Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 14:28

Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας: “Να σταματήσουν να μεταφέρονται οι ψυχικά ασθενείς με περιπολικά” 

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας: “Να σταματήσουν να μεταφέρονται οι ψυχικά ασθενείς με περιπολικά” 

Να σταματήσουν να μεταφέρονται οι ψυχικά ασθενείς με περιπολικά και... χειροπέδες ζητεί η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, όταν οι συνάδελφοί τους θα πρέπει να εκτελέσουν μια εισαγγελική εντολή για ακούσια νοσηλεία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά το περιστατικό με τους δύο αστυνομικούς του Α.Τ. Μεσσήνης, οι οποίοι συνόδευσαν την προηγούμενη εβδομάδα μια ασθενή στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου κι όταν πήγαν να φύγουν οι νοσηλευτές τούς έκλεισαν την πόρτα, με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανδαιμόνιο. 

Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Μεσσηνίας Κώστας Σταυρόπουλος μιλώντας στην “Ε” επισημαίνει ότι “έχει παρατηρηθεί πως κατά τη διάρκεια ακούσιου εγκλεισμού ψυχικά ασθενών ατόμων σε ψυχιατρικές μονάδες νοσηλείας το αστυνομικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με διάφορες καταστάσεις – προβλήματα που κατά την άποψή μας απορρέουν στην διαφορετική ερμηνεία της κείμενης νομοθεσίας και διατάξεων”. Και εξηγεί ότι “η μεταφορά – μεταγωγή των ψυχικά ασθενών γίνεται με τη χρήση περιπολικού οχήματος και κατά συνέπεια αντιμετωπίζονται ως... κρατούμενοι”. Ωστόσο, ο σχετικός νόμος (ν. 2071/1992) “στο άρθρο 96 αναφέρει ότι «…η μεταφορά του διενεργείται υπό συνθήκες που εξασφαλίζουν το σεβασμό στην προσωπικότητα και αξιοπρέπεια του ασθενή…». Βέβαια, όπως έγραφε και η “Ε” στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής με αφορμή το προαναφερόμενο περιστατικό, ένας ψυχικά άρρωστος άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει βίαια, δεδομένου ότι οι περισσότεροι επιστρέφουν για νοσηλεία επειδή φέρονται βίαια στους συγγενείς τους, ενώ συνήθως έχουν διακόψει τη φαρμακευτική τους αγωγή. Οι κίνδυνοι λοιπόν σε μια τέτοια μεταγωγή συνήθως απαιτούν “οι συνοδοί αστυνομικοί, για να αποφύγουν κατά τη διάρκεια της μεταγωγής τον κίνδυνο της επίθεσης εναντίον τους με απρόβλεπτα αποτελέσματα, να επιλέγουν την χειροπέδηση του ασθενούς”. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνει ο κ. Σταυρόπουλος, υπάρχουν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη χώρα μας, γιατί οι συνθήκες μεταφοράς των ψυχικά ασθενών για ακούσια νοσηλεία καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Επιπλέον, κάτι που δυσκολεύει τους αστυνομικούς και είναι ξένο και ως προς τα καθήκοντά τους είναι και το ότι “έχει παγιωθεί πως κατά την παράδοση των ψυχικά ασθενών ατόμων στις μονάδες ψυχικής υγείας μετά από εισαγγελική παραγγελία, το προσωπικό των ψυχιατρείων να μην παραλαμβάνει τους ασθενείς, παρά μόνο μετά από την εκ νέου εξέτασή τους τόσο ψυχιατρικά όσο πολλές φορές και παθολογικά (εξετάσεις αίματος, ούρων κ.λπ.) εξαναγκάζοντας με τον τρόπο αυτό τους συνοδούς αστυνομικούς στην πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία”, σημειώνει ο ίδιος. Και προσθέτει πως “αυτό γίνεται από τους ιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι επικαλούνται εσωτερικό κανονισμό τους και αρνούνται την παραλαβή των ασθενών πριν την ολοκλήρωση των εξετάσεων και την ασφαλή τοποθέτησή τους στο κρεβάτι”. 

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας έστειλε μάλιστα και σχετική επιστολή στην πανελλήνια Ομοσπονδία τους, ώστε να την προωθήσουν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Κώστα Τσουβάλα. Μεταξύ άλλων σε αυτήν οι Μεσσήνιοι συνδικαλιστές αναφέρουν:

“Επειδή πιστεύουμε ότι τα ανωτέρω άτομα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και όχι ως κρατούμενοι και κατά συνέπεια η μεταφορά τους με περιπολικό όχημα δεν συνάδει με το πνεύμα του Ν.2071/1992. Επειδή είμαστε αστυνομικοί υπάλληλοι και όχι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Επειδή πιστεύουμε ότι θα πρέπει να οριοθετηθούν οι ενέργειες και υποχρεώσεις τόσο του αστυνομικού προσωπικού όσο και του νοσηλευτικού καθώς και ο χώρος και ο τρόπος παραλαβής και παράδοσης των ασθενών στις μονάδες αυτές, προς αποφυγή δυσλειτουργιών. Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε με σαφήνεια τα καθήκοντά μας που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία ως προς την  μεταφορά – μεταγωγή και παράδοση ψυχικά ασθενών ατόμων κατά τη διαδικασία ακούσιου εγκλεισμού. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων παρακαλείται για τις δικές της ενέργειες, για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και για την έκδοση σχετικής γνωμοδότησης από τον νομικό σύμβουλό της”.  

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER