Τρίτη, 06 Ιουνίου 2017 08:51

Στα χέρια της Αστυνομίας επίδοξοι διαρρήκτες ΑΤΜ με δράση στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Στα χέρια της Αστυνομίας επίδοξοι διαρρήκτες ΑΤΜ με δράση στη Μεσσηνία

Τους διαρρήκτες, οι οποίοι είχαν προσπαθήσει να ανοίξουν με οξυγόνο τα ΑΤΜ στη Φοινικούντα του Δήμου Πύλου - Νέστορος πέρυσι το Νοέμβριο και φέτος τον Απρίλιο, και στον Αγιο Ανδρέα του Δήμου Μεσσήνης ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου, βρήκαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας.

Ηδη έχει συλληφθεί ένας 33χρονος Ελληνας από τον Ασπρόπυργο και καταζητούνται οι δύο συνεργοί του, ένας 24χρονος Αλβανός κάτοικος Μάνδρας Αττικής και ένας 34χρονος Ελληνας κάτοικος Ασπροπύργου, για τις εν λόγω απόπειρες διάρρηξης και τη συμμετοχή τους σε εγκληματική οργάνωση. Στο πλαίσιο δε της έρευνας από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας εξαρθρώθηκε και μια συμμορία αρχαιοκαπήλων, στην οποία συμμετείχε ο 33χρονος συλληφθείς, ο 63χρονος πατέρας του και ένας ακόμα 37χρονος συντοπίτης τους, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

Πιο αναλυτικά, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ξεκίνησε σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου να ερευνά στις 29 Νοεμβρίου πέρυσι την απόπειρα διάρρηξης που άγνωστοι τότε έκαναν σε ΑΤΜ τράπεζας, μέσα σε κατάστημα εστίασης στη Φοινικούντα. Οι δράστες είχαν παραβιάσει την πόρτα του καταστήματος και με οξυγόνο προσπάθησαν να κόψουν το μηχάνημα ανάληψης για να πάρουν τις κασέτες με τα χρήματα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι ίδιοι, όπως προέκυψε μετέπειτα, επέστρεψαν στις 21 Απριλίου για να ολοκληρώσουν ό,τι είχαν αφήσει μισοτελειωμένο τον Νοέμβριο, επιχειρώντας με την ίδια μέθοδο (οξυγόνο) να διαρρήξουν το ίδιο ΑΤΜ, χωρίς και πάλι επιτυχία. Ενα μήνα μετά, με τον ίδιο τρόπο και παραβιάζοντας την πόρτα του ΚΕΠ στον Αγιο Ανδρέα του Δήμου Μεσσήνης, επιχείρησαν να διαρρήξουν το μηχάνημα ανάληψης αλλά απέτυχαν.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό τους σε αυτή την περίπτωση συμμετείχε και το Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης, ενώ βοηθητικό ρόλο έπαιξε στην εξιχνίαση της υπόθεσης και το Τμήμα Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, αφού οι διαρρήκτες την επομένη, 22 Μαΐου, διέρρηξαν μίνι μάρκετ στο Δερβένι Κορινθίας, με σκοπό να κόψουν με οξυγόνο το ΑΤΜ και να πάρουν τα χρήματα, αλλά και σε αυτή την περίπτωση στάθηκαν... άτυχοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εγκληματική τους δράση οι τρεις κατηγορούμενοι, αν τα είχαν τελικά καταφέρει, θα είχαν κλέψει συνολικά το χρηματικό ποσό των 191.000 ευρώ -το οποίο περιείχαν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης που προσπάθησαν να διαρρήξουν.

 

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΩΝ

Οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν μέσα από συστηματική δουλειά όλα εκείνα τα στοιχεία που τελικά τους οδήγησαν την περασμένη Παρασκευή έξω από την πόρτα του σπιτιού του 33χρονου συλληφθέντα, στον Ασπρόπυργο. Ανδρες της Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, πήγαν λοιπόν στο σπίτι του και έκαναν έρευνα, όπου εκεί βρήκαν κόφτες και άλλα διαρρηκτικά εργαλεία, φιάλες οξυγόνου και ασετιλίνης, καθώς και 167 νομίσματα της βυζαντινής περιόδου, τα οποία εξετάστηκαν από αρχαιολόγο και η αξία τους εκτιμήθηκε γύρω στα 10 - 15.000 ευρώ. Τα νομίσματα αυτά, ο 33χρονος και ο 63χρονος πατέρας του -με τον οποίο ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι- τα είχαν κρυμμένα σε ένα παρτέρι, έξω στην αυλή τους. Την ώρα δε που οι αστυνομικοί έψαχναν κάθε σπιθαμή στο σπίτι, κατέφθασε και ο τρίτος της συμμορίας αρχαιοκάπηλων, ο 37χρονος. Μάλιστα, στο αυτοκίνητο του τελευταίου, οι αστυνομικοί βρήκαν έναν ανιχνευτή μετάλλων, φακό κεφαλής, ηλεκτρικό κατσαβίδι και τρυπάνι, δίσκους κοπής και τρυπάνια διαφόρων μεγεθών. Ο... εξοπλισμός, όπως προέκυψε στη συνέχεια, χρησίμευε για τις εξορμήσεις που έκαναν οι τρεις τους για να βρίσκουν θαμμένα αρχαία αντικείμενα. Εξάλλου, η συμμορία αρχαιοκαπήλων και η δράση τους ήταν και ο λόγος που η προανάκριση έμεινε μυστική και η Αστυνομία ενημέρωσε για την εξάρθρωσή της, καθώς και την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που έκανε τις διαρρήξεις στα ΑΤΜ, μόλις χθες το απόγευμα.

 

Σημειώνεται ότι ο 33χρονος μεταφέρθηκε στη Μεσσηνία για να οδηγηθεί στον εισαγγελέα και ανακριτή Καλαμάτας, προκειμένου να απολογηθεί για την σε βάρος του δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και απόπειρας διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, που περιλαμβάνει ακόμη τον 24χρονο Αλβανό και τον 34χρονο Ελληνα, καθώς και άγνωστους συνεργούς τους, ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.


NEWSLETTER