Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2019 08:29

Σύλληψη για κακοποίηση σκύλου στην πλατεία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Σύλληψη για κακοποίηση σκύλου στην πλατεία της Καλαμάτας

 

Την Τετάρτη λίγο πριν τις 8 το βράδυ πολίτης τηλεφώνησε στον Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας ότι στην κεντρική πλατεία της πόλης κάποιος κρατά δεμένο έναν σκύλο και τον βασανίζει με βουρδουλιές.

Οι εθελοντές και οι αστυνομικοί οι οποίοι προσέτρεξαν αντίκρισαν ένα ημίαιμο λαμπραντόρ σχεδόν λιπόθυμο από το ξύλο και ανήμπορο να αντιδράσει στο παραμικρό.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Και δεν ήταν μόνο αυτό, όπως περιγράφει μιλώντας στην "Ε" για το τι έγινε το μέλος του ΦΟΚ Ιωάννα Καρνούσκου, καθώς ο άνδρας που το χτυπούσε με ένα ραβδί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, άνοιγε το στόμα του ζώου και φύσαγε μέσα τον καπνό του τσιγάρου του.

Η ίδια λέει στην "Ε" ότι η ανταπόκριση της Αστυνομίας ήταν γρήγορη και ακολούθησαν με επαγγελματισμό ό,τι προβλέπει ο σχετικός νόμος. Πήραν τους μάρτυρες, τον άνδρα και τον σκύλο με το περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα, όπου πήραν καταθέσεις και φρόντισαν το άτυχο ζώο. Επίσης ειδοποίησαν και τη Δημοτική Αστυνομία, που πήγε στο τμήμα. Οπως λέει η κ. Καρνούσκου ο συλληφθείς υποστήριξε ότι το βρήκε στο δρόμο, αλλά και ο σκύλος φαινόταν να είναι από σπίτι. Εχει τα νύχια του κομμένα, περιποιημένο τρίχωμα και καθαρά αυτιά, ενώ και το βάρος του είναι καλό όπως και τα δόντια του. Η όλη εικόνα του λοιπόν δεν έδειχνε ότι πρόκειται για ζώο το οποίο (εάν εγκαταλείφθηκε ή το έσκασε) έχει μείνει για πολύ μόνο στο δρόμο. Χθες το πρωί μάλιστα το είδε και δημόσιος κτηνίατρος, ενώ η ποινική δίωξη για κακοποίηση ζώου ασκείται αυτεπάγγελτα και σε βάρος του άνδρα σχηματίστηκε δικογραφία.

Οπως μάθαμε το βράδυ της Τετάρτης ο σκύλος φιλοξενήθηκε στο σπίτι εθελόντριας του ΦΟΚ, ενώ σκοπός είναι μέσα από φωτογραφίες που ο Φιλοζωικός θα αναρτήσει στην ομάδα του στο Facebook, να βρεθούν οι ιδιοκτήτες του. 

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ;

Αν αντιληφθώ ότι κάποιο ζώο κακοποιείται από τους ιδιοκτήτες του, πού μπορώ να απευθυνθώ για να το καταγγείλω; Η επίσημη ιστοσελίδα λοιπόν της Ελληνικής Αστυνομίας δίνει οδηγίες γι' αυτό και γράφει χαρακτηριστικά: "Η κακοποίηση, ο βασανισμός, η κακή και βάναυση μεταχείριση, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος ζώου είναι πράξεις άδικες, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, σύμφωνα με το Ν. 1197/1981, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4039/2012 και ισχύει σήμερα".

Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, καθώς επίσης και στην οικεία Εισαγγελία.

ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ

Ο δικηγόρος Χρήστος Αρχοντής μιλώντας στην "Ε" με αφορμή παλιότερο ρεπορτάζ είχε αναφερθεί στον τρόπο που μπορεί κανείς να ενεργήσει για να καταγγείλει την κακοποίηση ενός ζώου.

Οποιος αντιληφθεί λοιπόν ότι “συντελείται παράβαση του νόμου μπορεί με απλή έγγραφη καταγγελία στην Αστυνομία περιγράφοντας με ακρίβεια όσα γνωρίζει, χωρίς να αναφερθεί σε κάτι που δεν μπορεί να αποδείξει (είτε με μάρτυρες είτε με άλλα αποδεικτικά στοιχεία), να το καταγγείλει και η Αστυνομία υποχρεούται να την προωθήσει άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να κρίνει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη”.

Αλλωστε, τα συγκεκριμένα αδικήματα διώκονται και αυτεπάγγελτα, ενώ “ο νόμος θέτει καινοφανώς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ρυθμίσεις, σκοπούσες στην ευζωία των ζώων, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε ως έμβια συναισθανόμενα όντα”.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Ο Χρ. Αρχοντής επεσήμανε ότι η κακοποίηση των ζώων δεν είναι μόνο ενεργητική, δηλαδή "να χτυπάει ή να κλοτσάει κάποιος το ζώο του ή να το αφήνει χωρίς τροφή, αλλά και παθητική, όπως να το αφήνει για πολλές ώρες, μέρες ή συνέχεια κάπου μόνο του σε βεράντα ή σε αυλή εκτεθειμένο στις όποιες καιρικές συνθήκες ή να το αφήνει αβοήθητο όταν έχει κακοποιηθεί ή κινδυνεύει". Και το νομοθετικό πλαίσιο είναι πολύ αυστηρό για τέτοιες περιπτώσεις αφού, “σύμφωνα με τον ν. 4039/2012, άρθρο 16 που φέρει τίτλο "Κακοποίηση των ζώων" παράγραφος α’: "...απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ' αυτού...", ενώ το άρθρο 20 που προβλέπει τις "Ποινικές κυρώσεις" προβλέπει στην παρ. 2 ότι: "Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων α’ και β’ του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους (φυλάκιση από ένα έτος έως πέντε) και χρηματική ποινή από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ"”.

Αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι για μία ανθρωποκτονία από αμέλεια μπορεί να επιβληθεί ποινή πολύ χαμηλότερη, ίσως και 10 μηνών χωρίς χρηματικά πρόστιμα, αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει ο νόμος την κακοποίηση των ζώων.


NEWSLETTER