Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 09:03

Χρυσό και αρχαία αγαλματίδια έψαχναν με λαθρανασκαφές σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Ηλεία και υπόλοιπη Ελλάδα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χρυσό και αρχαία αγαλματίδια έψαχναν με λαθρανασκαφές σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Ηλεία και υπόλοιπη Ελλάδα

 

Κυρίως χρυσό και αρχαία αγαλματίδια ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα που θα “έσπρωχναν” με ευκολία στην... αγορά φέρονται ότι έψαχναν στις λαθρανασκαφές ο Μεσσήνιος αρχηγός και τα άλλα μέλη του κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας -που όπως φαίνεται η δράση του εκτείνεται αρκετά πίσω στο χρόνο.   

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Προχθές αργά οδηγήθηκαν ενώπιον της εισαγγελέα Καλαμάτας οι οκτώ εκ των εννιά (7 Ελληνες και 2 Αλβανοί) κατηγορουμένων ως αρχαιοκαπήλων και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή σε δύο ομάδες των τεσσάρων, αύριο και μεθαύριο Σάββατο. Ο ένατος από τους συλληφθέντες, ένας 45χρονος Ελληνας έμπορος, τον οποίο οι αστυνομικοί έπιασαν στις Αχαρνές της Αττικής, οδηγήθηκε στις εκεί δικαστικές αρχές και θα απολογηθεί στον ανακριτή Αθήνας. Οσο για τους υπόλοιπους, ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, που εξάρθρωσε μετά από 8μηνη παρακολούθηση το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, θα οδηγηθεί μαζί με τρεις ακόμα αύριο στον ανακριτή για να απολογηθεί.

Θυμίζουμε ότι ο 59χρονος φερόμενος ως αρχηγός είναι ο εργολάβος κατασκευών, ο οποίος τη Δευτέρα καταδικάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 9 χρόνια κάθειρξη ως κλεπταποδόχος σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, που είχε αποκαλυφθεί στην Τριφυλία το Μάρτιο του 2014.

ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ

Μαζί με τον κατηγορούμενο ως αρχηγό, την πόρτα του ανακριτή αύριο θα περάσουν και οι δύο Αλβανοί κάτοικοι Καλαμάτας, ο 41χρονος που φαίνεται να ήταν στο σκληρό πυρήνα της οργάνωσης και ένας 47χρονος ομοεθνής του. Οι δύο Αλβανοί μάλιστα δούλευαν στην κατασκευαστική εταιρεία του 59χρονου Καλαματιανού και ήταν οι χειριστές των μηχανημάτων που το κύκλωμα έκανε τις λαθρανασκαφές. Την τετράδα θα συμπληρώσει ο 53χρονος Καλαματιανός ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων, ο οποίος εκτός από τις κατηγορίες για παράβαση της νομοθεσίας «Περί αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς», βαρύνεται και με κατηγορία για κατοχή χασίς, αφού στο σπίτι του βρέθηκαν 17,3 γραμμάρια από το συγκεκριμένο ναρκωτικό.

Εν τω μεταξύ το Σάββατο αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή για να απολογηθούν δύο ακόμα μέλη του σκληρού πυρήνα, ο 64χρονος ελεύθερος επαγγελματίας από την Καλαμάτα, ο οποίος συνελήφθη στο Λουτράκι Κορινθίας και ο 45χρονος Τριφύλιος ελαιοτριβέας. Μαζί τους το κατώφλι του ανακριτή θα περάσουν ένας 59χρονος καταστηματάρχης από τα Βαρβάσαινα Ηλείας (ο οποίος έχει κατηγορηθεί ξανά για λαθρανασκαφές) και ένας 56χρονος κτηνοτρόφος από τα Λεχαινά Ηλείας.

Θυμίζουμε ότι στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται 6 ακόμα άτομα τα οποία όμως είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με την οργάνωση και γι’ αυτό δεν συνελήφθησαν στις αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Μεσσηνία, την Αττική, την Ηλεία και την Κορινθία.

ΜΕ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Ε” το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία 2 χρόνια και όπως μάθαμε μπορεί να έμεναν σε ένα μέρος ακόμα και 20 μέρες για να σκάψουν, ενώ επέλεγαν σημεία απομονωμένα μακριά από κατοικημένες περιοχές, ώστε να μην κινούν το ενδιαφέρον ή να διακινδυνέψουν να τους δει κάποιος. Οπως έγραφε η “Ε” και στο χθεσινό φύλλο, το πού θα σκάψουν δεν το έβρισκαν τυχαία, αλλά συνέλεγαν πληροφορίες από ντόπιους συνεργάτες, χάρτες και βιβλία και πήγαιναν διαβασμένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτός από αρχαία αντικείμενα και αγαλματίδια, έψαχναν και για χρυσά περιδέραια και χρυσό, ενώ οι διωκτικές αρχές δεν αποκλείουν ακόμα και σε αυτό το διάστημα των 8 μηνών που γινόταν η παρακολούθηση να είχαν σκάψει και σε άλλες περιοχές. Στη δικογραφία πάντως φέρονται να είχαν κάνει τις εξής λαθρανασκαφές: Μία στο Αλμυρό Καλαμάτας στις 20 Ιανουαρίου φέτος, όπου χρησιμοποίησαν ανιχνευτή μετάλλων και μηχάνημα εκσκαφής. Τρεις στην Αρκαδία -και συγκεκριμένα στη Βλαχέρνα, την Κερασιά και την ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης. Δύο στο Νομό Δράμας, όπου εκεί μάλιστα φέρονται ότι συνεργάστηκαν και με έναν υπάλληλο του τοπικού Δασαρχείου, ο οποίος είναι στους έξι που δεν συνελήφθησαν. Επίσης, μία στην Κυλλήνη Ηλείας, μία στο Νομό Καρδίτσας, καθώς και μία ακόμα παράνομη αρχαιολογική έρευνα σε σπηλιά στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας.

ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ...

Ο φερόμενος ως αρχηγός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ήταν αυτός ο οποίος χρηματοδοτούσε τις ανασκαφές, ενώ όπως μας επεσήμαναν καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται για οργανωμένες “αρχαιολογικές αποστολές”, που εγκαθίσταντο σε ένα μέρος για όσο διάστημα χρειαζόταν. Εξάλλου, λόγω της δουλειάς τους είχαν δικά τους μηχανήματα και εξοπλισμό κατάλληλο για να σκάψουν. Οι ίδιες μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 64χρονος ελεύθερος επαγγελματίας ήταν ο άνθρωπος πίσω από τον αρχηγό και δρούσε ως ενορχηστρωτής. Σχεδίαζε το πλάνο για την ανασκαφή και έκανε την έρευνα για τη συλλογή των πληροφοριών, μαζί με τον 45χρονο ελαιοτριβέα. Κάθε φορά πάντως που έκαναν μια λαθρανασκαφή άλλαζε η σύνθεση της ομάδας, ανάλογα με την περιοχή και το ποιοι άνθρωποι είχαν τις πληροφορίες για την ανακάλυψη του... θησαυρού.

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ

Ωστόσο, επειδή έπαιρναν προφυλάξεις και απέφευγαν να μιλούν στα τηλέφωνα για τις περιοχές και αναλυτικά για τα σχέδιά τους (ενώ συνήθιζαν και να τα απενεργοποιούν όταν έσκαβαν σε μια περιοχή), οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν να πουν αν έχουν βρεθεί και πουληθεί σε αγοραστές αρχαία μνημεία και αντικείμενα αξίας. Εκτιμούν ωστόσο ότι και ο χρόνος δράσης του κυκλώματος, αλλά και η οργάνωση και οι διασυνδέσεις των μελών του, τους επέτρεπαν να γνωρίζουν πού και σε ποιους ανθρώπους θα τα “σπρώξουν”. Αλλωστε, σε συνομιλίες που έχουν καταγραφεί μάθαμε ότι οι κατηγορούμενοι ακούγονται να μιλούν για “μεροκάματο” που θα βγάλουν και άλλα, όπως “να το κάνουμε, να σωθούμε” και παρόμοιες φράσεις.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER