Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 14:05

Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης λαθραίων: Κατασχέθηκαν 70 τόνοι καπνού και 178 εκατομμύρια τσιγάρα 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης λαθραίων: Κατασχέθηκαν 70 τόνοι καπνού και 178 εκατομμύρια τσιγάρα 

 Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και καπνικών ειδών “ξεσκέπασε” η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, για την αποκάλυψη μίας από τις σημαντικότερες υποθέσεις στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά, καθώς το εγκληματικό δίκτυο δρούσε τουλάχιστον 5 χρόνια, έχοντας διακινήσει τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καπνού μέσω δικτύου εικονικών εταιρειών σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία και με δράση σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.

Οι αριθμοί των κατασχεμένων προϊόντων είναι αποκαλυπτικοί της συστηματικής δράσης του εγκληματικού δικτύου. Πάνω από 70 τόνοι καπνού και περίπου 178 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρων, καθώς και απόθεμα υλικών με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν πάνω από 25 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί. Παράλληλα οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 32 εκατ. ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται 40 άτομα, μεταξύ των οποίων ο 49χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης και τρία ηγετικά στελέχη, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίσταση αδικήματα της σύστασης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα.

 

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ

Αναλυτικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης αναφέρεται ότι τα μέλη της είχαν ιδρύσει νομιμοφανείς εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων, με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς υπηκόους (αχυρανθρώπους), στις οποίες μεταβίβαζαν φορτηγά και ημιφορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς.

Με τη χρήση των οχημάτων αυτών εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από τη Βουλγαρία, τα οποία μετέφεραν στη συνέχεια, σε χώρους -ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων. Στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού (σιγαροποιητικές και πακεταριστικές μηχανές), προέβαιναν στην παρασκευή τσιγάρων, την τοποθέτησή τους σε πλαστά πακέτα νόμιμων εταιρειών, ενώ ακολούθως τα μετέφεραν με χαρτοκιβώτια σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Για την απόκρυψη των παράνομων φορτίων και την αποφυγή εντοπισμού τους σε ενδεχόμενο έλεγχο, τα μέλη της οργάνωσης κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν ως προκαλύμματα (καμουφλάζ) διάφορα υλικά (γυψοσανίδες, τεμάχια ελαστικού δαπέδου-καουτσούκ, πάνες, αναψυκτικά, κ.ά.), ενώ συνόδευαν τα φορτία με πλαστά παραστατικά έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ διέθεταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φυλάσσονταν σε 24ωρη βάση.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 2 εργοστάσια παρασκευής τσιγάρων, 3 εργαστήρια κατασκευής προκαλυμμάτων, 3 ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης φορτηγών, 2 αποθήκες τσιγάρων και 2 αποθήκες υλικών, στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας και Μαλακάσας Αττικής, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 70 τόνοι και 442 κιλά επεξεργασμένου και μη καπνού, 8.882.427 λαθραία πακέτα τσιγάρα, 18.570 συσκευασίες καπνού, μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά 3 πλήρεις γραμμές παραγωγής τσιγάρων, μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά 2 πλήρεις γραμμές τοποθέτησης τσιγάρων σε πακέτα, απόθεμα υλικού με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν περί τα 25.000.000 πακέτα τσιγάρα, 32 φορτηγά, 26 επικαθήμενες και συρόμενες καρότσες, 15 αυτοκίνητα, 6 κλαρκ, 2 πρέσες, συσκευή ανίχνευσης κοριών, 165 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, 103 εταιρικές και ατομικές σφραγίδες, πλήθος πλαστών εγγράφων, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.

 

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER