Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 08:42

Σύλληψη δύο συμμοριών λαθρανασκαφέων με δράση σε Μεσσηνία και Λακωνία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Σύλληψη δύο συμμοριών λαθρανασκαφέων με δράση σε Μεσσηνία και Λακωνία (φωτογραφίες)

 

Με σύγχρονους ανιχνευτές μετάλλων και χρυσού, έχοντας προηγουμένως ψάξει στο Ιντερνετ και συμβουλευτεί χάρτες, 5 κυνηγοί θησαυρών -με τη βοήθεια και άλλων- έσκαβαν στα βουνά της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας για να ανακαλύψουν αρχαία αντικείμενα, χρυσό και οτιδήποτε πολύτιμο, ώστε να... πιάσουν την καλή.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές ομάδες που τα μέλη τους έκαναν λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες - τις οποίες εξάρθρωσε μετά από 5μηνη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης έκαναν εφόδους την Τρίτη στα σπίτια των 5 στη Μεγαλόπολη, τον Αλμυρό, τη Βέργα, τη Στέρνα του Δήμου Μεσσήνης και τη Μεταμόρφωση Πυλίας, και τους συνέλαβαν. Η δικογραφία, η οποία πήγε χθες στον εισαγγελέα, περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους καθώς και 3 ακόμη περιστασιακούς «συνεργάτες» οι οποίοι δεν συνελήφθησαν. 

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχει ταυτοποιηθεί ότι τα μέλη των συμμοριών ενέχονται σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις λαθρανασκαφής.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 70 νομίσματα νεότερων χρόνων, 12 ανιχνευτές μετάλλων, ένα περίστροφο, μια κουμπούρα, 3 πιστόλια κρότου και ποσότητες πυρίτιδας και λαθραίου καπνού.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

Από τη μία συμμορία συνελήφθησαν οι 3 από τους 5 συνολικά κατηγορούμενους, που είναι: Ενας 59χρονος συνταξιούχος από τη Μεγαλόπολη, ο οποίος φέρεται ως αρχηγικό μέλος της ομάδας. Ενας 52χρονος άεργος από τη Βέργα Καλαμάτας. Ενας 55χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από το Αλμυρό Βέργας.

Από την άλλη συμμορία συνελήφθησαν: Ενας 54χρονος αγρότης από τη Στέρνα Μεσσήνης, ο οποίος φέρεται ως αρχηγικό μέλος, και ένας 44χρονος αγρότης από τη Μεταμόρφωση Πύλου.

Και οι 5 κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας και αρχαιοκαπηλία. Ο 44χρονος αγρότης κατηγορείται επιπλέον για παράνομη κατοχή όπλων, ενώ ο 52χρονος από τη Βέργα για παράβαση της νομοθεσίας περί εκρηκτικών, Τελωνειακού Κώδικα, φωτοβολίδων - κροτίδων - παιδικών αθυρμάτων και  ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

ΔΡΑΣΗ ΣΕ ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Η συμμορία των τριών κατηγορείται για 9 λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες: η μια κοντά στην πόλη της Καλαμάτας, τρεις κοντά στο χωριό Τριπόταμος Μεγαλόπολης, μια κοντά στην πόλη της Τρίπολης, μια κοντά στο Νεοχώρι Φαλαισίας και άλλες 3 σε άγνωστες περιοχές.

Η συμμορία των δύο Μεσσήνιων αγροτών φαίνεται να διεξήγαγε δύο λαθρανασκαφές στο Στρέφι και το Μηλιώτη: περιοχές της Μεσσηνίας όπου υπάρχουν διάσπαρτοι μυκηναϊκοί τάφοι. Αυτοί οι δύο φέρονται από τις συνομιλίες να αντάλλαξαν τη φωτογραφία που εκτιμάται πως απεικόνιζε ένα αρχαίο αντικείμενο και έψαχναν να εκτιμήσουν τη χρηματική του αξία.

Οσο για τα νομίσματα, βρέθηκαν στην κατοχή του 52χρονου Βεργιώτη, μαζί με μια κουμπούρα. Η κουμπούρα θα εκτιμηθεί από το τμήμα κειμηλίων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ενώ τα 70 νομίσματα νεότερων χρόνων στάλθηκαν στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Ιονίου για εκτίμηση και τελικό χαρακτηρισμό.   

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Οι δύο συμμορίες δεν φαίνεται -με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την έρευνα- να συνεργάζονταν, αν και η μία ήξερε την ύπαρξη της άλλης. Αλλωστε, οι έρευνες ξεκίνησαν όταν αξιοποιήθηκε πληροφορία για τον έναν από τους συλληφθέντες. Εγινε τότε άρση τηλεφωνικού απορρήτου και ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι παρακολουθήσεις των συνομιλιών. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν ήταν εύκολο να διεξαχθούν συμπεράσματα για την ακριβή τοποθεσία όπου γίνονταν οι λαθρανασκαφές, γιατί οι ύποπτοι φρόντιζαν να απενεργοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ έπαιρναν προφυλάξεις και για το τι θα πουν.

Και μπορεί τα ευρήματα από τις έρευνες να φαίνονται αμελητέα, ωστόσο οι αστυνομικοί που διεξάγουν τις έρευνες πιστεύουν ότι υπάρχουν αντικείμενα αξίας, τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να βρουν στις εφόδους.

ΕΚΑΝΑΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΡΙΝ ΣΚΑΨΟΥΝ

Από τις συνομιλίες πάντως και τα ευρήματα των αστυνομικών προκύπτει ότι γινόταν προεργασία ως προς τα σημεία τα οποία επέλεγαν οι συμμορίες, συλλέγοντας (κυρίως οι φερόμενοι αρχηγοί) τις πληροφορίες από το Ιντερνετ ή βιβλία. Μάλιστα μαθαίνουμε ότι έψαχναν μανιωδώς για μύθους σε βιβλία ή μαρτυρίες για κρυμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς και χρυσό, ενώ βρέθηκαν και ντοσιέ με χάρτες.

Επίσης, οι ίδιες πηγές λένε ότι κάποιοι από τους ανιχνευτές μετάλλων είχαν τροποποιηθεί με τρόπο τέτοιο που να αυξάνονται οι δυνατότητές τους. Εκτιμούν δε ότι οι λαθρανασκαφές ήταν πολύ περισσότερες, αλλά οι κατηγορούμενοι απενεργοποιούσαν τα κινητά τους - και στα βουνά όπου έσκαβαν δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν με ακρίβεια τα σημεία, παρά μόνο κατά προσέγγιση, από το σήμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, και μόνο για όσο κρατούσαν τα τηλέφωνα ανοιχτά.

Οι 5 κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες στην εισαγγελέα Καλαμάτας και τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για σύσταση συμμορίας και παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς» - ενώ πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών έγιναν έρευνες σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα, αγροτεμάχια και υπαίθριους χώρους, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν τα εξής:

70 νομίσματα νεότερων χρόνων, 12 ανιχνευτές μετάλλων και 5 μεταλλικοί ράβδοι ανίχνευσης μετάλλων, εμπροσθεγεμές δίκαννο όπλο (κουμπούρα), περίστροφο, 5 κυνηγετικά όπλα, 3 πιστόλια κρότου, 61 φυσίγγια και διόπτρα πυροβόλου όπλου, ποσότητες άκαπνης πυρίτιδας, συνολικού βάρους 976 γραμμαρίων, ποσότητα λαθραίου καπνού, συνολικού βάρους 1.106 γραμμαρίων, φορητός πομποδέκτης (ασύρματος), διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία και εξαρτήματα (αμπερόμετρο, συσκευή ανίχνευσης ιόντων, βυθόμετρο, μικροσκόπιο κ.ά.), ναυτική φωτοβολίδα και 5 αμπούλες διοξειδίου του άνθρακα, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, υπολογιστής παλάμης (tablet) και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb sticks και σκληροί δίσκοι), 13 χάρτες που απεικονίζουν αγροτοδασικές περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και γεωργικών εργαλείων χειρός και 11 συσκευές κινητών τηλεφώνων ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.    

Ν.Κ.


NEWSLETTER