Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2011 15:26

Συναντήσεις Αναστασόπουλου

Γράφτηκε από την



Ο Δήμαρχος Μεσσήνης χθες 01-12-11 συναντήθηκε με στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ, για την ενταγμένη στο πρόγραμμα πράξη: «Αποχέτευση ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Πεταλιδίου».
Η Δημοτική Αρχή Μεσσήνης έχει υποβάλλει για προέγκριση τεύχη δημοπράτησης για τα εξής δύο υποέργα του έργου:
Εκπόνηση Περιβαλλοντικών Μελετών/ Περιβαλλοντική αδειοδότηση
Τεχνικός Σύμβουλος Έργου
Η υποβολή τους έχει γίνει εδώ και είκοσι μέρες περίπου και η συνάντηση στο Υπουργείο, στόχο είχε την προώθηση των δύο ζητημάτων και εν γένει την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του πολύ σημαντικού αυτού έργου.
Υπενθυμίζουμε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των: 17.857.881,25 € και όλα τα υποέργα του είναι τα εξής:
Επικαιροποίηση/Μερική Τροποποίηση Μελέτης Αποχέτευσης, σύνταξη Τ.Δ. έργου δικτύου αποχέτευσης και Αναμόρφωση ΣΑΥ-ΦΑΥ
Εκπόνηση Περιβαλλοντικών Μελετών/ Περιβαλλοντική αδειοδότηση
Μελέτη Εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.), Α/Σ και Αγωγών προσαγωγής και διάθεσης
Δίκτυο Αποχέτευσης ακαθάρτων
Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, αγωγών προσαγωγής και διάθεσης και Α/Σ
Τεχνικός Σύμβουλος Έργου
Αγορά γης
Αρχαιολογική επίβλεψη και σωστικό έργο
Σύνδεση ΕΕΛ και αντλιοστασίων με ΔΕΗ
Θέμα 2ο
«Περιφερειακό Ιατρείο Αριστομένη»
Σύντομα θα επανυποβάλλουμε αίτημα στο Υπουργείο Υγείας (6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου)  και στον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Μπέζο, για τη δημιουργία Περιφερειακού Ιατρείου στον Αριστομένη. Υπάρχει σχετικός φάκελος και αίτημα κατασκευής του από τον προηγούμενο Καποδιστριακό Δήμο. Προτιθέμεθα να διαθέσουμε προσωπικό (πολιτικούς μηχανικούς κλπ.) στην Τεχνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη μετατροπή του κτιρίου του πρώην Κτηνιατρείου Αριστομένη σε Περιφερειακό Ιατρείο.
Το έργο κρίνεται απαραίτητο για ολόκληρη την περιοχή της δημοτικής ενότητας Αριστομένους, θα εξυπηρετήσει συνολικά δεκαοκτώ οικισμούς. Η απόσταση από το κέντρο υγείας Μεσσήνης είναι περίπου 20 χλμ.  που αποτελεί την πλησιέστερη μονάδα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης. Προβλέπεται να εξυπηρετηθούν περίπου 3500 μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι αποτελούν τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής καθώς επίσης και ηλικιωμένοι  με περιορισμένες δυνατότητες μετακίνησης.
Θέμα 3ο
Οδικό δίκτυο: «ΜΕΣΣΗΝΗ – ΕΥΑ – ΒΑΛΥΡΑ» & «ΛΑΜΠΑΙΝΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ- ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΠΥΛΗ»

Πραγματοποιήθηκε αυτοψία την Τετάρτη 30/11/2011 στο έργο βελτίωσης του οδικού άξονα Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη – Αρκαδική Πύλη, που αποτελούν τμήματα της 22ης και 24ης Επαρχιακής οδού.
Εκτός από τη συμμετοχή του Δημάρχου Μεσσήνης, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Αλευράς, ο Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Προϊστάμενος έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, εκπρόσωποι των ΛΗ’ και 26ης  εφορειών αρχαιοτήτων καθώς και ο μελετητής του έργου.
Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια γνωμοδότησης των εφορειών αρχαιοτήτων επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, προκειμένου να εκδοθεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, να εγκριθεί η οριστική μελέτη κατασκευής και το έργο να ωριμάσει μελετητικά, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Η σκοπιμότητα του έργου στηρίζεται στη βελτίωση των οδικών συνθηκών, στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού φόρτου και τέλος στην ευχερή, ασφαλή και άμεση πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και στην Αρκαδική Πύλη. Η περιοχή ως γνωστόν δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες (Έλληνες και ξένους) κατ’ έτος εξαιτίας της πόλης της Αρχαίας Μεσσήνης που ως γνωστόν είναι μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλη της αρχαιότητας.
Παράλληλα ο Δήμος Μεσσήνης έχει δεσμευτεί για την παράδοση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του άξονα  «ΜΕΣΣΗΝΗ – ΕΥΑ», τμήμα της 7ης Επαρχιακής οδού, προκειμένου και σε αυτό το τμήμα να εκδοθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και να είναι έτοιμο προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Στις προθεσμίες που έχουν τεθεί, δηλαδή εντός του τρέχοντος μηνός, θα είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τη μελέτη.
Στο σχεδιασμό του όλου έργου «ΜΕΣΣΗΝΗ – ΕΥΑ – ΒΑΛΥΡΑ» & «ΛΑΜΠΑΙΝΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ- ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΠΥΛΗ», είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει και το έργο της υπογειοποίησης της διάβασης της Αρκαδικής Πύλης. Είναι έργο το οποίο υπάρχει στην προμελέτη και όπως αναφέρθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης, θα πρέπει να γίνει και η οριστική μελέτη, διαφορετικά πιστεύουμε ότι το έργο θα είναι ημιτελές. Έτσι δεν θα ξαναπεράσουν ποτέ πια από το σημαντικό αυτό μνημείο, οχήματα βαρέως τύπου (νταλίκες, χωματουργικά μηχανήματα).

Παράλληλα ως Δήμος Μεσσήνης θεωρούμε επιβεβλημένο να γίνει και το έργο διαπλάτυνσης της γέφυρας του Παμίσου επί του Εθνικού δρόμου στην είσοδο της Μεσσήνης. Για αυτό το σκοπό προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε προσφορά ειδικού μελετητή, φίλου του εν Αθήναις συλλόγου απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», ώστε και με τις υπηρεσίες του Δήμου να εκπονήσουμε τη συγκεκριμένη μελέτη διαπλάτυνσης της γέφυρας καθώς και τις υποστηρικτικές της μελέτες.
Είναι απαραίτητο και αυτό το έργο να προστεθεί στο σύνολο των μελετών «ΜΕΣΣΗΝΗ – ΕΥΑ – ΒΑΛΥΡΑ» & «ΛΑΜΠΑΙΝΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ- ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΠΥΛΗ», ώστε να ενταχθεί και αυτό προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί το διαθέσιμο πλάτος κυκλοφορίας στη θέση αυτή για να αποφευχθούν συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στο συγκεκριμένο σημείο. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση με τη Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.


NEWSLETTER