Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 08:59

Η αύξηση πτήσεων φέρνει και παρανομία στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Η αύξηση πτήσεων φέρνει και παρανομία στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

 

 

Η αύξηση των διεθνών πτήσεων από το “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” αύξησε και το ενδιαφέρον των κυκλωμάτων που προμηθεύουν με πλαστά έγγραφα μετανάστες για να πετάξουν σε πόλεις της Γερμανίας και το Βέλγιο ή στη Λυών της Γαλλίας, απ' όπου θα επιχειρήσουν να φτάσουν μετά στην Αγγλία.

Φέτος, μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου επιχείρησαν να ταξιδέψουν παράνομα εκτός χώρας από τον αερολιμένα Καλαμάτας συνολικά 113 άτομα -μεταξύ τους και 6 κατηγορούμενοι ως διακινητές- ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν μαζί και τα ανήλικα παιδιά τους.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Οι περισσότερες πτήσεις εξωτερικού από τον Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας σταμάτησαν στα τέλη του περασμένου μήνα και δεν θα ξαναρχίσουν πριν το τέλος του χειμώνα. Ομως είναι φανερό ότι το “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” όπως και κατά το παρελθόν έτσι και τώρα συνεχίζει να αποτελεί πύλη εξόδου για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα στο εξωτερικό. Οταν λοιπόν το 2016 οι συλλήψεις αλλοδαπών που επιχείρησαν να φύγουν εκτός Ελλάδας από το αεροδρόμιο με πλαστά χαρτιά ήταν 29 (μεταξύ τους και 4 διακινητές), πέρυσι αυξήθηκαν σε 72 (οι 5 συνελήφθησαν ως διακινητές), ενώ φέτος ήδη έχουν συλληφθεί 113 άτομα (οι 6 ως διακινητές).

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΙΟ ΧΑΛΑΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, πέρυσι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας διαχειρίστηκε συνολικά 51 τέτοιες υποθέσεις, έναντι 23 το 2016. Πέρυσι όμως -και ακόμα περισσότερο φέτος- αυξήθηκε ο αριθμός των πτήσεων εξωτερικού στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώ το πραξικόπημα στην Τουρκία και οι πολιτικές διώξεις που ακολούθησαν από το καθεστώς Ερντογάν, καθώς και ο πόλεμος στη Συρία, “εγκλώβισαν” στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών. Θεωρώντας, λοιπόν, ότι οι έλεγχοι διαβατηρίων θα είναι πιο χαλαροί, οι σπείρες στέλνουν τους παράτυπους μετανάστες στα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου όμως οι αστυνομικοί που κάνουν τους ελέγχους είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι.

ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΧΑΡΤΙΑ

Οσον αφορά στους προορισμούς των μεταναστών, όπως αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας, κυρίως επιχειρούν να ταξιδέψουν προς χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και ειδικότερα σε πόλεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, όπως είναι το Ντίσελντορφ, η Λυών και οι Βρυξέλλες. Φέτος μόνο οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού του αερολιμένα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έλεγξαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα (και τα βρήκαν πλαστά) σε 107 άτομα, που συνελήφθησαν για πλαστογραφία και απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα, και επιπλέον βρήκαν πλαστά τα χαρτιά 23 ανηλίκων που ήταν μαζί με τους γονείς τους. Συνήθως είναι διαβατήρια ή ταυτότητες ευρωπαϊκών χωρών, μας λένε οι αστυνομικοί, που είτε είναι εξ ολοκλήρου πλαστά, είτε γνήσια που κλάπηκαν και έχει αλλαχθεί η φωτογραφία. Οπως επίσης και διαβατήρια, στα οποία είναι καρφιτσωμένες πλαστές άδειες παραμονής χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή πλαστές βίζες.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Οι περισσότεροι που επιχειρούν να φύγουν παράνομα από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καλαμάτας είναι τούρκικες οικογένειες ή Τουρκάλες μητέρες με τα μικρά παιδιά τους. Οπως λοιπόν προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, οι αστυνομικοί έλεγξαν και βρήκαν πλαστά τα χαρτιά τους, από τις αρχές του χρόνου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, σε: 10 Πακιστανούς (και 1 ανήλικο), 15 Αφγανούς, 9 Ιρανούς (και 2 ανήλικα), 12 Ιρακινούς (και 4 ανήλικα), 3 Σομαλούς, 4 από την Ερυθραία, 1 Κονγκολέζο, 13 Σύρους, 4 Παλαιστινίους και 36 Τούρκους (και 16 ανήλικα). Σημειώνεται ότι στους ελέγχους ως συνοδοί και κατηγορούμενοι για διευκόλυνση παράνομης εξόδου από τη χώρα (διακίνηση μεταναστών) συνελήφθησαν 6 άτομα: 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού, 1 Σομαλός, 1 από την Ερυθραία, 1 από την Υεμένη, 1 Μαλτέζος και 1 Ιρανός, οι οποίοι ωστόσο ταξιδεύουν συνήθως με τα νόμιμα έγγραφά τους.

23 ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Στις περιπτώσεις που αφορούν στο αεροδρόμιο Καλαμάτας τα παιδιά και οι έφηβοι με πλαστά χαρτιά είναι μαζί με τους γονείς τους και συνήθως δεν συλλαμβάνονται. Η μόνη εξαίρεση ήταν ένας ανήλικος Αφγανός, μόλις 15 χρόνων, που συνελήφθη το Σεπτέμβριο, γιατί προσπάθησε με μια πλαστή ισπανική ταυτότητα να ταξιδέψει για το Μόναχο της Γερμανίας. Ο έφηβος ζει μάλιστα με νόμιμα χαρτιά στη χώρα μας μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό του και οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού του αεροδρομίου τού βρήκαν και το δελτίο αιτούντος άσυλο από το αρμόδιο γραφείο του Πειραιά. Ο 15χρονος βέβαια δεν πέρασε αυτόφωρο, ενώ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας δεν τον πήγαν στα κρατητήρια, αλλά έφτιαξαν έναν μικρό χώρο γι’ αυτόν προκειμένου να περάσει τη νύχτα. Και αυτό συμβαίνει κατά κανόνα με όλους τους ανήλικους, μας εξηγούν οι αστυνομικοί, ενώ πάντα όταν συλλαμβάνονται οι γονείς ενημερώνεται αμέσως ο εισαγγελέας υπηρεσίας.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι αστυνομικοί, εάν και εφόσον οι συλληφθέντες, που έχουν μαζί τα παιδιά τους, είναι κάτοχοι εγγράφων που νομιμοποιούν την παραμονή τους στη χώρα, αφού ενημερωθεί εισαγγελέας συνήθως αναχωρούν. Σε αντίθετη περίπτωση, για λόγους καθαρά ανθρωπιστικούς, τους χορηγείται προθεσμία για οικειοθελή αναχώρησή τους από τη χώρα. Επίσης, η Ασφάλεια Καλαμάτας ενημερώνει το γραφείο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα και αν ο συλληφθείς προέρχεται από χώρα όπου γίνεται πόλεμος, θα δοθεί αναβολή αναχώρησής του. Και φυσικά τα παιδιά και οι έφηβοι δεν κρατούνται αλλά μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τους γονείς τους, επειδή δεν υπάρχει ειδικός χώρος, θα φιλοξενηθούν σε ένα γραφείο της Διεύθυνσης για προστατευτική φύλαξη.   


NEWSLETTER