Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 05:30

Ενώ η Αστυνομία συνιστά "ψυχραιμία και νηφαλιότητα": Ανησυχία στη Μεσσήνη από τους τσιγγάνους

Γράφτηκε από την

Εκτός ελέγχου τείνει να γίνει η κατάσταση στη Μεσσήνη, παρά την έντονη παρουσία της Αστυνομίας. Οι πυροβολισμοί σε τσιγγάνικους καταυλισμούς έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Οι κάτοικοι φοβούνται πως θα γίνει κακό και ανησυχούν για την ασφάλειά τους.
Προχθές έπεσαν πάνω από 100 πυροβολισμοί μέσα σε μια ώρα, από τις 10 μέχρι τις 11 το βράδυ, στις περιοχές όπου βρίσκονται καταυλισμοί μέσα και γύρω από την πόλη. Αν και η Αστυνομία δεν εντόπισε ούτε... κάλυκα, το επιβεβαιώνουν αρκετοί κάτοικοι κι επαγγελματίες της περιοχής. Ο καθένας όμως δίνει τη δική του εκδοχή, με κυρίαρχη εκείνη που θέλει τους τσιγγάνους να πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό, προκειμένου να δώσουν... ένοπλο "παρών" στην όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε βάρος τους το τελευταίο διάστημα. Λόγω αυτής της κατάστασης, λίγοι είναι οι τσιγγάνοι που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη.
Ωστόσο, τσιγγάνοι από την περιοχή της Ενωσης, αναφερόμενοι στους πυροβολισμούς, μιλούν για επιθέσεις που δέχτηκαν από κουκουλοφόρους. Σε μια περίπτωση καταγγέλλουν μάλιστα πως άγνωστοι... γάζωσαν ένα αυτοκίνητό τους και προειδοποιούν: "Μην πάθει κάτι δικός μας. Εχουμε κι εμείς καραμπίνες". Να θυμίσουμε πως τσιγγάνοι του εν λόγω καταυλισμού κατήγγειλαν την Τρίτη το πρωί στην Αστυνομία πυροβολισμούς από τρίτους στην περιοχή που μένουν.
Ολη η πόλη συζητά με ανησυχία αυτό το θέμα. Πέρα από τους πυροβολισμούς και τις ομάδες κουκουλοφόρων που λέγεται πως κυκλοφορούν τα βράδια, τον κόσμο έχουν ανησυχήσει και άλλα πρόσφατα περιστατικά, μεταξύ των οποίων οι επιθέσεις τσαντάκηδων σε δύο γυναίκες που τραυματίστηκαν.
Να σημειωθεί πως ανεξάρτητα από τα όσα συμβαίνουν τελευταία στη Μεσσήνη, είναι αρκετοί οι επαγγελματίες που εδώ και καιρό κοιμούνται μέσα στα μαγαζιά τους τις νύχτες για να τα φυλάνε. Ορισμένοι κάτοικοι, κυρίως γυναίκες, έχουν επιλέξει να μην κυκλοφορούν σε συγκεκριμένες γειτονιές μόλις σκοτεινιάσει.
Μετά τους προχθεσινούς όμως πυροβολισμούς, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ανησυχητικά. Και την ανησυχία αυτή εκφράζουν κάτοικοι από την περιοχή της Ενωσης, της Πανηγυρίστρας, του Αγιάννη, καθώς και από το κέντρο της πόλης και πιο δυτικά. Οπως λένε, οι πυροβολισμοί ακούστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα από τους καταυλισμούς της Ενωσης και του Παμίσου αλλά και από την περιοχή πίσω από το σταθμό του τρένου.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
"Θέλουν να δείξουν ότι έχουν ισχύ, προειδοποίησαν προφανώς για να μην τους πλησιάσει κανείς" παρατήρησε επαγγελματίας αναφορικά με τους πυροβολισμούς προχθές το βράδυ. "Εχει ακουστεί πως έχουν γίνει 2 - 3 επιθέσεις σε βάρος τους" συμπλήρωσε και περιέγραψε γενικά την παραβατική συμπεριφορά των τσιγγάνων που βιώνει και στο μαγαζί του.
"Δεν είναι κατάσταση αυτή, πρέπει να τελειώνει" σχολίασαν άλλοι επαγγελματίες αναφερόμενοι στα πρόσφατα γεγονότα. Μια παρέα ηλικιωμένων κυριών συζητά ανήσυχη για τις κλοπές και τους πυροβολισμούς: "Πρέπει να γίνει κάτι, να μη φοβόμαστε να βγούμε ή να μπούμε στα σπίτια μας" είπαν. Αλλοι κάτοικοι κι επαγγελματίες πρότειναν ακόμα και... ακραίες λύσεις, αναφερόμενοι σε συζητήσεις που εδώ και χρόνια γίνονται στη Μεσσήνη για "ξεκαθάρισμα". Κάποιοι λένε πως "κάνει δουλειά η έντονη παρουσία της Αστυνομίας" αλλά αναρωτιούνται "τι θα γίνει μετά;", γνωρίζοντας πως η δύναμη του Α.Τ. Μεσσήνης δεν μπορεί αν αντεπεξέλθει στις ιδιαιτερότητες της πόλης.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Σύμφωνα με την Αστυνομία, προχθές το βράδυ, όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί στη Μεσσήνη, ενημερώθηκε το "100" ανώνυμα από πολίτη και αμέσως κινήθηκαν περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις στη Μεσσήνη. Εγινε έρευνα, αλλά δε βρέθηκε ούτε... κάλυκας.
Σύμφωνα με το γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστράτηγο Ηλία Γεωργόπουλο, υπάρχει σχέδιο που έχει καταρτιστεί με τη συνεργασία του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχου Β. Γεωργακόπουλου και είναι ιδιαίτερα έντονη η παρουσία της Αστυνομίας στην πόλη, με επικεφαλής αξιωματικό που έχει οριστεί. "Το θερμόμετρο έχει ανέβει και χρειάζεται ηρεμία" επισημαίνει κι εξηγεί: "Εχουμε στοχοποιήσει ιδιαίτερα αυτή την περιοχή λόγω των πρόσφατων γεγονότων που πυροδότησαν την κατάσταση, προκειμένου να αποφορτιστεί όλο αυτό το κλίμα. Δε μένουμε όμως στον τυπικό έλεγχο. Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας έχουμε στοχευμένες δράσεις. Η Αστυνομία θα κάνει το έργο της. Κάνει ελέγχους, προσαγωγές και υποθέσεις οδηγούνται στον εισαγγελέα,  στα όρια της νομιμότητας". Αναφορικά με τα αδικήματα σχολιάζει: "Προς το παρόν δε βλέπω έξαρση της εγκληματικότητας συγκριτικά με άλλες περιοχές της Πελοποννήσου που αντιμετωπίζουν προβλήματα". Μάλιστα σημειώνει πως στους καταυλισμούς της Μεσσηνίας "δεν υπάρχουν γκέτο και η Αστυνομία μπορεί ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιήσει ελέγχους".
Συνιστά "ψυχραιμία και νηφαλιότητα", γιατί όπως λέει τα πράγματα δεν μπορούν ν' αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. "Θέλει χρόνο για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας. Χτίζουμε καθημερινά με την παρουσία και τη δράση μας να εδραιωθεί το αίσθημα ασφάλειας και να κοπεί κάθε παραβατική συμπεριφορά. Αλλωστε, μην ξεχνάμε πως στις φυλακές του Ναυπλίου είναι πάρα πολλοί φυλακισμένοι τσιγγάνοι από τη Μεσσηνία, για διάφορα αδικήματα και όλες οι μεγάλες υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο τους. Η Αστυνομία τους έπιασε όλους αυτούς" λέει κι επισημαίνει: "Εμείς είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την παραβατική συμπεριφορά που υπάρχει. Μόνος αρμόδιος φορέας είναι η Αστυνομία και αυτή πρέπει να την αντιμετωπίσει. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει πρόβλημα". Παρατηρεί τέλος πως "όλοι οφείλουμε να δείχνουμε ψυχραιμία σε τέτοιες περιπτώσεις, γιατί εάν δημιουργηθούν πολωτικές καταστάσεις δε θα οδηγηθούμε πουθενά".

Κ.Δ.