Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 08:31

Εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν και στη Μεσσηνία - Πωλούσαν τα πάντα με πλαστά αποδεικτικά 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν και στη Μεσσηνία - Πωλούσαν τα πάντα με πλαστά αποδεικτικά 

Δράση και στη Μεσσηνία φαίνεται ότι είχαν οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, που εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Το κουβάρι της σημαντικής αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, που έκανε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, στο πλαίσιο διερεύνησης της άλλης μεγάλης υπόθεσης με τη διακίνηση χασίς, ηρωίνης και κοκαΐνης σε Αττική, Πελοπόννησο και Αρτα. 

Δρούσαν από τις αρχές του 2016 έως και τις 14 Ιουλίου με “χτυπήματα” τόσο στην Πελοπόννησο όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, με συνολικό περιουσιακό όφελος που σύμφωνα με τους εξαπατηθέντες αγγίζει τα 450.000 ευρώ.

Η Ασφάλεια Κορίνθου, αξιοποιώντας τα σημαντικά στοιχεία των αστυνομικών από τη Μεσσηνία κατάφερε να εξιχνιάσει συνολικά 44 υποθέσεις απάτης και 15 απόπειρες απάτης από συνολικά 35 μέλη δύο εγκληματικών οργανώσεων. Ολοι οι εμπλεκόμενοι είναι Ελληνες ηλικίας 19 έως 64 ετών εκτός από τρεις, που είναι από Ουκρανία, Αλβανία και Νιγηρία ή Ρουάντα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ένας 45χρονος τσιγγάνος από την Αργολίδα και ένας 37χρονος από τον Ασπρόπυργο, για τους οποίους προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία μέσα από τις προαναφερθείσες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και υπήρξαν σχετικές ανακοινώσεις τις προηγούμενες ημέρες.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης, τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων φαίνεται ότι ενεργούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο προσέγγισης εξαπατώντας ανυποψίαστους πολίτες, που μέσω αγγελιών πωλούσαν φορτηγά οχήματα, σκάφη, μηχανήματα έργων και άλλα εμπορεύματα και αγροτικά προϊόντα. Επικοινωνούσαν με πολίτες και αφού παρουσίαζαν πλαστά αποδεικτικά καταθέσεων για τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει για την αγοραπωλησία, κατάφερναν και αποσπούσαν τα οχήματα ή τα υπόλοιπα αντικείμενα. Τα αντικείμενα που αποσπούσαν με τον τρόπο αυτό, στη συνέχεια τα διέθεταν στην αγορά, παραθέτοντας στους αγοραστές τους ψευδή στοιχεία ως αληθή, ως προς τη νομιμότητα κατοχής των αντικειμένων. Σε άλλες περιπτώσεις αναρτούσαν ψευδείς αγγελίες πώλησης οχημάτων στο Διαδίκτυο και κατάφερναν να πείσουν τους επίδοξους αγοραστές να καταθέσουν χρήματα ως προκαταβολή σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία, εκβίαση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους. Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.

Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, για την ταυτοποίηση των αγνώστων συνεργών τους και την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας  (www.hellenicpolice.gr) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης: 

- Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων. 

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας. 

- Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. 

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης. 

 - Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). 

 - Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. 

- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας. 

- Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού. 

- Να μην πείθεστε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά. 

- Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει. 

- Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. 

- Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν. 

- Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.). 

- Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών. 

- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER