Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 08:11

Διάσωση Γερμανού ιστιοπλόου στον Αγιο Δημήτριο Μάνης

Γράφτηκε από την

 

Ενας Γερμανός ιστιοπλόος κινδύνευσε το απόγευμα της Δευτέρας ανοιχτά της παραλίας Πανταζή στον οικισμό Αγιος Δημήτριος της Μάνης, όταν το μικρό του ιστιοφόρο, τύπου καταμαράν, αναποδογύρισε 1 με 1,5 μίλι από την ακτή και ο ίδιος βρέθηκε στη θάλασσα.

Η σύζυγός του είδε το σκάφος να τουμπάρει αλλά δεν έβλεπε τον ίδιο και ανησύχησε για τα χειρότερα, οπότε προσέτρεξε σε μια ταβέρνα για βοήθεια. Ετσι γύρω στις 5 το απόγευμα ενημερώθηκαν η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας και ο Σύλλογος "Γαία" Μάνης. Αμεσα ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης και απέπλευσαν προς παροχή συνδρομής το ταχύπλοο "Αθηνά" από τη Στούπα με επιβαίνοντα στέλεχος του Λιμενικού, καθώς και το αλιευτικό "Ευαγγελία" από τον Αγιο Νικόλαο με επιβαίνοντες εθελοντές της "Γαίας" με τον καταδυτικό τους εξοπλισμό.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

ΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Οταν εντόπισαν το μικρό καταμαράν είδαν με τα κιάλια ότι ο 58χρονος χειριστής του ήταν ζωντανός και προσπαθούσε να κρατηθεί στην επιφάνεια, ενώ το σκάφος είχε ανατραπεί σε κάθετη θέση. Στη θαλάσσια περιοχή όπου έγινε το ατύχημα, ανάμεσα σε Αγιο Δημήτριο και Αγιο Νικόλαο Δυτικής Μάνης, έπνεαν άνεμοι 6 μποφόρ. Α αρχικά οι διασώστες ρυμούλκησαν το μικρό σκάφος, με σκοπό να το μεταφέρουν στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Νικολάου. Αφού όμως το καταμαράν επαναφέρθηκε σε θέση πλεύσης, με επιθυμία του 58χρονου κατέπλευσε αυτοδύναμα - και ο ίδιος παρά την ταλαιπωρία του, αφού αναγκάστηκε να μείνει μια ώρα στο νερό μέχρι να φτάσει η βοήθεια, το οδήγησε με ασφάλεια στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Νικολάου, συνοδευόμενο από τα σκάφη "Αθηνά" και "Ευαγγελία".

 

Η «ΓΑΙΑ» ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΕ 3.000 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Με αφορμή το περιστατικό με τον Γερμανό ιστιοπλόο μιλήσαμε με τον επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας "Γαία" Κώστα Ξυδέα. Η "Γαία" είναι ένας πολυμορφικός σύλλογος, που οι δράσεις του εκτείνονται σε όλη την γκάμα της πολιτικής προστασίας: από πυρόσβεση και διάσωση σε βουνό και θάλασσα, μέχρι σπηλαιολογία και παροχή πρώτων βοηθειών από εκπαιδευμένους διασώστες. Δραστηριοποιείται από το 2008 στην περιοχή της Μάνης, αλλά οι διασώστες παρέχουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά όπου ζητηθεί.

Μέχρι σήμερα ο σύλλογος έχει επέμβει σε 3.000 περιστατικά και οι εθελοντές του είναι ενταγμένοι επίσημα στην Πολιτική Προστασία. Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό και τα μέσα, η "Γαία" διαθέτει ένα ασθενοφόρο και 4 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και ένα βαν μεταφοράς προσωπικού. Ενα φουσκωτό σκάφος, που αυτό το διάστημα υφίσταται επισκευές, συμπληρώνει τα μέσα της ομάδας.

 

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Περισσότερο πολύτιμη καθιστά την παρουσία της "Γαίας" στη Μάνη η αυξημένη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Οπως εξηγεί ο Κ. Ξυδέας, πολλοί τουρίστες οι οποίοι κάνουν διακοπές στην περιοχή είναι μεγάλης ηλικίας, και τα περιστατικά αδιαθεσίας ή τα μικροατυχήματα είναι πολύ συχνά. "Η υπερβολική ζέστη, ένα ποτηράκι παραπάνω στην ταβέρνα ή το παραπανίσιο φαγητό, σε συνδυασμό και με την ηλικία, τους προκαλούν κάποια αδιαθεσία", αναφέρει. Με αποτέλεσμα "το καλοκαίρι να έχουμε πάρα πολλά περιστατικά υγείας τα οποία χρειάζονται μεταφορά με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αγ. Νικολάου". Ομως με δυο οδηγούς και ένα ασθενοφόρο, το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλο το 24ωρο - οπότε η εναλλακτική είναι να καλέσει κανείς το ΕΚΑΒ από την Καλαμάτα, το οποίο θα κάνει μιάμιση ώρα δρόμο μόνο για να φτάσει.

Εκεί λοιπόν επεμβαίνει η "Γαία" με το δικό της ασθενοφόρο, που μεταφέρει τον ασθενή είτε στο Κέντρο Υγείας είτε -σε ατυχήματα όπως για παράδειγμα ένα κάταγμα από πέσιμο- απευθείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

 

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Εύλογο λοιπόν ότι η "Γαία" ζητά βοήθεια, γιατί "δεν έχουμε αρκετό προσωπικό ώστε να επωμιστούμε όλο αυτό το βάρος", λέει ο επικεφαλής της ομάδας - και προσθέτει ότι "είμαστε μόνο 10 εθελοντές που καλούνται να σηκώσουν όλο το βάρος της πυρόσβεσης, της διάσωσης, της παροχής πρώτων βοηθειών, αλλά και το κοινωνικό κομμάτι, που έχει να κάνει με την συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων...". Βέβαια, "σε ένα επείγον περιστατικό το κομμάτι αυτό το αφήνουμε στην άκρη, όπως έγινε κι αυτές τις μέρες που συνέβησαν πολλά περιστατικά και κάποιοι έφυγαν από τη δουλειά τους για να βοήθησουν".

Αυτό όμως έχει επιφέρει κόπωση στους εθελοντές της ομάδας και ο Κώστας Ξυδέας απευθύνει με την ευκαιρία αυτή κάλεσμα σε νέους εθελοντές:

"Η ‘Γαία’ είναι ανοιχτός σύλλογος, μπορεί κάποιος να έρθει και να μάθει μαζί μας και εν συνεχεία να πιστοποιηθεί και να βοηθήσει στο έργο μας, το οποίο επιτελούμε εδώ και 11 χρόνια με έσοδα αποκλειστικά από τον κόσμο, ενώ δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ από τον κρατικό κορβανά", λέει καταλήγοντας ο ίδιος.