Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 09:17

Αφαίρεση διπλωμάτων και πινακίδων με το νέο νόμο: 393 παραβάτες χωρίς ζώνη, κράνος και κινητό στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Αφαίρεση διπλωμάτων και πινακίδων με το νέο νόμο: 393 παραβάτες χωρίς ζώνη, κράνος και κινητό στη Μεσσηνία

 

Ακόμα δεν έμαθαν οι οδηγοί στη Μεσσηνία ότι από τον περασμένο Απρίλιο οι τροχονόμοι παίρνουν δίπλωμα και πινακίδες για 2 μήνες, αν πιάσουν κάποιον να οδηγεί με το κινητό στο αυτί ή με hands free.

Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για 5 ακόμη τροχαίες παραβάσεις, μεταξύ των οποίων η οδήγηση χωρίς ζώνη και η έλλειψη προστατευτικού κράνους για τους μοτοσυκλετιστές και τους συνεπιβάτες τους.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ηδη η Τροχαία, από τις αρχές του περασμένου Απριλίου οπότε και εφαρμόζεται ο νέος αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, έχει αφαιρέσει 393 διπλώματα οδήγησης (πολλές φορές μάλιστα επιτόπου), άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες από παραβάτες οδηγούς.

ΤΗΝ... ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΠΙΒΑΤΗ

Εν τω μεταξύ, ό,τι ισχύει για τον οδηγό ισχύει και για τους συνεπιβάτες. Αν λοιπόν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας δεν φοράει ζώνη μέσα στο αυτοκίνητο, ακόμα και αν ο οδηγός φοράει τη ζώνη του, ετοιμάστε 40 ευρώ για το πρόστιμο και... παραδώστε το δίπλωμά σας, την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες. Θα τα κρατήσουν μόλις για 20 ημέρες - γιατί πάντα τιμωρείται ο οδηγός και αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαίρεση δεν αποτελούν ούτε οι επαγγελματίες οδηγοί. Οσο για τις υπόλοιπες 5 παραβάσεις για τις οποίες στερείται κάποιος για 2 μήνες την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες, είναι: α) Στάθμευση σε ράμπα ΑΜΕΑ ή σε θέσεις ΑΜΕΑ. β) Χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). γ) Απόρριψη αντικειμένων εκτός οχήματος, που προκαλούν ρύπανση ή πυρκαγιά. δ) Μη χρήση ζώνης ασφαλείας και παιδικού καθίσματος. ε) Οδήγηση χωρίς κράνος.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ;

Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, πέρα του ότι οι οδηγοί δεν το ξέρουν και αιφνιδιάζονται, προκύπτουν και κάποια πρακτικά ζητήματα όταν υπάρχει συνιδιοκτησία, ειδικά για επαγγελματικά αυτοκίνητα, όπως είναι για παράδειγμα τα ταξί. Ακόμα λοιπόν και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα γίνει εξαίρεση, κι ας είναι ο παραβάτης οδηγός ιδιοκτήτης κατά το ήμισυ: τα στοιχεία κυκλοφορίας θα αφαιρεθούν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα επαγγελματικά οχήματα την πληρώνει και ο συνέταιρος, ενώ οι οικογένειες με ένα αυτοκίνητο μένουν χωρίς μεταφορικό μέσο. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Παρατηρείται πάντως ότι οι οδηγοί μέσα στην πόλη είναι πιο... υποψιασμένοι απ' ό,τι στην περιφέρεια του νομού, γιατί στην Καλαμάτα γίνονται περισσότεροι τροχονομικοί έλεγχοι από την Τροχαία. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και τις 15 του τρέχοντος μήνα η Τροχαία Καλαμάτας έχει βεβαιώσει 365 παραβάσεις αυτού του είδους (έναντι 287 πέρυσι), ενώ στην περιφέρεια του νομού έχουν βεβαιωθεί μόλις 28 (έναντι 69 πέρυσι).

Οι ίδιες πηγές εξηγούν επίσης ότι οι εν λόγω έλεγχοι δεν έχουν αυξηθεί γιατί αναθεωρήθηκε ο ΚΟΚ, αλλά γιατί απλά ανά εβδομάδα γίνονται πανελλαδικά έλεγχοι που εστιάζουν σε μια συγκεκριμένη παράβαση (σ.σ. ο θεσμός της παράβασης της εβδομάδας), η οποία φυσικά επαναλαμβάνεται ανά διαστήματα. 

ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Αναλυτικά οι παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί από τη 1 Απριλίου φέτος έως και τις 15 Οκτωβρίου όπως προκύπτουν από επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έχουν ως εξής: 

α) Στάθμευση σε ράμπα ΑΜΕΑ ή σε θέσεις ΑΜΕΑ: 75 φέτος, έναντι 71 πέρυσι στην Καλαμάτα και 10 φέτος στην περιφέρεια του νομού, έναντι 1 πέρυσι. β) Χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ): καμία. γ) Απόρριψη αντικειμένων εκτός οχήματος, που προκαλούν ρύπανση ή πυρκαγιά: καμία. δ) Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: 45 παραβάσεις βεβαιώθηκαν φέτος από την Τροχαία Καλαμάτας, έναντι 38 πέρυσι - ενώ από τις άλλες αστυνομικές υπηρεσίες στην περιφέρεια του νομού βεβαιώθηκαν 3 φέτος, έναντι 5 πέρυσι, και παιδικού καθίσματος 2 φέτος στο σύνολο του νομού, ενώ καμία πέρυσι. ε) Οδήγηση χωρίς κράνος: φέτος η Τροχαία Καλαμάτας έχει βεβαιώσει 178 παραβάσεις, έναντι 144 πέρυσι. Αντίθετα στην περιφέρεια του νομού (εκτός δικαιοδοσίας του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας) φέτος βεβαιώθηκαν μόλις 4 παραβάσεις, έναντι 58 πέρυσι. στ) Χρήση κινητού τηλεφώνου: Μέχρι τις 15 του τρέχοντος μήνα η Τροχαία Καλαμάτας είχε βεβαιώσει 66 παραβάσεις, έναντι 34 πέρυσι - ενώ από τις άλλες αστυνομικές υπηρεσίες βεβαιώθηκαν 10 φέτος, έναντι 5 πέρυσι. 


NEWSLETTER