Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 10:41

Ομιλία Πούπουζα στη Μάδαινα: "Ολοι εμείς είμαστε η Αστυνομία"

Γράφτηκε από την
Ομιλία Πούπουζα στη Μάδαινα:  "Ολοι εμείς είμαστε η Αστυνομία"

 «Ολοι εμείς είμαστε η Αστυνομία»: Το μήνυμα αυτό πέρασε με την ομιλία του στο κοινό της Μάδαινας ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας, εξηγώντας ότι ο καθένας θα νοιαστεί πρώτα για την προσωπική του ασφάλεια, παίρνοντας απλά μέτρα για να δυσκολέψει το διαρρήκτη, κι έπειτα θα έχει και το νου του για το σπίτι του γείτονα και ποιος κυκλοφορεί στο χωριό του.

Ο αστυνομικός δεν μπορεί να είναι σε κάθε γωνία, γι’ αυτό και βασίζεται στον πολίτη - και ένα τηλεφώνημα στο “100”, μια λεπτομέρεια που τυχόν φαίνεται ασήμαντη, μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή ή την εξιχνίαση ενός εγκλήματος. 

Η ομιλία του διευθυντή Αστυνομίας του νομού, το βράδυ της Δευτέρας, είχε άλλωστε ως θέμα της τις “συμβουλές ασφάλειας” για την αποτροπή των κλεφτών, και ήταν πρωτοβουλία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου και της προέδρου του, Μαρίας Καραφλόγκα. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Καρύδης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης.

ΜΕΙΟΥΜΕΝΗ Η ΒΑΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην εισαγωγή και την πρώτη γνωριμία του με το κοινό ο διευθυντής αναφέρθηκε στα βαριά και αποτρόπαια εγκλήματα στη Μεσσηνία μέχρι το 2012, σημειώνοντας ότι από εκείνη τη χρονιά και μετά το σοβαρότερο πρόβλημα στο νομό είναι οι κλοπές από... φτωχοδιάβολους. Στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι με ποινικό μητρώο και πάρε δώσε με τις διωκτικές αρχές, οι οποίοι περιφέρονται από σημείο σε σημείο για να κλέψουν και να φύγουν χωρίς να τους δουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο 40% των κλοπών που συμβαίνουν οι ιδιοκτήτες είχαν αφήσει ανοιχτά πορτοπαράθυρα! Να λοιπόν το πρώτο που οφείλει να κάνει ο πολίτης για να προστατέψει την περιουσία του: να κλειδώσει και να ασφαλίσει πόρτες και παράθυρα. Από εκεί και μετά, αντί για μια απλή κλειδαριά θα ήταν καλύτερο κάποιος να βάλει μια ασφαλείας, να έχει ένα σκύλο στο σπίτι και σε καμία περίπτωση να μην αφήνει έξω από την κατοικία του αντικείμενα (π.χ. σκάλες ή και κλειδιά) που θα διευκολύνουν τον επίδοξο διαρρήκτη.

Το ίδιο συμβαίνει και με το αυτοκίνητό μας, που δεν θα πρέπει να το αφήνουμε ξεκλείδωτο έστω και για λίγο ή να φυλάμε σε αυτό τσάντες σε κοινή θέα και πολύτιμα αντικείμενα στα ντουλαπάκια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αλλα μέτρα -όπως είπε ο διευθυντής στην ομιλία του- θα ήταν ενδεχομένως μια πόρτα ασφαλείας στην είσοδο, ο καλός περιμετρικός φωτισμός και το κυριότερο, η καλή σχέση με τους γείτονες. Και ποτέ μα ποτέ χρηματικά ποσά στο σπίτι, πέρα από αυτά τα οποία χρειάζονται για τα μικροέξοδα. Εξάλλου, στις περιπτώσεις εκείνες που οι διαρρήκτες παρακολουθούσαν και έδρασαν στοχευμένα, έχει παρατηρηθεί ότι ήταν σε σπίτια ανθρώπων οι οποίοι έλεγαν με περηφάνεια στο χωριό για την... μικρή περιουσία που φυλάνε κρυμμένη, χωρίς καν να υπάρχει ένας σύστημα συναγερμού στο σπίτι, τον οποίο ενεργοποιούμε και την νύχτα στη διάρκεια του ύπνου μας. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν κυνηγάμε τον κλέφτη, ο οποίος συνήθως έχει και έναν συνεργό, ενώ στην ακραία περίπτωση που πέσουν πυροβολισμοί, πέφτουμε κάτω κι εμείς, για να προφυλαχθούμε.

Πάνω απ’ όλα όμως ο διευθυντής συνέστησε ψυχραιμία, ώστε να μπορεί κάποιος μετά να περιγράψει όσα περισσότερα χαρακτηριστικά θυμηθεί από τον κλέφτη, και ποτέ δεν προσπαθεί να τραβήξει κουκούλα ή μαντήλι με τα οποία κρύβει το πρόσωπό του.

ΤΑ ΠΑΡΕΡΓΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

Ο κ. Πούπουζας στην αρχή της ομιλίας του εξήγησε γιατί η Αστυνομία, αν και καλά στελεχωμένη αριθμητικά, υστερεί σε διαθέσιμο προσωπικό για περιπολίες. Περιέγραψε λοιπόν όλα εκείνα τα πάρεργα που στην ουσία δεν έχουν σχέση με το αστυνομικό έργο, και την ανάγκη να επιμεριστούν αυτά σε υπηρεσίες όπως η Πολεοδομία (αυθαίρετα), τα υπουργεία Υγείας (μεταφορές ψυχικά αρρώστων) και Μεταναστευτικής Πολιτικής (οι καραβιές μεταναστών). Αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα ίδρυσης της Δικαστικής Αστυνομίας, για την οποία αυτό το διάστημα, έτσι κι αλλιώς, ανοίγει η σχετική διαβούλευση.

Εν τω μεταξύ ο διευθυντής παρατήρησε ότι η πρόληψη δεν είναι θέμα μόνο της Αστυνομίας, αλλά και οι δήμοι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν (εκτός από τους πολίτες) και να πράξουν έστω τα αναγκαία από το νόμο του “Καλλικράτη”, όπως είναι η σύσταση και δραστηριοποίηση των τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης με παρέμβασή του “ομολόγησε” το... μηδέν εις το πηλίκον στον τομέα της πρόληψης από την πλευρά των δήμων. Συμφώνησε ότι συχνά επικρατεί ένας παραλογισμός σε ό,τι αφορά την πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας, που όπως παραδέχτηκε αναπαράγεται πολλές φορές και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με διάφορες υπερβολές. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η ανασφάλεια των δημοτών στην ύπαιθρο πηγάζει και από τα κρούσματα κλοπών σε αγροτόσπιτα και τις μικροκλοπές γενικότερα, και γι’ αυτό τόνισε ότι ο Δήμος Μεσσήνης επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να ενισχύσει το έργο της Αστυνομίας. Ενα έργο που, όπως είπε, αποδίδει και έχει αλλάξει το πρόσωπο της Μεσσήνης μειώνοντας σημαντικά τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, με συχνές εποχούμενες περιπολίες της ΔΙΑΣ και στοχευμένες περιπολίες της ΟΠΚΕ.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗ

Συμβολική αλλά και με ουσία υπήρξε και η παρουσία του προέδρου του ΔΣΚ Περ. Ξηρογιάννη, ο οποίος σε παρέμβασή του τόνισε ότι οι ομιλίες του Παν. Πούπουζα, όχι μόνο στη Μάδαινα, αλλά και αλλού, συμβάλλουν στην προσπάθεια για την διασύνδεση της κοινωνίας με την Αστυνομία, που θα πρέπει να είναι το ζητούμενο και συμβαίνει εδώ και χρόνια στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου απάντησε και σε κατοίκους οι οποίοι κατέκριναν την Δικαιοσύνη και τους νόμους, που κατά την άποψή τους αφήνουν ελεύθερους τους κλέφτες να... αλωνίζουν. Είπε, λοιπόν, ότι υπάρχουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα από το Σύνταγμα, που προστατεύουν πρώτιστα τους πολίτες, αλλά και την ανθρώπινη προσωπικότητα των κλεφτών – οι οποίοι τιμωρούνται με την αρχή της αναλογικότητας και εκτίουν τις ποινές που αναλογούν στις πράξεις τους. Σημείωσε βέβαια την ανάγκη τροποποιήσεων στο σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο κατά κοινή ομολογία έχει αποτύχει να δώσει διεξόδους στους κατάδικους. 

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Ανάμεσα στο κοινό που παρακολούθησε την ομιλία υπήρχε και κόσμος ο οποίος μίλησε επικριτικά για την αποτελεσματικότητα του τρόπου αστυνόμευσης, λέγοντας ότι οι κλοπές είτε δεν καταγράφονται, είτε κρύβονται από τις αρχές, αλλά είναι πολύ περισσότερες. Ωστόσο, παρουσία και του διοικητή του Α.Τ. Μεσσήνης, αστυνόμου Α’ Νίκου Σινάπη, ο διευθυντής Αστυνομίας παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τις δηλωμένες κλοπές – διαρρήξεις και τις  καταγγελίες κλοπής ή απόπειρας κλοπής, τα οποία αποδίδουν μια άλλη εικόνα, ελάχιστων κλοπών και διαρρήξεων, αν και δύο-τρεις από τους κατοίκους επέμειναν ότι αναφέρονται σε κλοπές της τελευταίας διετίας που τους έχουν ανησυχήσει και ζήτησαν περισσότερη παρουσία της Αστυνομίας. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER