Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 13:38

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΑΣ ΣΤΗΝ "Ε" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: "Συνελήφθη 19 φορές και αφήνεται πάντα ελεύθερος"

Γράφτηκε από την

 

Την ώρα που η εγκληματικότητα δείχνει "το πιο στυγνό της πρόσωπο" στην περιφέρεια, η Αστυνομία είναι ανήμπορη να λειτουργήσει αποτελεσματικά και οι πολίτες επιχειρούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία έχει να κάνει αφενός με τη διαρκή μείωση του προσωπικού στην Αστυνομία και την -χωρίς ουσία- κατασπατάληση της υπάρχουσας δύναμης και αφετέρου με την ατολμία τόσο της Δικαιοσύνης όσο και των διοικούντων αξιωματικών. Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων μιλώντας στην "Ε", ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας Αντώνης Κουτσολίας, ο οποίος έχει κινήσει τη διαδικασία για τη συνταξιοδότησή του, μαζί με πολλούς ακόμα συναδέλφους του. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα με την οικονομική ύφεση διαρκώς να επιδεινώνεται, διαπιστώνει πως όλο και περισσότεροι συνάδελφοί του εξαναγκάζονται σε φυγή από το Σώμα. Η εκτίμησή του είναι πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν φύγει 25 ακόμα αστυνομικοί από τις αστυνομικές υπηρεσίες του νομού, αυξάνοντας τα οργανικά κενά σε 130! Το γεγονός δε πως αναμένονται μόνο 4 άτομα από μεταθέσεις, δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα τόσο στην υπηρεσία όσο και στην αστυνόμευση της περιοχής.

 

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ

"Σε ένα κράτος όπου δε μπορεί να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη και είναι άτολμη και ανήμπορη να επιβάλλει τους νόμους, δε λειτουργεί το κράτος. Ολα τα κακά ξεκινούν από εκεί". Με τα λόγια αυτά ο κ. Κουτσολίας προσπαθεί να δώσει τη διάσταση του προβλήματος που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι αστυνομικοί. Αναρωτιέται: "Τι κράτος είναι αυτό που με τεράστια ευκολία ψηφίζει νόμους κι έχει τεράστια δυσκολία να τους εφαρμόσει;". Χαρακτηριστικά αναφέρει πως: "Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο σε βάρος του οποίου έχουν σχηματιστεί 19 δικογραφίες για διαρρήξεις και τις 19 φορές έχει αφεθεί ελεύθερος. Και δε μπαίνει ένας δικαστής στη διαδικασία να σκεφτεί άραγε για ποιο λόγο θα πρέπει αυτός να κυκλοφορεί εκεί έξω;". Και όπως σχολιάζει: "Ας μη μιλάμε για γεμάτες φυλακές. Γιατί μπορεί να είναι γεμάτες οι φυλακές του Κορυδαλλού και του Ναυπλίου, όμως δεν είναι οι μοναδικές. Την ίδια ώρα μπορούμε να κρατάμε επί μήνες στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων στοιβαγμένους λαθρομετανάστες με ένα σωρό νοσήματα".

 

ΕΝΩ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ...

Διαπιστώνει πως σε κεντρικό επίπεδο "την περιφέρεια δεν τη σκέφτεται κανείς και άρα θα πρέπει να κάνουμε κάτι μόνοι μας". Αναρωτιέται όμως πώς θα γίνει κάτι "όταν σε όλα τα επίπεδα διοίκησης δε γίνεται μια πρόταση. Και δε γίνεται γιατί δε θέλουμε να δυσαρεστήσουμε κανέναν, για να… είμαστε αρεστοί κάθε χρόνο που έρχονται οι κρίσεις, το Μάρτιο μήνα, ώστε να επωφεληθούμε σε προσωπικό επίπεδο απ’ αυτό το σκηνικό. Ετσι παρατηρούμε αξιωματικούς να έχουν ανέλθει στα ύπατα αξιώματα της Αστυνομίας χωρίς να το φαντάζεται ούτε ο ίδιος τους ο εαυτός, αφού πάντοτε ήταν αρεστοί στην ηγεσία".

Επίσης, παρατήρησε ότι: "Από τη στιγμή που έχουμε να συναναστραφούμε με πολίτες, είναι δύσκολο να κάνει κάποιος καλά τη δουλειά του όταν είναι 25 χρόνια στον ίδιο τόπο. Ενας αξιωματικός δε μπορεί να ξεκινήσει σε έναν τόπο από υπαστυνόμος και να μείνει μέχρι το βαθμό του ταξίαρχου".

Από την πλευρά όμως του κόσμου, αντίθετα "βλέπουμε φαινόμενα που πολίτες παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, δήμους να συγκροτούν ομάδες περιφρούρησης πολιτών, χωρίς να σκέφτονται πόσο μεγάλο κίνδυνο εμπεριέχουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες". Και όπως λέει "είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει η κατάσταση και να περάσει τα όρια από την παρατήρηση - πρόληψη στην καταστολή - και την αυτοδικία".

Πρόσφατα μάλιστα η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων εκλήθη πρώτη φορά σε μια τέτοια συγκέντρωση στη Χώρα. Οπως σχολίασε, ένας συνδικαλιστής μπορεί να πει στους πολίτες τα πράγματα με τ' όνομά τους, αντίθετα από τον αξιωματικό που έχει περιορισμένη… γκάμα, λόγω άλλων περιορισμών. Μίλησε ο ίδιος ο κ. Κουτσολίας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πραγματικότητα όσον αφορά στο αστυνομικό προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής, ότι δηλαδή δεν υπηρετούν πάνω από 8 - 9 αστυνομικοί σε κάθε τμήμα. Για παράδειγμα στην Πύλο ενώ υπάρχουν 34 οργανικές θέσεις, η υπάρχουσα δύναμη (εγγεγραμμένη) είναι 30 και η παρούσα (λόγω αποσπάσεων) μόνο 17.

 

130 ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ

Τα οργανικά κενά της Αστυνομίας στη Μεσσηνία υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 130 μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσολία, αυτή τη στιγμή η παρούσα δύναμη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας υπολείπεται κατά 105 άτομα. Εχουν καταθέσει αιτήσεις για συνταξιοδότηση γύρω στα 15 άτομα και αναμένεται να φτάσουν τα 25 μέχρι το τέλος του χρόνου. Οπως λέει "για πρώτη φορά, απ’ όσο θυμάμαι, η δύναμη στην Α.Δ. θα είναι μείον περίπου 130 άτομα, με δεδομένο ότι στις γενικές μεταθέσεις θα μας έλθουν 4 άτομα".

Το πρόβλημα όμως της έλλειψης προσωπικού προϋπάρχει και επισημαίνει: "Είναι αδιανόητο και δε μπορεί να λειτουργήσει αστυνομικό τμήμα με 8, 9 και 12 άτομα συνολικό προσωπικό, όπως είναι αυτή τη στιγμή αρκετά περιφερειακά τμήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης". Διευκρινίζει μάλιστα πως ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και ο διοικητής και η γραμματεία, ενώ μόνο για να επανδρωθεί ένα περιπολικό με 2 άτομα και να κινηθεί σε 8ωρη βάρδια χρειάζεται 10 αστυνομικούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: "Δυστυχώς είναι αρκετά τα περιφερειακά τμήματα στα οποία σε λίγο οι αστυνομικοί θα κλειδώνουν και θα κάνουν εκτροπή το τηλέφωνο στα κινητά τους. Αλλωστε, ένα άτομο μόνο του σε ένα περιφερειακό τμήμα ή θα κλειδωθεί μέσα να κοιμηθεί, ή από φόβο θα κλειδώσει και δε θα είναι μέσα".

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων πολλές φορές έχει τονίσει την αδυναμία ορισμένων τμημάτων να επανδρώσουν ακόμα κι ένα περιπολικό, τόσο με έγγραφά της όσο και προφορικά. "Δυστυχώς όμως έως σήμερα όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι και υπαίτιοι αυτής της κατάστασης δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον" παρατηρεί κι εξηγεί πως σχετικά υπομνήματα έχουν κατατεθεί σε φορείς, βουλευτές, υπουργούς, γενικούς γραμματείς, στον ίδιο τον αρχηγό του Σώματος, στον περιφερειάρχη αλλά και στον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος μέσω της Ομοσπονδίας.

 

ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

Λειτουργούν 11 περιφερειακά αστυνομικά τμήματα σε 6 δήμους κι έχουν συσταθεί διάφορες ειδικές ομάδες από το υπάρχον προσωπικό, με συνέπεια να είναι αδύνατο σε πολλές υπηρεσίες να επανδρωθεί περιπολικό.

Αυτό εξηγεί πως συμβαίνει στα περισσότερα από τα 11 περιφερειακά αστυνομικά τμήματα, τα οποία κατά τη γνώμη του συστάθηκαν και λειτουργούν προφανώς για λόγους κάποιας εξυπηρέτησης. Το αποτέλεσμα είναι η κατασπατάληση της δύναμης που υπάρχει και κάποιος θα πρέπει να αναλάβει το κόστος και να προχωρήσει σε συνενώσεις γειτονικών αστυνομικών τμημάτων, ώστε να υπάρχει μια υπηρεσία αξιοπρεπώς στελεχωμένη που θα μπορεί να βγάζει περιπολίες.

Εξηγεί δε πως για τη σύσταση διαφόρων ομάδων της Αστυνομίας, όπως η ΟΠΚΕ, η Ομάδα ΔΙΑΣ, η ΟΕΠΤΑ και η Ομάδα "Σ", χρησιμοποιήθηκε προσωπικό από τις περιφερειακές υπηρεσίες, με συνέπεια να έχει μειωθεί η πραγματική δύναμη των τμημάτων κατά 50 άτομα συνολικά. Και όσο και αν αυτά τα 50 άτομα δεν είναι στη διάθεση της υπηρεσίας τους, είναι εγγεγραμμένα στη λίστα της υπηρεσίας τους που φτάνει στον αρχηγό και αριθμητικά ικανοποιεί τις εκάστοτε διοικήσεις, με συνέπεια να μην αντιλαμβάνεται η ηγεσία τη δραματική μείωση του προσωπικού σε κάθε υπηρεσία.

Η κατασπατάληση όμως της δύναμης δεν έχει να κάνει μόνο με τη διάσπασή της σε πολλές υπηρεσίες και ομάδες αλλά και με τις άσκοπες μετακινήσεις μόνο και μόνο από φόβο των αξιωματικών για τυχόν επεισόδια.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρει ο κ. Κουτσολίας είναι πως πρόσφατα ένας αξιωματικός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από το φόβο του κάλεσε… 4 διμοιρίες(!) σε φιλικό αγώνα. "Τι επεισόδια μπορούν να γίνουν άραγε σε ένα φιλικό;" αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει πως "οι διμοιρίες φεύγουν πολύ συχνά από τις υπηρεσίες για ένα… 8ωρο. Αν φυσικά προκύψει κάτι παραμένουν, περαιώνουν κι επιστρέφουν για υπηρεσία". Αυτό το φαινόμενο λέει πως παρατηρείται σε όλη τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου το τελευταίο 3μηνο. Για παράδειγμα μετακινούνται στην Αθήνα ή συμμετέχουν σε "επιχειρήσεις σκούπα" από νομό σε νομό. Ετσι, την ίδια μέρα μετακινούνται από τη Λακωνία και τη Μεσσηνία στην Αργολίδα, επιχειρούν κι επανέρχονται, αφού έχουν μείνει 12 ώρες χωρίς νερό, καφέ και την επομένη εκτελούν κανονικά υπηρεσία. "Ετσι φαίνεται μια μέρα πως γίνεται επιχείρηση με μεγάλη κινητοποίηση και όλο το υπόλοιπο διάστημα ο νομός είναι ανοχύρωτος. Και φυσικά δε σκέφτεται κανείς τους ανθρώπους που μετακινούνται 12 ώρες και την επόμενη μέρα εκτελούν πάλι υπηρεσία" συμπληρώνει ο κ. Κουτσολίας.

Αντίστοιχα ανοχύρωτη λέει πως μένει η Καλαμάτα όταν δεν κυκλοφορεί στους δρόμους η Ομάδα ΔΙΑΣ και μένουν μόνο 1 - 2 περιπολικά.

Οπως επισημαίνει: "Ο τόπος χρειάζεται μια στατική δύναμη, επανδρωμένα τμήματα ώστε να υπάρχουν και οι πληροφορίες". Ομως "και αυτό το θέμα όπως και όλα τ' άλλα, είναι ζητήματα που θα πρέπει να αποφασιστούν σε κεντρικό επίπεδο".

Οσον αφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος κεντρικά, σχολιάζει πως στο διάβα της αστυνομικής του καριέρας συνάντησε 1 - 2 υπουργούς μόνο που ασχολήθηκαν σοβαρά με το έγκλημα και την Αστυνομία. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους… "πήγαιναν στο γραφείο στις 10 πρωί, έπιναν καφέ και στις 12.30 είχαν φύγει". Αρα, με αυτή τη λογική εκτιμά πως "δεν υπάρχει πιθανότητα να δοθεί λύση σε ένα τέτοιο και τόσο σοβαρό πρόβλημα", ενώ "η εγκληματικότητα έχει περάσει στην περιφέρεια με το πλέον στυγνό της πρόσωπο".

Ομως, όπως παρατηρεί "η Αττική αριθμεί 21.000 αστυνομικούς, σχεδόν τη μισή δύναμη της Αστυνομίας, και δεν έχουν καταφέρει με αυτή την τεράστια δύναμη να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει γίνει ορθή κατανομή του προσωπικού". Οπως εξηγεί, στη ΓΑΔΑ είναι 2.500 αστυνομικοί, στην Βουλή 1.200 και ακόμα 2.500 απασχολούνται σε συνοδείες, φρουρές επωνύμων δηλαδή.

Παράλληλα η Αστυνομία αντί να ασχολείται με τα προβλήματα του πολίτη, απασχολείται κατά χιλιάδες στα γήπεδα, όσο και αν "ο ρόλος της δεν είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα κάποιας ΠΑΕ. Γιατί με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και οι επιχειρηματίες στις επιχειρήσεις τους διμοιρίες" σχολιάζει ο κ. Κουτσολίας.

 

"Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΣΕ ΦΥΓΗ"

Κλείνοντας, παρατηρεί πικραμένος: "Αισθάνομαι ότι η υπηρεσία μάς εξαναγκάζει σε φυγή γιατί όλη αυτή η ασάφεια που κυριαρχεί δε σου αφήνει περιθώρια. Κοιτάμε να περισώσουμε ό,τι απέμεινε. Ομως, δεν αναλογίστηκε κανείς ότι αυτό το έρμο το κράτος για να λειτουργήσει θέλει έμπειρους ανθρώπους στη φάση που βρίσκεται. Διώχνει απ' όλες υπηρεσίες τους πλέον έμπειρους, το καλύτερο εργατικό του δυναμικό. Εκείνους που εκπαίδευε τόσα χρόνια για να του αποδώσουν τώρα".

Ο κ. Κουτσολίας φεύγει από το Σώμα με το βαθμό του ανθυπαστυνόμου, μετά από 26 χρόνια στην υπηρεσία και 15 συναπτά έτη στο συνδικαλισμό. Μπορεί να φεύγει πικραμένος από τη συγκυρία, όμως θεωρεί πως όλα αυτά τα χρόνια τον στήριξαν πραγματικά οι εν ενεργεία και μη συνάδελφοί του, τους οποίους ευχαριστεί από τα βάθη της καρδιάς του.

 

Συνέντευξη

στην Κέλλυ Δημητρούλια