαν διακινήσει πάνω από, 3 κιλά ηρωίνης, 7 κιλά κάνναβης και 400 γραμμάρια κοκαΐνης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -170.000- ευρώ. 

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν και τα στοιχεία δύο μελών άλλης συμμορίας, η οποία ενέχεται στην διάπραξη απατών, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για δύο Ελληνες, ηλικίας 37 και 45 ετών, αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη, πλαστογραφία και για παράβαση της νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστο αριθμό συνεργών τους.

Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της συμμορίας, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο προσέγγισης, εξαπατούσαν άτομα, παραθέτοντας τους ψευδή στοιχεία ως αληθή, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Συγκεκριμένα, τηλεφωνούσαν σε πολίτες που είχαν καταχωρήσει αγγελίες σε εφημερίδες, περιοδικά ή στο διαδίκτυο, για την πώληση αντικειμένων μεγάλης αξίας, όπως αυτοκίνητα μοτοσυκλέτες, μηχανές σκαφών κ.α. και με το πρόσχημα της αγοράς, τους αποσπούσαν τα αντικείμενα, αφού πρώτα τους απέστελλαν πλαστά αποδεικτικά καταθέσεων των συμφωνηθέντων χρηματικών ποσών, πείθοντάς τους έτσι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης που διεξήχθη από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη της συμμορίας, κατά το χρονικό διάστημα από την 24.6.2016 έως την 6.7.2016, είχαν διαπράξει 19 περιπτώσεις αποπειρών απάτης και 3 περιπτώσεις απατών, αποσπώντας αντικείμενα συνολικής αξίας -4.450- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχόμενη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες, για την ταυτοποίηση των λοιπών μελών της συμμορίας, καθώς και για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους, σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER