Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 09:47

Νεαροί με μηχανές και αυτοκίνητα ξεσηκώνουν νύχτα την Καλαμάτα 

Γράφτηκε από την

Νυχτερινοί αγώνες επίδειξης με μηχανές και αυτοκίνητα γίνονται σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας, από νεαρούς που η ηλικία τους δεν ξεπερνά τα 24-25.

Και παρόλο που κανείς δεν μπορεί να μαρτυρήσει με απόλυτη βεβαιότητα ότι μπαίνουν στη σειρά ακριβώς για κόντρες, μπορεί ωστόσο να πει με σιγουριά ότι επιδιώκουν να ξεσηκώνουν τον κόσμο, προκαλώντας φασαρία και κυκλοφοριακή αναταραχή σε εκτεταμένες περιοχές. Μιλάμε κυρίως για τη Ναυαρίνου, την περιοχή του "Messinian Bay" και το Αλμυρό· συχνά δε και για τη βόρεια Καλαμάτα με επίκεντρο την πλατεία Υπαπαντής, όπου πριν από λίγο καιρό υπήρχε σοβαρό πρόβλημα. 

Η Αστυνομία είναι ενήμερη σχετικά, αφού το τηλεφωνικό κέντρο... παίρνει φωτιά τις νύχτες, μεταξύ 11 με 1, από αγανακτισμένους πολίτες οι οποίοι πετάγονται από τα κρεβάτια τους. Δεν λείπουν δε και περιπτώσεις, ειδικά στην περιοχή του "Messinian Bay", που οδηγοί έχουν κινδυνεύσει επιστρέφοντας στο σπίτι τους, από τις μαγκιές και τις ανοησίες των νεαρών που ξεκινούν τέτοια "παιχνίδια" γύρω στην ηλικία των 16. 

Οπως μας έλεγαν πηγές από το αστυνομικό ρεπορτάζ, οι ομάδες αυτές είναι μεγάλες παρέες που κλείνουν ραντεβού για βόλτα ή ποτό, και με την ευκαιρία επιδεικνύουν τα "πειραγμένα" μηχανάκια και αυτοκίνητά τους. Ο θόρυβος είναι πιο έντονος στα μηχανάκια, απ' τα οποία οι νεαροί βγάζουν το σιγαστήρα από τις εξατμίσεις για να χαλάει ο κόσμος. 

Και μπορεί η Αστυνομία -όπως προαναφέραμε- να είναι ενήμερη σχετικά με το εν λόγω φαινόμενο και να έχει αυξήσει τους ελέγχους, όμως ούτε αμιγώς αστυνομικό είναι το θέμα αυτό, ούτε εύκολο να τερματιστεί, αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον και μέσα από τις ίδιες τις οικογένειες. Η Τροχαία Καλαμάτας πάντως από τις αρχές του προηγούμενου μήνα έχει ακινητοποιήσει δεκάδες μηχανάκια και έχει βεβαιώσει πλήθος παραβάσεων για οδήγηση χωρίς δίπλωμα, άδεια κυκλοφορίας και κράνος· σχεδιάζει δε να εντείνει αυτούς τους ελέγχους λόγω και της τουριστικής περιόδου.

 

ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ

Εν τω μεταξύ οι παρέες αυτές δεν δίνουν ραντεβού συγκεκριμένες ώρες ή ενίοτε αλλάζουν τα σημεία όπου συναντιούνται. Ετσι, τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στην οδό Λυκούργου, αλλά και στον περιφερειακό της Καλαμάτας, όπου εκεί υπεύθυνη για την αστυνόμευση είναι η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων Ανατολικής Πελοποννήσου. Οπότε, καταλαβαίνει κανείς πως μέχρι να έρθει το περιπολικό από την Αρκαδία, οι νεαροί εξαφανίζονται. Αυτό δε που φαίνεται ότι τους ξεσηκώνει περισσότερο είναι ο θόρυβος - να κάνουν φασαρία στο πέρασμά τους και να ξεσηκώνουν τον κόσμο. Πράγμα επικίνδυνο ειδικά αυτό το διάστημα που η κυκλοφορία αυξάνεται λόγω και του τουρισμού, αφού η διαδρομή "Φιλοξένια" - Messinian Bay δείχνει να είναι μια αγαπημένη για αυτούς διαδρομή. Ο δρόμος όμως είναι στενός και με έντονη κυκλοφορία τα καλοκαίρια, ενώ τα μηχανάκια ειδικά κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς και προσπεράσεις. Επίσης, από μαρτυρίες έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις επίδειξης από οδηγούς αυτοκίνητων, οι οποίοι στον Αλμυρό κάνουν διάφορα παντιλίκια και ανάποδα τιμόνια. 

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Το εν λόγω φαινόμενο θα επιμείνουμε πάντως ότι είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την οδηγική αγωγή και παιδεία του καθένα. Οπως άμοιροι ευθυνών δεν είναι ούτε και οι γονείς, που αν δεν νουθετήσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, κανένας νόμος ή αστυνόμος δεν θα το κάνει. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που στην Τροχαία Καλαμάτας έρχονται αντιμέτωποι με... ολόκληρη την οικογένεια, που θα πάει να παρακαλέσει για να πάρει πίσω την ακινητοποιημένη μοτοσυκλέτα του γιου τους. Μας περιέγραψαν δε, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, περιπτώσεις που γονείς του μεροκάματου θα δώσουν τα λεφτά τα οποία στερούνται για να πληρωθεί η κλήση που έκοψε η "Τροχαία" στο γιο τους. Και αυτό που πράγματι εντυπωσιάζει είναι πόσο ανώδυνα περνάει το ότι οι νεαροί αυτοί μπορεί να εμπλακούν με ευκολία σε ένα τροχαίο το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή τους. 

Ν.Κ.