Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017 08:58

Ελεύθεροι με όρους οι 4 για τη διακίνηση των μεταναστών 

Γράφτηκε από την

Ελεύθεροι, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκαν οι 4 συλληφθέντες ως διακινητές των 83 παράτυπων μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι διασώθηκαν την Πέμπτη 2 Μαρτίου από φορτηγό πλοίο, 40 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου και φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας στον Ταΰγετο. 

Οι κατηγορούμενοι ως διακινητές, 3 Σύροι ηλικίας 31, 28 και 25 χρόνων, οι οποίοι είχαν το ρόλο του οδηγού και "ταξιθέτη" στο σκάφος που πήγαινε τους πρόσφυγες και μετανάστες από την Αττάλεια της Τουρκίας στην Ιταλία, καθώς κι ένας 26χρονος Παλαιστίνιος που εκτελούσε χρέη μεταφραστή, οδηγήθηκαν προχθές στον ανακριτή Καλαμάτας προκειμένου να απολογηθούν για την κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Εισαγγελέας και ανακριτής τούς άφησαν ελεύθερους, καθώς και οι ίδιοι φαίνεται από τα στοιχεία της προανάκρισης να είναι θύματα των Τούρκων δουλεμπόρων, οι οποίοι τους εκπαιδεύουν και τους βάζουν να οδηγήσουν το πλοίο στον παράνομο προορισμό του, με αντάλλαγμα τη δωρεάν μεταφορά τους. 

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι μετά την εξέλιξη αυτή, και επειδή τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, δεν θα απελαθούν μέχρι να οριστεί το δικαστήριο και να δικαστούν.