Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 08:28

Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας με δράστες και Μεσσήνιους

Γράφτηκε από την
Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας με δράστες και Μεσσήνιους

 

Εγκληματική ομάδα αρχαιοκαπήλων, με αρχηγό και μέλη στον σκληρό της πυρήνα Μεσσήνιους, εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Σε αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν χθες και προχθές στη Μεσσηνία, την Αττική, την Ηλεία και την Κορινθία συνελήφθησαν συνολικά 9 άτομα, ηλικίας από 41 έως 64 ετών, (από αυτούς οι 4 στην Καλαμάτα και ένας στους Αρμενιούς Τριφυλίας) - ενώ 6 ακόμα συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία και δεν συνελήφθησαν γιατί είχαν κόψει επαφές με την οργάνωση.

Αρχηγός φέρεται να είναι ο 59χρονος Καλαματιανός εργολάβος κατασκευών ο οποίος τη Δευτέρα καταδικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 9 χρόνια κάθειρξη για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, και μετά την καταδίκη του αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης. Οι άλλοι τρεις οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στον σκληρό πυρήνα είναι ένας 64χρονος ελεύθερος επαγγελματίας από την Καλαμάτα (ο οποίος συνελήφθη στο Λουτράκι Κορινθίας), ένας 41χρονος Αλβανός κάτοικος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και ένας 45χρονος ελαιοτριβέας από τους Αρμενιούς Τριφυλίας, όπου και συνελήφθη. Στην Καλαμάτα συνελήφθησαν επίσης ένας 47χρονος Αλβανός και ένας 53χρονος Ελληνας ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και Πύργου και των Τμημάτων Ασφαλείας Κορίνθου και Αιγιαλείας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Η ομάδα φέρεται να έκανε 8 λαθρανασκαφές και μια παράνομη αρχαιολογική έρευνα σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών ξεκίνησαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνά τους πέρυσι τον Ιούλιο, μετά την αξιοποίηση πληροφορίας για τις... δραστηριότητες των Μεσσήνιων, μεταξύ των οποίων και ο εργολάβος κατασκευών.

Λαθρανασκαφές, για να βρουν αρχαία και πολύτιμα αντικείμενα, φέρονται να είχαν κάνει: Μία στο Αλμυρό Καλαμάτας στις 20 Ιανουαρίου φέτος, όπου χρησιμοποίησαν ανιχνευτή μετάλλων και μηχάνημα εκσκαφής. Τρεις στην Αρκαδία - και συγκεκριμένα στη Βλαχέρνα, την Κερασιά και στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης. Δύο στο Νομό Δράμας. Μία στην Κυλλήνη Ηλείας. Μία στο Νομό Καρδίτσας και μία ακόμα σε σπηλιά στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας.   

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΑΝ

Οπως αναφέρουν πληροφορίες της “Ε”, κάθε φορά άλλαζε η σύνθεση της ομάδας, ανάλογα με την περιοχή και το ποιοι άνθρωποι είχαν τις πληροφορίες ότι μπορεί να ανακαλύψουν εκεί... θησαυρό. Πάντως φέρονται να πήγαιναν διαβασμένοι, ποτέ τυχαία, και πάντα με άκρα μυστικότητα. Μάλιστα, δεν ανέφεραν ποτέ στα τηλέφωνα πού θα πάνε να σκάψουν και συνήθιζαν να απενεργοποιούν τα κινητά τους όταν πήγαιναν για λαθρανασκαφή - γι’ αυτό άλλωστε και ήταν δύσκολο για τους αστυνομικούς να τους πιάσουν πάνω στη... δράση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συνομιλίες οι οποίες καταγράφηκαν, τα μέλη της ομάδας μιλούσαν μόνο για την προεργασία και ποτέ δεν έδιναν λεπτομέρειες για το μέρος ή για το τι έψαχναν. Τις πληροφορίες φαίνεται ότι τις συγκέντρωναν από ντόπιους συνεργάτες ή από βιβλία και χάρτες. Αγνωστο παραμένει και το τι είδους μηχανήματα ήταν αυτά που χρησιμοποιούσαν για τις εκσκαφές.

ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα. Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη 6 Ελληνες και συγκεκριμένα 5 άνδρες ηλικίας από 43 έως 67 ετών (ένας 63χρονος είναι γεννημένος στη Μεσσηνία αλλά κατοικεί αλλού), καθώς και μία 58χρονη γυναίκα. Και αυτοί οι 6 κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά δεν συνελήφθησαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων γιατί έχουν διακόψει τις σχέσεις τους.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, αλλά και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους και αγροκτήματα, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: συσκευή ανίχνευσης μετάλλων και καλωδίων, 3 εκκλησιαστικές- βυζαντινές εικόνες, η προέλευση και το νόμιμο της κατοχής των οποίων ερευνάται, 2 ζυγαριές, χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ, ένα βιβλίο-εγχειρίδιο και κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 53χρονου στην Καλαμάτα, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα χασίς 17,3  γραμμαρίων, ενώ σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 45χρονου, από τους συλληφθέντες στις Αχαρνές Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε κυνηγετικό όπλο που κατείχε παράνομα.

Ν.Κ.


NEWSLETTER