Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012 09:01

Πρωτοφανή εγκλήματα την τελευταία διεατία - Εξιχνιάστηκαν όλες οι σοβαρές υποθέσεις

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πρωτοφανή εγκλήματα την τελευταία διεατία - Εξιχνιάστηκαν όλες οι σοβαρές υποθέσεις

Πρωτοφανής για τα δεδομένα της περιοχής μας είναι η εγκληματική δραστηριότητα που έχει σημειωθεί την τελευταία διετία. Δολοφονίες, ληστείες με ανθρωποκτονίες, ένοπλες ληστείες, απαγωγές, εκβιασμοί, απάτες, πλήθος κλοπών… Σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον των θυμάτων τους ή εναντίον αστυνομικών.
Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της Αστυνομίας, έχουν εξιχνιαστεί όλες οι σοβαρές υποθέσεις και για τις περισσότερες έχουν γίνει συλλήψεις.
Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας έχει εξιχνιάσει όλες τις εγκληματικές πράξεις που έχουν γίνει στην περιοχή αρμοδιότητάς της κι έχει συμβάλει επίσης στην εξιχνίαση υποθέσεων στην Τριφυλία.

 

ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ

• Από τα εγκλήματα που προκάλεσαν σοκ στο πανελλήνιο ήταν η δολοφονία του μικρού Κέρι και του Αλβανού πατέρα του τον περασμένο Νοέμβριο. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε σύντομα κι έγιναν συλλήψεις, αφού το ίδιο διάστημα ήταν σε εξέλιξη η παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων μελών της συμμορίας για υποθέσεις εκβιασμών. Οι συνομιλίες έφταναν όμως με σημαντική καθυστέρηση από την Αθήνα στον αξιωματικό της Ασφάλειας Καλαμάτας που τις παρακολουθούσε, με συνέπεια να ακούσει τις συνομιλίες σχετικά με τη δολοφονία μετά το τραγικό διπλό φονικό.
Η σύλληψη των δραστών έγινε χωρίς να… ανοίξει μύτη, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιοχή της Μεσσήνης. Ο Αλβανός πληρωμένος δολοφόνος που συνελήφθη στην Αθήνα είχε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Σωτήρη Ψυχόπαιδα το 2008.

• Το Φεβρουάριο του 2011 δολοφονήθηκε ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Γυφτέας και η υπόθεση εξιχνιάστηκε ένα χρόνο μετά. Εν των μεταξύ είχε ήδη προφυλακιστεί για παλαιότερη υπόθεση ναρκωτικών ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός, ενώ ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και σε βάρος ενός ακόμα ατόμου που φέρεται να είναι ένας από τους 4 ή 5 φονιάδες που είχαν στήσει καρτέρι στον Γυφτέα και οι οποίοι καταζητούνται.
Και σε αυτή την υπόθεση ο παράγοντας τύχη έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς εκ των υστέρων αξιοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ μελών κυκλώματος που διακινούσε ναρκωτικά στην Αττική, την ίδια περίοδο που έγινε το φονικό. Μεταξύ των τηλεφωνημάτων του κυκλώματος -για υπόθεση ναρκωτικών με 2 σχεδόν τόνους χασίς στον Ασπρόπυργο, που οδήγησε στη φυλακή τον κατηγορούμενο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονίας- οι αξιωματικοί της Αθήνας εκ των υστέρων ξεχώρισαν συνομιλίες που ενδεχομένως να είχαν σχέση με το φονικό στην Καλαμάτα. Τις έστειλαν στους συναδέλφους τους στην Ασφάλεια Καλαμάτας και το περιεχόμενό τους έριξε περισσότερο φως στις έρευνες.

• Αλλες υποθέσεις ανθρωποκτονιών που έχουν συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Μεσσηνίας την τελευταία διετία είχαν θύματα ηλικιωμένους στη Σπηλιά, στη Βασιλάδα και στους Αμπελόκηπους, ενώ εξιχνιάστηκαν και άλλες, παλαιοτέρων ετών. Στις περισσότερες περιπτώσεις το κίνητρο των δραστών ήταν η ληστεία.
Για τη δολοφονία 88χρονου στη Βασιλάδα τον Οκτώβριο του 2010 συνελήφθησαν 2 μέρες μετά το φονικό δύο αδέλφια Αλβανοί. Αλβανός είναι και ο δράστης της δολοφονίας του 79χρονου στη Σπηλιά το Μάιο του 2011. Μια 38χρονη Βουλγάρα έχει συλληφθεί για τις ανθρωποκτονίες σε βάρος 83χρονου στους Κάτω Αμπελόκηπους τον Ιανουάριο του 2011 και σε βάρος 93χρονης στον Αμμο τον Ιούνιο του 2009.
Επίσης η Ασφάλεια Καλαμάτας έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξιχνίαση ανθρωποκτονιών των περασμένων ετών και στην Τριφυλία.

ΛΗΣΤΕΙΕΣ

• Η ομάδα αξιωματικών και αστυνομικών της Ασφάλειας Καλαμάτας έχει εξιχνιάσει όλες τις ληστείες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε βάρος ηλικιωμένων. Κατά την εξέλιξη της τελευταίας υπόθεσης μάλιστα, με την πρόσφατη δράση των ληστών με τις… βαριοπούλες στην Εμπορική Τράπεζα της Καλαμάτας, η ομάδα αποδεκατίστηκε: Τραυματίστηκαν σοβαρά 3 αστυνομικοί στη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών με τα μέλη της συμμορίας, η οποία είχε αναστατώσει τη μισή Ελλάδα.
Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα αστυνομικοί και πολίτες, αφού οι βαριά οπλισμένοι κακοποιοί πυροβολούσαν αδιακρίτως μέσα κι έξω από την πολυκατοικία όπου τους βρήκε η Αστυνομία, σκορπώντας το πανικό. Εχουν συλληφθεί 4 μέλη της συμμορίας κι έχουν εξιχνιαστεί 18 ένοπλες ληστείες, με λεία άνω των 2 εκ. ευρώ, τις οποίες έχουν διαπράξει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών σε αρκετές περιπτώσεις.
Δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί και η εξιχνίαση της απόπειρας ληστείας στην Alpha Bank πέρυσι το καλοκαίρι, αφού όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως είχε γίνει από την ίδια συμμορία.

• Επίσης, ένας 33χρονος Αλβανός που ζούσε κι εργαζόταν στην περιοχή μας είχε ληστέψει ταχυδρομικούς διανομείς στα Κρεμμύδια και την Ασπροπουλιά μαζί με συνεργούς του, ενώ είχε συμμετοχή σε όλες σχεδόν τις ληστείες του 2010 και του 2011 στη Μεσσηνία, σε ορισμένες από τις οποίες έπεσαν και πυροβολισμοί. Ανάμεσα στις υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν είναι η ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αργυροχρυσοχόου στην Αρχαία Μεσσήνη, η απόπειρα ληστείας και ανθρωποκτονίας ταχυδρομικού διανομέα στη Στούπα, καθώς και η επίθεση με πυροβολισμούς εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο Αλμυρό.
Αλλες υποθέσεις στις οποίες το DNA και άλλα στοιχεία αποδεικνύουν τη συμμετοχή του, είναι η ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα της οδού Σφακτηρίας στην Καλαμάτα, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεοχωρίου στη Στούπα και στο σούπερ μάρκετ "Lidl" στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας.

• Εν τω μεταξύ, συνελήφθη ένας Αλβανός και καταζητούνται 2 ακόμα για 8 ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων στην Τριφυλία. Για την εξάρθρωση της εγκληματικής αυτής ομάδας χρειάστηκε η συμβολή της Ασφάλειας Καλαμάτας - και άμεσα υπήρξαν αποτελέσματα. Η συμμορία είχε κάνει 5 ληστείες τον περασμένο Δεκέμβριο και επανήλθε με άλλες 3 φέτος το Μάρτιο, στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας και του Κοπανακίου. Συγκεκριμένα είχε χτυπήσει στις περιοχές Καλό Νερό, Σιδηρόκαστρο, Ράχες, Μουριατάδα, Ροντάκι, Αγριλιά και 2 φορές στην Ελαία.

• Επίσης εξιχνιάστηκαν ακόμα δύο ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων, μία στη Σπηλιά και μία στο Μεμί Κυπαρισσίας, καθώς και μια κλοπή στην Τερψιθέα.

ΑΠΑΓΩΓΕΣ

• Οι απαγωγές Κινέζων και Πακιστανών απασχόλησαν και την περιοχή μας τους τελευταίους μήνες. Ενας πλανόδιος Κινέζος πωλητής συνελήφθη γιατί με ομοεθνείς του είχαν κρησφύγετο στον Πύργο Λεύκτρου και, πέρα από μια ομοεθνή τους από τη Γαστούνη, είχαν απαγάγει και μια 47χρονη Κινέζα από την Κυπαρισσία στις 18 Οκτωβρίου.
Επίσης, συνελήφθησαν 4 Κινέζοι μέλη οργανωμένης σπείρας που έχει έδρα την Αθήνα, κατηγορούμενοι για απαγωγή μιας ομοεθνούς τους από τη Μεσσήνη.

• Για απαγωγή 16χρονου ομοεθνούς τους, σύσταση εγκληματικής ομάδας, ληστεία, εκβίαση, απειλή και χρήση παράνομης βίας συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο 4 Πακιστανοί στην Πύλο, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος.

ΑΠΑΤΕΣ

• Απατεώνες φορούσαν κοστούμι και εξαπατούσαν ηλικιωμένους από τους οποίους αποσπούσαν σημαντικά χρηματικά ποσά, προσποιούμενοι τους εφοριακούς, τους λογιστές κ.ά. Πρόσφατα εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Καλαμάτας 16 τέτοιες περιπτώσεις και συνελήφθησαν στην Καλαμάτα 3 Ελληνες, με πλούσιο παρελθόν και δράση σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

ΚΛΟΠΕΣ

• Τα κοσμηματοπωλεία είχαν ρημάξει 2 νεαροί τσιγγάνοι: Είχαν διαρρήξει 3 καταστήματα (2 στην Καλαμάτα κι ένα στην Κυπαρισσία) και είχαν αποπειραθεί να διαρρήξουν ακόμα 2 στην Καλαμάτα.

• Οι κλέφτες με τις… μαξιλαροθήκες είχαν διαπράξει δεκάδες κλοπές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης και της Καλαμάτας. Από την Ασφάλεια εξιχνιάστηκαν 31 υποθέσεις με τη συνολική αξία της λείας τους να υπολογίζεται σε 95.000 ευρώ - ενώ αρκετές δεκάδες ακόμα διερευνώνται. Συνελήφθησαν 3 τσιγγάνοι και προφυλακίστηκε ο ένας.

• Τέλος, μεταξύ άλλων υποθέσεων, εξιχνιάστηκαν και πολλές νυχτερινές… "μπούκες" σε σπίτια, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Οι δράστες έμπαιναν στα σπίτια κι έκλεβαν, την ώρα που κοιμόταν η οικογένεια.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER