Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 09:09

Καλαμάτα: Πίστες για κόντρες Ναυαρίνου και Αλμυρό

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Πίστες για κόντρες Ναυαρίνου και Αλμυρό

 

Αγώνες ταχύτητας και επιδείξεων, από νεαρούς με μηχανάκια, συνεχίζουν να γίνονται σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας.

Δευτέρα του Πάσχα γύρω στις 11.30 τη νύχτα, κάπου 20 νεαροί ήταν μαζεμένοι στο πάρκο του Αλμυρού, κάποιοι από αυτούς με μηχανές. Πρόσφατα, φίλοι μας έλεγαν ότι στον ίδιο δρόμο (από Καλαμάτα προς Μαντίνειες και Κιτριές) μηχανές μεγάλου κυβισμού προσπερνούσαν μεσημέρι με επικίνδυνους ελιγμούς τα αυτοκίνητα, οδηγώντας γρήγορα.

Η Αστυνομία επιβεβαιώνει ότι τέτοια... κυνηγητά γίνονταν και γίνονται, αλλά κανείς δεν μπορεί να μαρτυρήσει με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι μοτοσυκλετιστές μπαίνουν στη σειρά ακριβώς για κόντρες. Μπορεί ωστόσο να πει ότι, ειδικά οι νεαροί, επιδιώκουν να ξεσηκώνουν τον κόσμο προκαλώντας φασαρία και κυκλοφοριακή αναταραχή σε εκτεταμένες περιοχές. Μιλάμε κυρίως για τη Ναυαρίνου, την περιοχή του "Messinian Bay" και το Αλμυρό· συχνά δε και για τον περιφερειακό της Καλαμάτας. Και όπως προείπαμε, η Αστυνομία είναι ενήμερη σχετικά, καθώς πολίτες τηλεφωνούν στο "100".

Το εν λόγω φαινόμενο δεν είναι άγνωστο ή καινούργιο ούτε για τους πολίτες (ειδικά σ' αυτούς που μένουν στην παραλιακή, αλλά και στα ξενοδοχεία επί της Ναυαρίνου) ούτε για την Αστυνομία, η οποία δεν έχει σταματήσει τους ελέγχους. Ομως δεν είναι αμιγώς αστυνομικό το θέμα αυτό, ούτε και εύκολο να τερματιστεί αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον μέσα από τις ίδιες τις οικογένειες, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές. Η Τροχαία Καλαμάτας πάντως έχει ακινητοποιήσει δεκάδες μηχανάκια και έχει βεβαιώσει πλήθος παραβάσεων για οδήγηση χωρίς δίπλωμα, άδεια κυκλοφορίας και κράνος.

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι παρέες αυτές των νεαρών -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- δεν δίνουν ραντεβού συγκεκριμένες ώρες, ενώ ενίοτε αλλάζουν τα σημεία όπου συναντιούνται. Τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στη βόρεια Καλαμάτα, αλλά και στον περιφερειακό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Εκεί υπεύθυνη για την αστυνόμευση είναι η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων, αλλά οι νεαροί έχουν το χρόνο και εξαφανίζονται πριν έρθει το περιπολικό. Η διαδρομή "Filoxenia" - "Messinian Bay" δείχνει πάντως να είναι μια αγαπημένη για αυτούς διαδρομή. Επίσης, από μαρτυρίες έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις επίδειξης στον Αλμυρό, όπου οι οδηγοί (και με αυτοκίνητα) κάνουν διάφορα παντιλίκια και ανάποδα τιμόνια.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Eπειδή κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά και αργότερα προς το καλοκαίρι, οι τοπικές εφημερίδες γίνονται δέκτες παραπόνων από αγανακτισμένους πολίτες, θα τονίσουμε για μια ακόμα φορά πως οι κόντρες και οι αυτοσχέδιοι αγώνες επίδειξης μέσα στην πόλη είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο – το οποίο έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με την οδηγική αγωγή και παιδεία του καθενός.

Αμοιροι ευθυνών δεν είναι ούτε και οι γονείς, που πολλές φορές παρακαλάνε τις υπηρεσίες Τροχαίας για να πάρει πίσω την ακινητοποιημένη μοτοσυκλέτα ο γιος τους. Στο πλαίσιο παλιότερου ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα, έχουμε καταγράψει περιπτώσεις που γονείς του μεροκάματου δίνουν λεφτά τα οποία στερούνται οι ίδιοι για να πληρωθεί η κλήση που έκοψε η Τροχαία στο γιο τους.

Και αυτό που ποτέ δεν σταματά να εντυπωσιάζει είναι το πόσο ανώδυνα περνάει το γεγονός ότι οι νεαροί αυτοί μπορεί να εμπλακούν με ευκολία σε ένα τροχαίο που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή τους.

Ν.Κ.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER