Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 15:16

Ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης στο συνέδριο αστυνομικών στην Καλαμάτα: “Υπάρχει βούληση αλλά δεν υπάρχουν χρήματα” (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Με ειλικρίνεια ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης απάντησε χθες στους συνδικαλιστές αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στην Καλαμάτα ότι “δεν υπάρχει η δυνατότητα να σας δώσουμε αυτά που δικαιούστε. Υπάρχει η βούληση, αλλά δει δη χρημάτων”.

Μιλώντας στην έναρξη του 28ου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ), που πραγματοποιείται στο “Ελίτ” και ολοκληρώνεται σήμερα, ο γ.γ. μετέφερε αρχικά το χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, που λόγω έκτακτης σοβαρής σύσκεψης στην Αθήνα δεν μπόρεσε να παραστεί. Μιλώντας για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, ο κ. Αναγνωστάκης επεσήμανε ότι “δεν υπήρξε η θεαματικότερη αναδιάρθρωση, αλλά έγινε ένα πρώτο στέρεο βήμα”. Εκανε λόγο για “εμφανή αστυνόμευση εκεί που δεν υπήρχε περιπολικό” και είπε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Παρατήρησε πως “εμείς αναλάβαμε πολιτικό κόστος και συγκρουστήκαμε με περιφερειάρχες και δημάρχους. Για τις διορθωτικές κινήσεις υπάρχουν ευήκοα ώτα και θα γίνουν”. Ευχαρίστησε δημόσια τις Περιφέρειες για δράσεις που ξεπερνούν τα 13,5 εκ. ευρώ για προμήθεια οχημάτων κυρίως στην Τροχαία κι εξέφρασε ευχαριστίες και στους δημάρχους για τη συνεργασία. Ανέφερε ότι “οι προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης σε μεγάλο βαθμό έγιναν πράξη” και πρόσθεσε ότι “στην Ελλάδα δεν βιώνουμε κρίση ασφάλειας. Και με τη δική σας συμβολή παραμένει ασφαλής η χώρα, τουριστικός προορισμός”. Μίλησε για τις τελευταίες τεράστιες επιτυχίες της Αστυνομίας και δεσμεύτηκε ότι “θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας Αστυνομίας πιο δημοκρατικής και πιο αξιοκρατικής”.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας - αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας αναγνώρισε ότι “αυτό που έχει καταφέρει η Ελληνική Αστυνομία και με τη δική σας σημαντική συνδρομή, αυτό που αποτυπώνεται ως δείκτης εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Σώμα, είναι αποτέλεσμα του μόχθου, των στερήσεων, της κοπιώδους προσπάθειας, της αυτοθυσίας και ενίοτε της θυσίας του προσωπικού”. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και σε ρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης. Και δήλωσε πως “είμαι ευτυχής και το δηλώνω δημοσίως, που ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας διαπιστώνω πως το προσωπικό και ειδικά τα στελέχη του Σώματος και οι συνδικαλιστικοί του εκπρόσωποι έχουν μέχρι σήμερα -αλλά είμαι βέβαιος και μελλοντικά- επιδείξει αξιοθαύμαστη ωριμότητα, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια, τόσο στο πλαίσιο εκπλήρωσης της υπηρεσιακής τους αποστολής όσο και στο διεκδικητικό πλαίσιο των εργασιακών τους αιτημάτων και δικαιωμάτων”.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας Γιάννης Κατσιαμάκας παρατήρησε ότι “κακώς δεν επενδύει το κράτος στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας” και δήλωσε πως δίνουν τη μάχη για τα μνημόνια μην περιμένοντας να τα σκίσει ο πρωθυπουργός. Τάχθηκε κατά του νέου μισθολογίου και του ασφαλιστικού συστήματος, ζήτησε να θεσπιστεί η 35ετία στους αστυνομικούς, όπως ψήφισαν τα 40 χρόνια για το Στρατό, για πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης: Ζήτησε να δοθεί λύση στη γάγγραινα της στρεβλής διοίκησης με τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων που ασχολούνται με μέτρα τάξης και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης. Η κυβέρνηση να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και να ξεπεράσει ιδεολογικές αγκυλώσεις και τα πολιτικά κόμματα να προτάξουν το δημόσιο συμφέρον και να μην χρησιμοποιούν την Αστυνομία για  μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος είπε ότι “στην αντιπολίτευση λέγονται μεγάλα και ωραία λόγια και στην κυβέρνηση είναι όλοι το ίδιο” και διαμαρτυρήθηκε πως το κράτος δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Παρατήρησε ότι “τα μνημόνια δεν τηρούνται στις αυξήσεις, αλλά μόνο στις υποχρεώσεις”, ζήτησε άμεσα προσλήψεις, ενώ παρατήρησε πως τα μεγάλα ζητήματα, το μισθολόγιο, το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό εκκρεμούν.

Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκχώρησε 2,5 εκ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές της οδικής ασφάλειας και δήλωσε πως “το ίδιο θα κάνουμε και φέτος. Με το ίδιο ποσό περίπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ενισχύσει και το Πυροσβεστικό Σώμα για να βελτιώσει τις υποδομές του”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ακόμα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Τρικάλων της Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης κι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, των ΑΝΕΛ και της Λαϊκής Ενότητας.

Μεταξύ άλλων στην εναρκτήρια συνεδρίαση παρέστησαν ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου - υποστράτηγος Δημήτριος Τριγώνης, ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, οι αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Ντίνα Νικολάκου, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, αστυνομικοί διευθυντές και πολλοί αξιωματικοί από διάφορα μέρη της χώρας.

Γ.Σ.