Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 09:04

Σε έξαρση το φαινόμενο με τις τηλεφωνικές απάτες στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

Σε έξαρση βρίσκεται το γνωστό φαινόμενο με τις τηλεφωνικές απάτες. Μετά το χθεσινό δημοσίευμα της "Ε" για τη γυναίκα, στην οποία τηλεφώνησε στο σπίτι και στο κατάστημά της μια κοπέλα κλαίγοντας και παριστάνοντας την κόρη της που δήθεν τράκαρε και είναι στο νοσοκομείο, και άλλοι πολίτες της Καλαμάτας τηλεφώνησαν στην εφημερίδα ή ανάρτησαν στο Facebook της "Ελευθερίας" ότι δέχθηκαν τηλεφωνήματα από αγνώστους.

Σε κάποιες περιπτώσεις μας κατήγγειλαν ότι κάλεσαν τη γιαγιά ή τη μητέρα τους και τις "ενημέρωσαν" για δήθεν ατύχημα. Μια γυναίκα αρχικά πείστηκε και πήρε έντρομη τον άνδρα της τηλέφωνο, ενώ μια άλλη περιέγραψε ότι ένας άνδρας και μια γυναίκα κάλεσαν στο τηλέφωνο υποτίθεται από το νοσοκομείο, λέγοντας ότι η κόρη της έσπασε το πόδι της. Μέχρι και χθες πάντως από την Αστυνομία δεν είχε επιβεβαιωθεί κανένα περιστατικό εξαπάτησης, αφού οι πολίτες είναι πλέον πολύ προσεκτικοί και δεν πείθονται από αγνώστους.

 

ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ 81ΧΡΟΝΗ 52.000 ΕΥΡΩ

Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο και με μια 81χρονη γυναίκα στις 5 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα, η οποία έπεσε θύμα απατεώνων που τηλεφωνούσαν σε ηλικιωμένους με το πρόσχημα της άμεσης χειρουργικής επέμβασης συγγενικού προσώπου ή πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Ετσι κατάφεραν και της απέσπασαν το ποσό των 52.000 ευρώ. Η 60χρονη Βουλγάρα Rusanka Hristova που εισέπραξε τα χρήματα από την ηλικιωμένη, συνελήφθη πριν 10 ημέρες στα Γιάννενα ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από εισαγγελική διάταξη της Εισαγγελίας Ιωαννίνων τα στοιχεία και φωτογραφίες της.

Πρόκειται για την Rusanka Hristova του Angelova και της Iordanka, γεννημένη στις 18 Ιανουαρίου 1959 στη Βουλγαρία, η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε 9 περιπτώσεις τετελεσμένης απάτης στην περιοχή των Ιωαννίνων, της Λαμίας, της Λάρισας, της Καλαμάτας και της Κατοχής Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και σε τουλάχιστον 30 απόπειρες απάτης.

 

ΤΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οι απατεώνες αυτού του είδους συνηθίζουν να παίρνουν τυχαία κάποιον στο τηλέφωνο. Συνήθως είναι Βούλγαροι, οι οποίοι τηλεφωνούν από τη χώρα τους και όταν καταλάβουν ότι ο άλλος είναι ηλικιωμένος ή απλά εύπιστος, πωλούν το παραμύθι τους, ζητώντας χρήματα. Σε κάποιες δε περιπτώσεις δεν διστάζουν ακόμα και να πουν σε αυτούς που τηλεφωνούν ότι το παιδί τους έχει σκοτώσει άνθρωπο και αν δεν δώσουν τα χρήματα που τους ζητούν, θα πάει φυλακή. Επίσης, μπορεί να πουν ότι είναι δικηγόροι και να πουλήσουν το ίδιο παραμύθι, ενώ άλλες φορές παριστάνουν το γιατρό και λένε ψέματα στα ανυποψίαστα θύματά τους ότι έγινε ατύχημα και το παιδί τους ψυχορραγεί και χρειάζονται τα χρήματα για να χειρουργηθεί. Δεν διστάζουν ακόμα και να βάζουν κάποιες φορές ένα συνεργάτη τους να σφαδάζει από τον πόνο, για να πείσουν ότι πράγματι το παιδί τους είναι στο νοσοκομείο.

 

ΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ

Αν τελικά καταφέρουν και κοροϊδέψουν το υποψήφιο θύμα τους, στέλνουν έναν συνεργάτη τους για να εισπράξει τα χρήματα, συνήθως κάποιον συμπατριώτη ή συμπατριώτισσά τους, που ζει στην Ελλάδα. Αυτοί είτε πηγαίνουν στο σπίτι του υποψήφιου θύματός τους για να παραλάβουν τα χρήματα, είτε δίνουν ραντεβού μαζί του κάπου έξω. Επίσης, μπορεί να καθορίσουν ένα σημείο για να αφήσει τα χρήματα, παρακολουθούν και αφού δεν εμφανιστεί κανείς, τα παίρνουν και εξαφανίζονται.

Στις περιπτώσεις δε που οι απατεώνες επικαλούνται νοσηλεία ασθενή ενεργούν ως εξής: Λένε στο τηλέφωνο ότι το συγγενικό πρόσωπο του υποψήφιου θύματός τους εισήχθη στο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή άλλου λόγου. Απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια χειρουργική επέμβαση. Ζητούν να πάει το υποψήφιο θύμα τους σε κάποιο σημείο, όπου υποτίθεται περιμένει ένας υπάλληλος του νοσοκομείου για να παραλάβει τα χρήματα.

Ν.Κ.