Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 08:59

Δεν πάει τοπικός αστυνομικός στα Φιλιατρά

Γράφτηκε από την
Δεν πάει τοπικός αστυνομικός στα Φιλιατρά

 

 

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα -και πριν το τέλος της άνοιξης- οι αστυνομικές υπηρεσίες στη Μεσσηνία θα λειτουργούν με τη νέα τους μορφή.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", τίποτα δεν αλλάζει στο πλάνο συγχωνεύσεων και καταργήσεων Τμημάτων· όλα θα γίνουν όπως ακριβώς ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα της αναδιάρθρωσης για τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας. Η μόνη ίσως ανατροπή στο αρχικό σχέδιο είναι πως δεν θα εγκατασταθεί τοπικός αστυνόμος στα Φιλιατρά. Μετά την απορριπτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας έπαψε πλέον να ισχύει η πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν έχει πλέον λόγο να εφαρμόσει το θεσμό του τοπικού αστυνόμου στην τριφυλιακή πόλη. Αντίθετα, η Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία θα ενεργοποιήσουν το θεσμό του τοπικού αστυνόμου στη Χώρα, έπειτα από την θετική ανταπόκριση του Δήμου Πύλου - Νέστορος και την παραχώρηση γραφείου στο τοπικό Δημοτικό Κατάστημα, μαζί και του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.     

Οι παραπάνω εξελίξεις "κλείδωσαν" προχθές σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛΑΣ από όλη τη χώρα. Η ευρεία σύσκεψη αφορούσε το ζήτημα της αναδιάταξης των αστυνομικών υπηρεσιών και την δρομολόγηση και των τελευταίων διαδικαστικών κινήσεων για την εφαρμογή της.

Στη Μεσσηνία μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις στο Σώμα ξεκινούν άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν κτηριακά προβλήματα ώστε να σημειωθούν καθυστερήσεις, και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να λειτουργήσουν οι αστυνομικές υπηρεσίες με τη νέα τους μορφή έχει να κάνει καθαρά με πρακτικά θέματα - όπως η μεταφορά του ξενοδοχειακού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ο διαχωρισμός και η τακτοποίηση του αρχείου των αστυνομικών τμημάτων κ.λπ. 

ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Θυμίζουμε ότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις αστυνομικών τμημάτων στη Μεσσηνία επισημοποιήθηκαν στις αρχές του περασμένου μήνα, με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του Π.Δ. για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών.

Ετσι, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή: Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας. Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας. Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης. Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης (πρώην Α.Τ. Καρδαμύλης). Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας (πρώην Α.Τ. Μελιγαλά). Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας (πρώην Α.Τ. Κυπαρισσίας). Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων. Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης και Αστυνομικό Τμήμα Πύλου - Νέστορος. Καταργούνται δηλαδή τα αστυνομικά τμήματα Φιλιατρών, Κοπανακίου και Πεταλιδίου ενώ και το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας συγχωνεύεται με το νέο Α.Τ. Τριφυλίας. Με το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας συγχωνεύονται ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Καλαμάτας, το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καλαμάτας και ο Αστυνομικός Σταθμός Αρφαρών. Ο Αστυνομικός Σταθμός Χώρας που είναι ήδη σε αναστολή λειτουργίας, συγχωνεύεται με το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου-Νέστορος, στο οποίο συγχωνεύεται και ο Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Πύλου.

Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας θα λειτουργεί πλέον ως Τμήμα της οικείας Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας. 

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στα μέσα του προηγούμενου μήνα το θεσμό του τοπικού αστυνόμου. Ο εν λόγω θεσμός δεν είναι καινούργιος, μετά όμως την δημοσίευση σε ΦΕΚ της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και το επικείμενο κλείσιμο Τμημάτων, η Πολιτεία και η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν και να στηρίξουν το θεσμό του τοπικού αστυνόμου, ως μια συμπληρωματική δομή - όπως άλλωστε είναι και οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, που έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο στα απομακρυσμένα χωριά. Ο τοπικός αστυνόμος στη Χώρα θα δίνει λύσεις κυρίως σε διοικητικής φύσης ζητήματα· για παράδειγμα ένας πολίτης που θέλει να καταθέσει μια μήνυση ή να κάνει κάποια παράπονα, δεν θα ταλαιπωρείται με μετακινήσεις. Θα πηγαίνει στο γραφείο του τοπικού αστυνόμου και αυτός θα αναλαμβάνει το γραφειοκρατικό κομμάτι και θα μεταβιβάζει αιτήματα και ό,τι άλλο χρειαστεί στο αστυνομικό τμήμα - ενδεχομένως να μεσολαβήσει και σε ένα περιστατικό. Αυτό πάντως που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως στην περιοχή όπου κλείνουν τα Τμήματα, θα γίνονται εποχούμενες περιπολίες για να μην υπάρχει κενό αστυνόμευσης. 


NEWSLETTER