Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 09:28

Μεσσηνία: Συνελήφθη για τη δολοφονία του Παν. Γυφτέα ο... νεκρός κατηγορούμενος πυγμάχος 

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Συνελήφθη για τη δολοφονία του Παν. Γυφτέα ο... νεκρός κατηγορούμενος πυγμάχος 

Ενας 46χρονος Ρωσοπόντιος πυγμάχος, o οποίος ήταν κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παν. Γυφτέα και θεωρείτο νεκρός, συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και κατηγορείται ως αρχηγικό μέλος διεθνούς κυκλώματος εμπορίας μεγάλων ποσοτήτων χασίς σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Ρωσοπόντιος είχε ταυτοποιηθεί ως φυσικός αυτουργός της άγριας δολοφονίας, αλλά δεν συνελήφθη ποτέ, παρόλο που αναζητήθηκε σε γνωστή διεύθυνσή του στην Αθήνα - ενώ σε ανύποπτο χρόνο συγγενείς του προσκόμισαν στις διωκτικές αρχές πιστοποιητικό θανάτου του από φυσικά αίτια. Οπως αποδείχτηκε όμως μετά τη σύλληψή του στη Θεσσαλονίκη, ο 46χρονος κυκλοφορούσε με άλλα ονόματα και ιδιότητα. Στην κατοχή του μάλιστα βρέθηκαν δελτία ταυτότητας, τραπεζικές κάρτες και έγγραφα με τα στοιχεία άλλων προσώπων.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο 46χρονος ανήκε στην ομάδα των 4 ή 5 ατόμων που κατ' εντολήν ενός Καλαματιανού φίλου του θύματος είχαν στήσει καρτέρι για να ληστέψουν τον επιχειρηματία Παν. Γυφτέα το Φεβρουάριο του 2011, και όταν εκείνος αντιστάθηκε, τον σκότωσαν. Σε βάρος του 46χρονου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την ανθρωποκτονία.

Ο άτυχος επιχειρηματίας είχε βρεθεί άγρια δολοφονημένος στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, κοντά στο σπίτι του έξω από την Καλαμάτα.

Εν τω μεταξύ ένας 52χρονος Καλαματιανός, τον οποίο βάραινε η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, κρίθηκε πέρυσι το Νοέμβριο αθώος για την εν λόγω κατηγορία από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας, με οριακή πλειοψηφία 4-3, αλλά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ως ηθικός αυτουργός στη ληστεία κατά συναυτουργία του επιχειρηματία - που κατηγορείται ότι τη διέπραξε ο 46χρονος μαζί με άλλα 3 ή 4 άτομα, με ιδιαίτερη σκληρότητα. 

Ο Ρωσοπόντιος, όπως προαναφέραμε, δεν συνελήφθη ποτέ καθώς συγγενείς του προσκόμισαν στις διωκτικές αρχές πιστοποιητικό θανάτου του από φυσικά αίτια.

 

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ολα ξεκίνησαν από την έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που οδήγησε στα ίχνη και στην εξάρθρωση ενός καλά οργανωμένου διεθνούς κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Ο 46χρονος συνελήφθη ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος. Ως μέλη συνελήφθησαν η 32χρονη σύζυγός του και ένας 29χρονος Ελληνας.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι τρεις συλληφθέντες εισήγαγαν από την Αλβανία, κατείχαν, μετέφεραν, αποθήκευαν και διακινούσαν ποσότητες χασίς στην ελληνική επικράτεια, ενώ μέρος αυτών των ποσοτήτων το εξήγαγαν στην Κύπρο.

Οταν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 46χρονος στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ο ίδιος δήλωσε ψεύτικα στοιχεία και επέδειξε δελτίο ταυτότητας με άλλο όνομα. Ομως γρήγορα αποκαλύφθηκε ποιος πραγματικά είναι - οπότε διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του οι δικαστικές αρχές είχαν εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία Γυφτέα στις 24 Φεβρουαρίου του 2012, δεκατρείς μήνες μετά το στυγερό έγκλημα.

 

Η ΕΞΙΧΝΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

Θυμίζουμε ότι η εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας του επιχειρηματία έγινε ύστερα από ένα χρόνο ερευνών από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε τότε η συνεργασία της Υποδιεύθυνσης με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, καθώς οι συνομιλίες που είχαν καταγραφεί για μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών στον Ασπρόπυργο (το ίδιο σχεδόν διάστημα με τη δολοφονία) αξιοποιήθηκαν μετέπειτα από τους αξιωματικούς της Καλαμάτας. Ετσι, οδηγήθηκαν στον 52χρονο Καλαματιανό και στον 46χρονο Ρωσοπόντιο.

Οπως είχε προκύψει τότε από τα στοιχεία που είχε η Αστυνομία, οι  κατηγορούμενοι μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες στη δολοφονία είχαν "επαγγελματική εμπειρία" στις ληστείες. Φάνηκε επίσης πως πηγαινοέρχονταν για αρκετό διάστημα μεταξύ Αθήνας και Καλαμάτας πριν τη δολοφονία.

Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα στα μέσα Φεβρουαρίου του 2011 μέχρι τη δολοφονία του Παν. Γυφτέα στις 27 του ίδιου μήνα, φαίνεται -σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας- πως δρούσαν και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν τότε ότι τα μέλη της σπείρας φρόντιζαν να μην αφήνουν ίχνη πίσω τους, ενώ δεν είναι απίθανο να ξεφορτώνονταν και τα κινητά που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνομιλίες.

Ο 52χρονος Καλαματιανός “φίλος” του θύματος, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, φαίνεται στις συνομιλίες ότι μιλούσε τηλεφωνικά τόσο με την ομάδα των δραστών -και ειδικότερα με τον 46χρονο ταυτοποιημένο ως φυσικό δράστη- όσο και με τον άτυχο επιχειρηματία.

 

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ Ο 52ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟ

Στη δίκη πέρυσι, ο 52χρονος Καλαματιανός στην απολογία του αρνήθηκε ότι έκανε αυτό για το οποίο τον κατηγορούν και υποστήριξε ότι γνώριζε τον Ρωσοπόντιο, ο οποίος, όπως επικαλέστηκε ο κατηγορούμενος, έδινε επιταγές ευκολίας στο θύμα και αυτό τις... έσπαγε δίνοντας στον Ρωσοπόντιο μετρητά.

Υποστήριξε ακόμα, αναφορικά με τον κατηγορούμενο ως φυσικό αυτουργό, ότι τον γνώρισε μέσα από τη δουλειά του και πολύ αργότερα έμαθε για το ποινικό παρελθόν του και για μια ληστεία που είχε κάνει. Επέμεινε πάντως ότι και με αυτόν έκαναν μόνο περιστασιακά παρέα, γιατί ο ίδιος έλειπε συχνά στο εξωτερικό για δουλειά.

Προσπαθώντας να εξηγήσει τη δική του εμπλοκή στην υπόθεση και το περιεχόμενο των συνομιλιών (όπου ακούγεται να περιγράφει με λεπτομέρειες τις συνήθειες και τα μέρη όπου σύχναζε το θύμα), ισχυρίστηκε ότι ο Ρωσοπόντιος δεν ήξερε από Καλαμάτα, ενώ το θύμα είχε τη συνήθεια να... χάνεται και συχνά τον έψαχναν οι άλλοι. Γι' αυτό -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του- έδινε οδηγίες στον συνομιλητή του στο τηλέφωνο πού να βρει τον επιχειρηματία.

Ν.Κ.

 

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Οι κατηγορίες που βαραίνουν το Ρωσοπόντιο για τη δολοφονία Γυφτέα επιφέρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης και είναι: Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσα κατά συναυτουργία με ειδεχθή τρόπο. Ληστεία κατά συναυτουργία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα που συνδέεται αιτιωδώς με τη σκοπούμενη θανάτωση του Παν. Γυφτέα. Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής αυτοκινήτου. Οπλοφορία. Οπλοχρησία.


NEWSLETTER