Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2012 05:10

517 συλλήψεις το Μάιο στην Πελοπόννησο: Χτυπάει "κόκκινο" η εγκληματικότητα

Γράφτηκε από την

Η έξαρση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτυπώνεται στον μηνιαίο απολογισμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, συνελήφθησαν 517 άτομα και εξαρθρώθηκαν 6 εγκληματικές οργανώσεις. Εξυπακούεται βέβαια ότι ένας μεγάλος αριθμός κακοποιών παραμένει ασύλληπτος, καθώς πολλές υποθέσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες.
Μέσα στο Μάιο εξιχνιάστηκαν, μεταξύ άλλων, μία ανθρωποκτονία και μία απόπειρα, 11 ληστείες, 122 κλοπές - διαρρήξεις, 14 υποθέσεις ναρκωτικών, 17 υποθέσεις όπλων, 18 απάτες, 1 εκβιασμός, 1 πλαστογραφία και 5 υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων.


Το αδιαχώρητο στα κρατητήρια επειδή οι φυλακές δεν χωρούν άλλους κρατούμενους

Ασφυκτικά γεμάτα από προφυλακισμένους είναι τα κρατητήρια της Καλαμάτας και άλλων πόλεων της περιφέρειάς μας, καθώς οι φυλακές δε δέχονται νέους φυλακισμένους. Οπως περιγράφουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι φυλακές είναι υπερπλήρεις και ήδη κρατούμενοι κοιμούνται στους διαδρόμους. Επισημαίνουν δε πως θα μπορούσε να έχει ήδη βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, όμως ακόμα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με εκπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ολη αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα σε ορισμένα κρατητήρια να παραμένουν στοιβαγμένοι με δεκάδες άλλους πάνω από 10 - 15 κρατούμενοι που έχουν κριθεί προφυλακιστέοι. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται μέσα στο ίδιο κελί πάνω από 40 ημέρες.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς πέρα από το συνωστισμό κρατουμένων, στα κρατητήρια υπάρχουν ζητήματα υγιεινής και υγείας των κρατουμένων και των αστυνομικών.
Αντίστοιχα, προβλήματα ασφάλειας κυρίως, τόσο των σωφρονιστικών υπαλλήλων όσο και των κρατουμένων, δημιουργεί ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται στα καταστήματα κράτησης, όπως στις Δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων  Χάρη Νενεκούμη, οι υπάλληλοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψει -όπως λέει- το φαινόμενο μια φυλακή με 377 κρεβάτια να έχει 585 φυλακισμένους. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως "η κατάσταση είναι χαοτική. Κλείσαμε για ασφάλεια τη φυλακή. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα διάδρομο γεμάτο με κρατούμενους και να αδιαφορούμε". Αντίθετα, βλέπει πως αδιαφορούν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι, λέει ο ίδιος πως δεν έχουν επιδιώξει να συζητήσουν με τους συνδικαλιστές προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για να ανοίξουν οι φυλακές. Οπως εξηγεί "θα μπορούσαμε εύκολα να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Εμείς που ζούμε το πρόβλημα, έχουμε πράγματα να προτείνουμε. Το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε λυθεί αλλά δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μαζί μας". Ο ίδιος εκτιμά πως πριν τις εκλογές δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποια λύση και υπογραμμίζει πως όσο γρηγορότερα ενδιαφερθεί κάποιος μετά τη 17η Ιουνίου, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα όλους.
Εξηγεί γενικότερα πως οι φυλακές Ναυπλίου δέχονται νέους φυλακισμένους από την Πελοπόννησο και τα Επτάνησα. Τελευταία όμως η Αθήνα έστελνε συχνά και απροειδοποίητα μεγάλο αριθμό κρατουμένων με συνέπεια να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα.
Αντίστοιχα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες φυλακές της χώρας, αρκετές από τις οποίες έχουν κλείσει και δε δέχονται νεοεισερχόμενους. Μεταξύ αυτών των φυλακών είναι της Κορίνθου, του Δομοκού, των Γρεβενών, της Κέρκυρας.
Αλλα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, είναι σύμφωνα με τον κ. Νενεκούμη, το γεγονός πως παραμένουν απλήρωτοι για όλο το 2012 και για μέρος του 2011.


Εξαρθρώθηκαν 6 εγκληματικές  οργανώσεις στην Πελοπόννησο

Συνελήφθησαν 517 άτομα κι εξαρθρώθηκαν 6 εγκληματικές οργανώσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσα στο Μάιο.
Σύμφωνα με το μηνιαίο απολογισμό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, μέσα στο Μάιο:
- Εξιχνιάσθηκαν μία υπόθεση ανθρωποκτονίας και μία απόπειρας ανθρωποκτονίας, 11 ληστείες, 122 κλοπές - διαρρήξεις, 14υποθέσεις για ναρκωτικά, 17 για όπλα, 18 απάτες, 1 εκβιασμού, 1 πλαστογραφίας, 5 υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων και 2 για πνευματική ιδιοκτησία.
- Συνελήφθησαν 517: 1 για ανθρωποκτονία και 3 για απόπειρα ανθρωποκτονίας, 12 για ληστεία, 86 για κλοπή, 34 για ναρκωτικά, 181 για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών, 16 για όπλα, 9 για παράνομα παίγνια, 2 για πνευματική ιδιοκτησία, 3 για παράβαση του Νόμου περί Τελωνειακού Κώδικα, 4 για πλαστογραφία, 6 για απάτη, 6 για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων23 για παράβαση του ΓΟΚ, 11 για παράβαση του ΚΟΚ, 2 για εκβιασμό, 3 για ενδοοικογενειακή βία, 72 για καταδιωκτικά έγγραφα, 43 για διάφορα αδικήματα.
- Εξαρθρώθηκαν: Μία εγκληματική ομάδα που αφαιρούσε μετασχηματιστές της ΔΕΗ.στη Λακωνία. Συνελήφθησαν 3 μέλη της. Εξιχνιάσθηκαν 6 περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες κλοπών. Μία εγκληματική οργάνωση που είχε διαπράξει ένοπλη ληστεία σε βάρος ταχυδρομικού διανομέα στην Αρκαδία. Συνελήφθησαν 3 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Μία εγκληματική ομάδα που αφαιρούσε μετασχηματιστές της ΔΕΗ στη Μεσσηνία. Συνελήφθησαν 5 μέλη της. Εξιχνιάσθηκαν 18 περιπτώσεις κλοπών. Μία εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές-διαρρήξεις σε σπίτια στην Αργολίδα και την Αρκαδία. Συνελήφθη 1 μέλος της. Εξιχνιάσθηκαν 12 περιπτώσεις κλοπών. Μία εγκληματική οργάνωση που διέπραξε ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στην Μεσσηνία. Συνελήφθησαν 3 μέλη της. Μία (1) εγκληματική ομάδα που διέπραξε μία ένοπλη ληστεία και τέσσερις κλοπές-διαρρήξεις στην Κορινθία. Συνελήφθησαν 2 μέλη της.
- Κατασχέθηκαν συνολικά: Κοκαΐνη 197,5 γραμ., ηρωίνη 55,3 γραμ. χασίς 4.523,4 γραμ., ναρκωτικά χάπια 67, δενδρύλλια κάνναβης 21, τσιγαριλίκια 1, πιστόλια 1, πιστόλια κρότου 1, γεμιστήρες 9, κυνηγετικά όπλα 10, φυσίγγια διαφόρων τύπων 70, ξίφη - μαχαίρια - σουγιάδες 9, αμμωνίτιδα 173 κιλά, βραδύκαυστο φιτίλι 1.200 μέτρα, κροτίδες - βεγγαλικά - φωτοβολίδες - παιδικά αθύρματα 5, χρηματικό ποσό 450 ευρώ, πλαστά χαρτονομίσματα διαφόρων τύπων 36, κινητά τηλέφωνα 9, παιγνιομηχανήματα 5, κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι 360, οχήματα 5.
- Μέσα στο Μάιο εκλάπησαν 110 οχήματα και βρέθηκαν 43.