Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017 07:53

4.650 συλλήψεις στην Πελοπόννησο από τις αρχές του 2017

Γράφτηκε από την
4.650 συλλήψεις στην Πελοπόννησο από τις αρχές του 2017

 

Μια... μικρή κωμόπολη έχουν συλλάβει από τις αρχές του χρόνου οι αστυνομικές αρχές στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές υπηρεσίες προχώρησαν συνολικά σε 4.650 συλλήψεις, από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο. 

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου οι περισσότερες συλλήψεις 1.272, έγιναν για κλοπές και απόπειρες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εξετάζοντας ανά μήνα τα στατιστικά στοιχεία οι κλοπές και απόπειρες δεν βρίσκονται και τόσο ψηλά, καθώς η πλειοψηφία όσων συλλαμβάνονται είναι συνήθως αλλοδαποί, οι οποίοι ζουν παράνομα στη χώρα, καθώς και παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (χωρίς δίπλωμα και μεθυσμένοι οδηγοί). 

Πιο αναλυτικά, από τις αρχές του χρόνου και μέχρι τον περασμένο μήνα για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών έχουν συλληφθεί 1.153 άτομα, ενώ για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας 862 άτομα. Μεγάλος είναι ο αριθμός των συλλήψεων και για υποθέσεις ναρκωτικών, αφού αυτές φτάνουν τις 1.044 μόνο για το πρώτο επτάμηνο του χρόνου. Κατά πολύ λιγότερες είναι οι συλλήψεις για όπλα, συνολικά 220 και μόλις 63 για παράνομο υπαίθριο εμπόριο, ένα αδίκημα για το οποίο διαμαρτύρονται συχνά και ζητούν μέτρα οι Εμπορικοί Σύλλογοι και φορείς της αγοράς.

Θυμίζουμε πάντως ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για τη χρονιά που πέρασε, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου φαινόταν μείωση στις κλοπές. Συγκεκριμένα, τα νούμερα δείχνουν ότι οι κλοπές μειώθηκαν από 3.976 το 2015, σε 3.599 το 2016. Οι απάτες όμως αυξήθηκαν σε 158, έναντι 117 πρόπερσι, όπως και οι υποθέσεις λαθρεμπορίας, που ήταν 64 το 2016, έναντι 50 το 2015. Φέτος, μέχρι και τον προηγούμενο μήνα στην Περιφέρεια είχαν γίνει 30 συλλήψεις για απάτες, ενώ... δυναμικά ανερχόμενες είναι -όπως προκύπτει από το αστυνομικό δελτίο- οι διαδικτυακές απάτες. Οσο για τις συλλήψεις που έχουν γίνει για λαθρεμπορία, αυτές από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο έφτασαν τις 72. 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις γίνονται την τελευταία διετία με τριετία σε σπίτια και πολύ λιγότερες σε καταστήματα και χώρους που μπορεί να διαθέτουν συναγερμούς και άλλα μέτρα ασφαλείας. Κάτι που όπως έχουμε επισημάνει δείχνει μετατόπιση της εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους» ή στόχους «χαμηλού ρίσκου». Επιπλέον και μιλώντας ειδικότερα για τη Μεσσηνία, στις συνεδριάσεις του Κακουργιοδικείου Καλαμάτας για υποθέσεις που αφορούν σε κλοπές και διαρρήξεις οι κατηγορούμενοι είναι «φτωχοδιάβολοι» και όχι οργανωμένες συμμορίες, οι περισσότεροι τσιγγάνοι και χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας και επιβιώνουν από μικροκλοπές. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER