Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 21:24

Διαστάσεις παίρνει η λαθροϋλοτομία: 5 τόνους ξύλα έκοψαν παράνομα 3 τσιγγάνοι

Γράφτηκε από την
Διαστάσεις παίρνει η λαθροϋλοτομία: 5 τόνους ξύλα έκοψαν παράνομα 3 τσιγγάνοι

Ιδιαίτερα αυξημένες καταγράφονται οι περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας για εμπορία καυσόξυλων, στη Μεσσηνία. Οι δράστες καρατομούν δέντρα όχι μόνο σε δασικές εκτάσεις αλλά και σε ελαιοπερίβολα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως χθες τα ξημερώματα έγινε… τσιγγάνικη επιδρομή σε δασικές εκτάσεις της Ανω Μεσσηνίας, η οποία ήρθε στο φως όταν αστυνομικοί διαφορετικών ομάδων "έπεσαν" πάνω σε 3 φορτωμένα αγροτικά αυτοκίνητα, με συνολικά 5 τόνους κομμένους κορμούς δέντρων, ιτιάς και καρυδιάς. Την υπόθεση ανέλαβε το Δασαρχείο Καλαμάτας, το οποίο όμως δε διαθέτει καύσιμα για να κάνει ελέγχους.

ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

Ειδικότερα για τη χθεσινή περίπτωση, τα δύο αυτοκίνητα εντοπίστηκαν από την ΟΠΚΕ και την Τροχαία στο Ασπρόχωμα και το άλλο στην ευρύτερη περιοχή από την Ομάδα "Σ". Οι οδηγοί αρχικά προσήχθησαν στην Ασφάλεια και στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε το Δασαρχείο. Σύμφωνα με το δασάρχη Σπύρο Κατσίποδα, τα δέντρα έχουν κοπεί από ρέματα στην Ανω Μεσσηνία. Τα ξύλα κατασχέθηκαν και βρίσκονται σε χώρο του Δασαρχείου, υποβλήθηκε μήνυση σε βάρος των οδηγών για παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων και πρόκειται να κατασχεθούν τα αυτοκίνητα.

ΚΑΡΑΤΟΜΟΥΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ

Γενικότερα όμως, όλο και περισσότερα ελαιόδεντρα βρίσκονται καρατομημένα σε πολλές περιοχές της Πυλίας, καθώς επίσης στο Πλατύ, τον Ανεμόμυλο και το Αριστοδήμειο. Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και ειδικά στις περιοχές περιφερειακά της Καλαμάτας βλέπουν καθημερινά να περνούν μπροστά τους αγροτικά φορτωμένα με ξύλα από τα κτήματα της περιοχής τους.
Το Δασαρχείο όμως αδυνατεί να πραγματοποιήσει ελέγχους λόγω της έλλειψης καυσίμων και ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας καλεί τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να ειδοποιούν την Αστυνομία σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

ΠΛΗΓΜΑ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ

Ο κ. Κατσίποδας λέει πως είναι ιδιαίτερα αυξημένη η παράνομη υλοτομία για εμπορία καυσόξυλων το τελευταίο διάστημα στο νομό μας, όχι όσο στους γειτονικούς νομούς αλλά σίγουρα σε ανησυχητικά επίπεδα. Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί μόνο 3 περιπτώσεις, ελάχιστες συγκριτικά με το πλήθος κομμένων δέντρων που βρίσκουν οι πολίτες καθημερινά, ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας δε γίνονται αμέσως αντιληπτές. Οπως εξηγεί, παράνομη υλοτομία δεν έχει παρατηρηθεί στον Ταΰγετο, γιατί εκεί δίδονται άδειες στους πολίτες από το Δασαρχείο. Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό σε όλες τις άλλες περιοχές και οι δράστες δεν είναι μόνο τσιγγάνοι, επισημαίνει.


NEWSLETTER