Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2012 04:22

Πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών: Κλέφτες ρημάζουν τα χωριά της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Εχει ξεφύγει η κατάσταση με τις κλοπές σε πολλά χωριά και σε περιοχές περιφερειακά της Καλαμάτας. Η εισβολή διαρρηκτών κάθε ώρα της ημέρας σε σπίτια και καταστήματα έχει τρομοκρατήσει τους πολίτες. Ειδικά στη Σπερχογεία οι κάτοικοι δηλώνουν ότι φοβούνται να κυκλοφορήσουν μόνοι τους. Οι κλοπές φαίνεται πως παρουσιάζουν σημαντική έξαρση στην πραγματικότητα, καθώς δε δηλώνονται στο σύνολό τους στη Αστυνομία. Αρκετοί από τους πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από την Αστυνομία, αφού έχουν διαπιστώσει τις αδυναμίες της και τις προηγούμενες φορές που έπεσαν θύματα κλεφτών. Αλλωστε, πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών - στόχων των διαρρηκτών, κυρίως γύρω από τσιγγάνικους καταυλισμούς, έχουν πέσει τουλάχιστον 2 φορές θύματα κλοπής.
Κάτοικος των Αρφαρών επικοινώνησε χθες μαζί μας και διαμαρτυρήθηκε για την τακτική της Αστυνομίας να μην ανακοινώνει τις κλοπές. Ο ίδιος έπεσε θύμα  κλεφτών προχθές. Οπως μας είπε, οι κλέφτες έκαναν  "καλοκαιρινό” το σπίτι του στ΄ Αρφαρά. Ο ίδιος έλειψε μόνο για μια ώρα, από τις τις 9 έως τις 10 το πρωί και όταν επέστρεψε έπεσε απ' τα σύννεφα, αφού οι κλέφτες, είχαν σπάσει το τζάμι της πόρτας, είχαν μπει στο σπίτι και είχαν κλέψει 2 κινητά τηλέφωνα, ένα ρολόι, χρυσαφικά και 100 ευρώ σε μετρητά.
Πολλές κλοπές γίνονται στο Ασπρόχωμα και όπως μας λένε οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι, οι περισσότεροι επιλέγουν να μην ενημερώνουν πλέον την Αστυνομία, αφού οι όποιες καταγγελίες κατά το παρελθόν δεν έχουν οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Παρόλ' αυτά, πρέπει να σημειωθεί πως πρόσφατη διάρρηξη σε σπίτι της περιοχής εξιχνιάστηκε αρκετά γρήγορα, συνελήφθησαν ανήλικοι τσιγγάνοι και ορισμένα από τα κλοπιμαία αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.
Στη Σπερχογεία όμως ο κόσμος είναι ιδιαίτερα αναστατωμένος. Τα τελευταία κρούσματα παρουσιάστηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, οπότε οι διαρρήκτες "χτύπησαν" τις ταμειακές μηχανές δύο καταστημάτων.
Η Ευγενία Κοκορόγιαννη έχει πέσει κατά το παρελθόν θύμα κλοπής στο σπίτι της. Εχει τρομοκρατηθεί τόσο πολύ που κάθε φορά που ανοίγει την πόρτα του σπιτιού της νομίζει πως κάποιος στέκεται δίπλα της απειλητικά και όπωςλέει: "Φοβάμαι πραγματικά".
Οι κλέφτες που "χτύπησαν" τα ξημερώματα της Κυριακής μπήκαν στην ταβέρνα του Γιάννη Κρίκα και της Μαρίας Δρούγα. Πήραν το συρτάρι της ταμειακής με καμιά 200αριά ευρώ σε ψιλά αλλά προκάλεσαν σημαντική ζημιά στα αλουμίνια που παραβίασαν και σε όσα επιχείρησαν να παραβιάσουν χωρίς αποτέλεσμα. Και αυτή είναι η... 4η φορά που κλέφτες παραβίασαν το μαγαζί τους, ενώ τις προηγούμενες φορές τους είχαν προκαλέσει μεγάλες ζημιές και στο εσωτερικό. Αυτή τη φορά ευτυχώς η ζημιά ήταν μικρότερη και το συρτάρι της ταμειακής δεν ήταν ενσωματωμένο με την ταμειακή, με αποτέλεσμα να τη γλιτώσουν. Το συρτάρι το βρήκαν ντόπιοι σε χωράφια, αφού έψαχναν μόνοι τους, αναγνωρίζοντας πως η Αστυνομία αδυνατεί. "Δε μπορούν να μας προστατεύσουν. Δε λέω ότι δε θέλουν, αλλά δε μπορούν. Το σύστημα δε μας καλύπτει. Γι΄ αυτό κι εγώ σκέφτομαι την επόμενη φορά να καλέσω τη Χρυσή Αυγή" λέει η Μαρία αγανακτισμένη από τις αλλεπάλληλες κλοπές και στο δικό της μαγαζί. Αλλωστε, λέει πως ακόμα και από την Αστυνομία της λένε κάθε φορά πως είτε κάνει είτε δεν κάνει καταγγελία μην περιμένει να βρεθούν τα κλοπιμαία... Εκτιμά δε πως κάθε φορά που η Αστυνομία ακούει για συμβάν με εμπλεκόμενο τσιγγάνο στην περιοχή, στην ίδια δίνεται η εντύπωση πως η κινητοποίηση δεν είναι άμεση για να είναι και αποτελεσματική. "Φοβόμαστε" λέει και σχολιάζει πως ένα μόνο περιπολικό για την περιφέρεια Καλαμάτας δεν είναι αρκετό.
Κάτοικος της περιοχής σχολιάζει πως οι ντόπιοι ψάχνουν μόνοι τους για τα κλοπιμαία και συχνά έχουν βρει μηχανάκια και και άλλα αντικείμενα κοντά στον τσιγγάνικο  καταυλισμό του Ασπροχώματος. Και αναρωτιέται: "μα καλά, πως γίνεται να μην τα βρίσκει η Αστυνομία και να τα βρίσκουν ψάχνοντας οι ίδιοι οι πολίτες";
Η Λούση Γεωργακοπούλου έχει καφενείο μαζί με τη Μαρία Βραχά. Οι κλέφτες αυτή τη φορά ήταν πιο... προσεκτικοί, δεν έκαναν ζημιές κι έκλεψαν μόνο την ταμειακή με 250 ευρώ περίπου. Τις προηγούμενες φορές τους έχουν κλέψει ποτά, τσιγάρα κι έχουν κάνει μεγάλες καταστροφές. Οσο για τα... ευρήματα μετά την κλοπή, μέσω τρίτων λέει έφτασε στα χέρια της το ρολάκι με τις κομμένες αποδείξεις που ήταν μέσα στην ταμειακή. Η ταμειακή έκανε... φτερά με 250 περίπου ευρώ που υπήρχαν τη νύχτα της κλοπής. Η ίδια εκτιμά πως η διάρρηξη έγινε γύρω στις 6 τα χαράματα, αφού το μαγαζί μέχρι μετά τις 4.30 ήταν ανοιχτό. Εκανε καταγγελία στην Αστυνομία και περιμένει να δει τα αποτελέσματα των ερευνών.

Κ.Δ.