Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 09:19

63 άτομα την τελευταία 3ετία στη Μεσσηνία: Λαθρέμποροι καπνού για το... χαρτζιλίκι

Γράφτηκε από την

 

Μεμονωμένα άτομα που θέλουν να βγάλουν το... χαρτζιλίκι τους είναι συνήθως οι συλληφθέντες για λαθραίο καπνό και τσιγάρα.

Οπως λένε αξιωματικοί της Αστυνομίας στην "Ε" το εμπόριο λαθραίου καπνού στο νομό δεν είναι οργανωμένο, ούτε διακινούνται τεράστιες ποσότητες. Οι αστυνομικές αρχές της Μεσσηνίας τα τελευταία 3 χρόνια έχουν συλλάβει στο νομό συνολικά 63 άτομα και έχουν κατασχέσει 1.813 πακέτα τσιγάρων και 85.681,9 γραμ. λαθραίου καπνού, ενώ, αν και ζητήσαμε, δεν υπήρχαν στοιχεία για τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Πιο αναλυτικά, όπως λένε έμπειροι αξιωματικοί μιλώντας στην "Ε", δεν διαπιστώθηκε από τις έρευνες των διωκτικών αρχών ότι υπάρχει πίσω από τις περιπτώσεις αυτές κάποιο οργανωμένο δίκτυο προμηθευτών. Οι παραγγελίες έρχονται συνήθως με τα ΚΤΕΛ και οι συλληφθέντες για εμπόριο έχουν μάθει από κάποιο γνωστό ή φίλο ότι ένας παραγωγός στο Αγρίνιο μπορεί να τους πουλήσει κάποια κιλά από το καπνοχώραφό του. Οπότε, ο κοινός γνωστός μπαίνει ως διαμεσολαβητής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο ίδιος ο... έμπορος πηγαίνει μέχρι την οδό Ζήνωνος στην Αθήνα και γυρίζει πίσω με προμήθειες, αφού λαθραία καπνικά προϊόντα πωλούνται παντού. Υπάρχει βέβαια, όπως μας έλεγαν οι ίδιες πηγές, περίπτωση που ο συλληφθείς είπε στην απολογία του ότι βρήκε άκρες στο Διαδίκτυο για να κάνει τις παραγγελίες του, ενώ σε μια άλλη περίπτωση μεσολάβησε ο κουμπάρος για να βρει ο συλληφθείς τη διεύθυνση του ανθρώπου, από τον οποίο μπόρεσε να παραγγείλει το λαθραίο καπνό.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ

Οπως μας εξήγησαν οι ίδιοι άνθρωποι, οι συλληφθέντες δεν είχαν πριν μπλεξίματα με το νόμο. Είναι συνήθως Ελληνες, άλλοι συνταξιούχοι ή αυτοαπασχολούμενοι, ακόμα και άνεργοι. Αυτοί που αγοράζουν λαθραίο καπνό ή τσιγάρα από αυτούς, είναι άνθρωποι από το χωριό ή τη γειτονιά τους, "κάτι παππούδες" οι οποίοι παίρνουν πιο φθηνά τον καπνό γι' αυτό και προτιμούν τον λαθραίο. Εκτός όμως από Ελληνες είναι και Βούλγαροι, αλλά και Αλβανοί οι οποίοι έχουν τις δικές τους άκρες και φέρνουν τον καπνό από την πατρίδα τους. Οι Βούλγαροι συνήθως πουλάνε τσιγάρα που φτιάχνουν οι ίδιοι με λαθραίο καπνό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συλληφθέντες για τέτοιες υποθέσεις δεν έχουν το προφίλ παραβατικού ατόμου κι ούτε κάνουν οργανωμένα διακίνηση λαθραίου καπνού ή τσιγάρων, έχοντας φροντίσει για αποθηκευτικούς χώρους ή κάποιο δίκτυο ατόμων για να προωθούν τα καπνικά προϊόντα, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει προκύψει -δηλαδή ένα δίκτυο τέτοιο που να παραπέμπει σε οργανωμένο εμπόριο ή στην ύπαρξη ενός κυκλώματος διακίνησης με ιεραρχική δομή και μέλη με συγκεκριμένους ρόλους. Αλλωστε, ούτε οι ποσότητες που κατάσχονται στις αστυνομικές έρευνες θεωρούνται αρκετά μεγάλες, ώστε να παραπέμπουν σε οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας. 

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Σε απάντηση σχετικού αιτήματός μας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου για τον αριθμό των συλλήψεων τα τελευταία τρία χρόνια και τις ποσότητες που έχουν κατασχεθεί, μας έδωσαν τα εξής στοιχεία: Το 2016 συνελήφθησαν 23 άτομα και κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές υπηρεσίες της Μεσσηνίας 952 πακέτα τσιγάρων και 7.895,7
γραμ. καπνού, ενώ το 2017 αυξήθηκαν οι ποσότητες λαθραίου καπνού οι οποίες κατασχέθηκαν φτάνοντας συνολικά τα 35.500,5 γραμ., ενώ συνελήφθησαν 18 άτομα και κατασχέθηκαν 286 πακέτα τσιγάρων. Πέρυσι, συνελήφθησαν 14 άτομα και κατασχέθηκαν 444 πακέτα τσιγάρων και 7.484
γραμ. λαθραίου καπνού. Φέτος, μέχρι και τις 31 Μαρτίου, συνελήφθησαν 8 άτομα και κατασχέθηκαν 131 πακέτα τσιγάρων και 34.801,7 γραμ. λαθραίου καπνού.