Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 09:13

Τοπικός αστυνομικός σε Φιλιατρά και Χώρα 

Γράφτηκε από την

 

Ο θεσμός του τοπικού αστυνόμου παρουσιάστηκε χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο νέος θεσμός εφαρμόζεται σε 27 περιοχές της χώρας μεταξύ αυτών στα Φιλιατρά του Δήμου Τριφυλίας, τη Χώρα του Δήμου Πύλου - Νέστορος και το Λεβίδι του Δήμου Τρίπολης. Οι τοπικοί αστυνόμοι ολοκλήρωσαν μάλιστα χθες την προγραμματισμένη εκπαίδευσή τους και στη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης τους απονεμήθηκαν από την πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο εν λόγω θεσμός δεν είναι καινούργιος. Εχει μια ιστορία 11 χρόνων αλλά τώρα, μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και το επικείμενο κλείσιμο Τμημάτων, η Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν και να στηρίξουν το θεσμό του τοπικού αστυνόμου. 

Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Κώστα Τσουβάλα, ο τοπικός αστυνόμος θα λειτουργεί ως βασικός συνδετικός κρίκος του αστυνομικού τμήματος, στο οποίο υπάγεται διοικητικά και ανήκει οργανικά, με την τοπική κοινωνία. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο αντιστράτηγος, ο θεσμός «εκφράζει αυτό ακριβώς που αποτελεί βασική κατεύθυνση και κύριο προσανατολισμό του Σώματος: Την εξωστρέφεια, τη σύγκλιση της Αστυνομίας με την κοινωνία, την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας του αστυνομικού με τον πολίτη». Ο στόχος είναι, μαζί με τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, ο τοπικός αστυνόμος να βελτιώσει την ποιότητα του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών, ιδίως της απομακρυσμένης ελληνικής περιφέρειας, εκπληρώνοντας την κοινωνική προσδοκία για καθημερινή παρουσία και άμεση επικοινωνία του πολίτη με τον αστυνομικό.