Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017 14:53

Προφυλακίστηκαν οι 2 Τυνήσιοι διακινητές μεταναστών

Γράφτηκε από την

Στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενοι οδηγήθηκαν οι Τυνήσιοι που συνελήφθησαν από λιμενικούς της Καλαμάτας την περασμένη Κυριακή και κατηγορούνται ως διακινητές μεταναστών από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. 

Οι δύο Τυνήσιοι, ηλικίας 33 και 34 χρόνων, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των μεταφερόμενων, φέρονται ως χειριστές του ξύλινου σκάφους “Mr Musti” με το οποίο οι 102 παράτυποι μετανάστες ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τουρκική ακτή του Βόρειου Αιγαίου με προορισμό την Ιταλία. Το Σάββατο το ταξίδι τους τελείωσε στην Ελλάδα, όταν ζήτησαν βοήθεια 54 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Σαπιέντζας και διασώθηκαν από φορτηγό πλοίο, το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι της Καλαμάτας. 

Η δικογραφία που σχηματίστηκε στη συνέχεια από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά (όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις για αδικήματα που συμβαίνουν σε διεθνή ύδατα, σε πλοία υπό ξένη σημαία) και οι δύο κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στον ανακριτή. Μετά την απολογία τους, κρίθηκαν από τις εισαγγελικές και τις ανακριτικές αρχές Πειραιά προφυλακιστέοι. 

Εν τω μεταξύ χθες αναχώρησαν από την Καλαμάτα για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Φιλιππιάδας δύο οικογένειες Αφγανών: μια έγκυος γυναίκα, ο σύζυγός της και ο ανήλικος γιος τους, καθώς και μια ακόμα έγκυος ομοεθνής τους με το σύζυγό της. Στο κτήριο της πρώην Νοσηλευτικής Σχολής στο χώρο του νέου Δημαρχείου έχουν παραμείνει και φιλοξενούνται προσωρινά 55 Πακιστανοί· από τους οποίους οι 14 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι που μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προωθηθούν σε ανοικτές δομές φιλοξενίας, ενώ για 6 ακόμα ανήλικους -οι οποίοι φέρονται να συνοδεύονται από θείους και ξαδέρφια- εξετάζεται το τι θα γίνει, δηλαδή αν και αυτοί θα μεταφερθούν μαζί με τους συνοδούς τους σε αντίστοιχες δομές.

Ν.Κ.