Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 17:17

Σύλληψη Λακώνων υπαλλήλων του ΙΚΑ για οικονομικά εγκλήματα

Γράφτηκε από την
Σύλληψη Λακώνων υπαλλήλων του ΙΚΑ για οικονομικά εγκλήματα

 

Εξαρθρώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία εγκληματική οργάνωση για μεγάλη υπόθεση απάτης, απιστίας, κατάχρησης και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» σε βάρος του Ι.Κ.Α.

Συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα, τέσσερις γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών.

Στην ίδια υπόθεση ενέχονται, επιπλέον μία πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ και απροσδιόριστος ακόμα αριθμός συμμετόχων-ασφαλισμένων.

Οι υπάλληλοι εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους εξέδιδαν αποφάσεις για χορήγηση παροχών και εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά αυτοτελώς ή σε συνεργασία με ασφαλισμένους.

Το οργανωμένο κύκλωμα δρούσε από το έτος 2003 και η ζημιά που προκάλεσε στο ΙΚΑ, εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά πολύ
τα
έξι (6) εκατομμύρια ευρώ.

Στην κατοχή των έξι συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 966.000 ευρώ και τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από δίμηνη και πλέον μεθοδική αστυνομική έρευνα, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε μεγάλη υπόθεση απάτης, απιστίας, κατάχρησης και «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

 

 

Σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε από χθες (08.03.2012) το πρωί, σε περιοχές της Αττικής και της Λακωνίας, συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή, συνολικά έξι άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών.

Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται μία ακόμα γυναίκα, πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ, καθώς και απροσδιόριστος, μέχρι τώρα αριθμός συμμετόχων, ασφαλισμένων του Ιδρύματος.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, καθώς και τη θέση τους σε διαφορετικά Τμήματα του ιδίου Υποκαταστήματος του ΙΚΑ, που εδρεύει σε περιοχή της Αττικής, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, εγκρίνοντας παράνομα και χορηγώντας διάφορα χρηματικά ποσά, σε άτομα (ασφαλισμένους ή μη του Ιδρύματος).

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους, κατά περίπτωση, πιστοποιούσαν αναληθώς την ασφαλιστική ικανότητα των «δικαιούχων» και εξέδιδαν παράνομα αποφάσεις για χορήγηση παροχών και επιδομάτων. Στη συνέχεια εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά, είτε σε συνεργασία με τους «δικαιούχους», ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α, αποδίδοντάς τους μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών, είτε διένειμαν μεταξύ τους τα ποσά.

Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν κυρίως παροχές και επιδόματα τοκετών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, λουτροθεραπείας και αποκλειστικών νοσηλειών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα από το έτος 2003, ενώ πολλές φορές εμφανίζονταν ως «δικαιούχοι» οι ίδιες, αλλά και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται περαιτέρω και αφορούν στην έκδοση αποφάσεων για παροχές και επιδόματα, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα.

 

Εκτιμάται ότι η συνολική οικονομική ζημιά για το ΙΚΑ, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα έξι (6) εκατομμύρια ευρώ, που έχουν πιστοποιηθεί, από τη μέχρι τώρα έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ.

 

 

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από Πιστωτικά Ιδρύματα, Οικονομικές Υπηρεσίες και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των εμπλεκομένων υπαλλήλων, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων, των τραπεζικών καταθέσεων και των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, από το έτος 2003 έως και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των εμπλεκομένων στην Αττική και τη Λακωνία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των (966.900) ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ

4 φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ

45 ατομικά βιβλιάρια διαφόρων ασφαλισμένων του ΙΚΑ

καρτέλες ενσήμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

13 σφραγίδες υποκαταστήματος του ΙΚΑ, διαφόρων Τμημάτων, καθώς και φυσικών προσώπων και επαγγελματιών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν τέσσερα (4) πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ιδιοκτησίας τους.

 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων έχει σχηματισθεί δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, κατά περίπτωση, τα οποία αφορούν τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, την απάτη, την απιστία στην Υπηρεσία, την πλαστογραφία, την υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, την νομοθεσία για τη δήλωση και έλεγχο της

περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» και περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Επίσης, η υπόθεση διερευνάται και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Τις αστυνομικές έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και άλλων συνεργών τους, διεξάγει το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης του Ι.Κ.Α.

 

 


NEWSLETTER