Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 09:01

Εντυπωσιακή αύξηση στις ληστείες δρόμου στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

 

Εντυπωσιακή είναι φέτος το πρώτο εξάμηνο η αύξηση των ληστειών που έγιναν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να πάρουν οι δράστες ένα κινητό τηλέφωνο ή μικροποσά από τα θύματά τους.

Αυτό δείχνει ότι η "απειλή" για τον πολίτη μεταφέρθηκε από τα σπίτια στο δρόμο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια (και στη Μεσσηνία) παρατηρείτο στατιστικά πολύ μεγαλύτερος αριθμός ληστειών σε κατοικίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκεί που υπάρχει μια αξιοσημείωτη μείωση, σε σύγκριση με πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, είναι στην κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων (112 φέτος έναντι 205 πέρυσι). Μειωμένες φαίνονται να είναι στην Περιφέρειά μας και οι κλοπές - διαρρήξεις σε σπίτια, ενώ περίπου στα ίδια κινούνται στατιστικά οι απάτες και οι υποθέσεις που αφορούν παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων.

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΚΛΟΠΕΣ - ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ

Πιο αναλυτικά -και πάντα για το πρώτο εξάμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι- όσον αφορά τις ληστείες στους 5 νομούς της Περιφέρειας, από 30 πέρυσι καταγράφηκαν φέτος 48. Οι δε κλοπές - διαρρήξεις μειώθηκαν από 1.789 πέρυσι, σε 1.460 φέτος. Οι απάτες παρέμειναν περίπου στα ίδια, με μια ελαφρά μείωση και συγκεκριμένα από 51 πέρυσι καταγράφηκαν φέτος 47 -όπως και οι υποθέσεις για ναρκωτικά, που ήταν 348 πέρυσι, ενώ φέτος είναι 339. Μια μικρή αύξηση παρατηρείται στις παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, που ήταν 116 πέρυσι ενώ φέτος είναι 125.

Ταυτόχρονα, μείωση εμφανίζουν οι υποθέσεις παράβασης πνευματικής ιδιοκτησίας (καμία φέτος έναντι 7 πέρυσι), σεξουαλικής εκμετάλλευσης (καμία φέτος έναντι 5 πέρυσι), βιασμών (κανένας φέτος έναντι 5 πέρυσι), απάτης (47 φέτος έναντι 51 πέρυσι) και ζωοκλοπής (12 φέτος έναντι 18 πέρυσι). Αντίθετα αύξηση εμφανίζουν οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας (6 φέτος έναντι 3 πέρυσι), λαθρεμπορίου (32 φέτος έναντι 25 πέρυσι) και πλαστογραφίας (33 φέτος έναντι 24 πέρυσι). Στα ίδια περίπου κινούνται στατιστικά οι υποθέσεις εκβίασης (4 φέτος έναντι 5 πέρυσι) και επαιτείας (3 φέτος έναντι 2 πέρυσι).

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ

Σε ό,τι αφορά τις ανθρωποκτονίες με πρόθεση, φέτος διαπράχθηκαν 4 σε όλη την Περιφέρεια και 5 απόπειρες, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα διαπράχθηκε 1 ανθρωποκτονία και 4 απόπειρες.

Ληστείες διαπράχθηκαν σε όλη την Περιφέρεια 18 περισσότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (30 έναντι 48 φέτος). Επίσης, έγιναν 3 απόπειρες ληστείας, έναντι 8, που είχαν καταγραφεί το α' εξάμηνο του 2017. Ενδεικτικά, σχετικά με τα είδη των ληστειών που σημειώθηκαν σε όλη την Περιφέρεια, παρατηρούνται οι ίδιες ακριβώς πέρυσι και φέτος σε σπίτια (14), καμία σε μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών, 1 σε κατάστημα ενώ πέρυσι καμία και 27 περισσότερες για την αρπαγή ενός κινητού τηλεφώνου ή μικροποσών (29 φέτος έναντι 2 πέρυσι). Επίσης, φέτος -όπως και πέρυσι- έγινε και μία ληστεία σε τράπεζα.

Κλοπές - διαρρήξεις διαπράχθηκαν σε όλη την Περιφέρεια 329 λιγότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 (1.789 πέρυσι έναντι 1.460 φέτος), ενώ όσον αφορά τις κλοπές οχημάτων μειώθηκαν λίγο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα, καταγράφηκαν φέτος στους 5 νομούς της Περιφέρειας 412 κλοπές οχημάτων, έναντι 476 το α' εξάμηνο του 2017.

Ν.Κ.