Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013 22:20

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας για την εγκληματικότητα στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την
Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας για την εγκληματικότητα στη Μεσσήνη

 

Ανακοίνωση με τις θέσεις της αναφορικά με τα συνεχή κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή της Μεσσήνης, αλλά και για τις συζητήσεις δημιουργίας Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων εξέδωσε σήμερα μέσω της ιστοσελίδας της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη μακροσκελή ανακοίνωση:

"Με αφορμή , τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης σχετικά με την παραβατικότητα μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας αλλά και την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Μεσσήνης μέσο του κ. Δημάρχου να εξαγγείλει την πρόθεση της για την δημιουργία Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων στον Δήμο Μεσσήνης με πρότυπο αυτών που έχουν ιδρυθεί και υπάρχουν στην Κρήτη , εμείς σαν καθ΄υλην αρμόδια Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας που γνωρίζουμε τα προβλήματα , τις ανάγκες , τις ελλείψεις αλλά και τις αγωνίες των συναδέλφων μας σχετικά με την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών όχι μόνο στον Δήμο Μεσσήνης αλλά σε ολόκληρο τον Νομό αφού δεν καλεστήκαμε έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας.


Οι Αστυνομικοί που υπηρετούν στην Μεσσηνία γνωρίζουν τα προβλήματα καλύτερα από οποιουσδήποτε άλλους αφού εμείς καλούμαστε να δώσουμε λύσεις , εμείς αντιμετωπίζουμε το τοπικό έγκλημα στο σύνολο του καταθέτοντας σε πολλές περιπτώσεις το ανάλογο τίμημα είτε με αίμα είτε ακόμα και με την ίδια μας την ζωή. 

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας , έχοντας γνώση της βαθιάς ευθύνης που έχει επωμιστεί σε εμάς τους Αστυνομικούς και που είναι η προστασία της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών , περιμένουμε από οποιονδήποτε αιρετό εκπρόσωπο Καλλικρατικού Δήμου την συνεργασία του προκειμένου να έρθουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την ασφάλεια των πολιτών. Όπως ήδη είναι γνωστό από το περασμένο έτος έχουμε δημοσιεύσει και έχουμε κάνει γνωστές τις θέσεις μας στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο του Νομού. 

Για να επαναφέρουμε στην μνήμη όσων δεν ξέρουν ή όσων ξεχνούν εύκολα τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας κάνοντας σχετικές εξαγγελίες να επαναλάβουμε ότι η πάγια θέση της Ένωσης Αστυνομικών Μεσσηνίας που κατ΄ επανάληψη έχει τονίσει την τραγική έλλειψη αστυνομικών στον Νόμο , είναι η πλήρης επάνδρωσή των Τμημάτων με προσωπικό δηλαδή η πλήρης κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με ταυτόχρονη ανανέωση των υλικοτεχνικών μέσων που έχει στην διάθεση του το κάθε Αστυνομικό Τμήμα του Νομού. Αυτή είναι η θέση μας ως η μόνη ενδεδειγμένη λύση στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας 

Αλήθεια πόσο ρεαλιστικό είναι , να δημιουργηθεί Τμήμα Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Μεσσήνη με την πρόσληψη ή την κάθοδο αστυνομικών από διάφορες περιοχές της Χώρας και το οποίο θα υπάγεται απ΄ευθείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όταν λόγο της οικονομικής κρίσης τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα γίνει καμία πρόσληψη στην ΕΛ.ΑΣ;

Εφικτό είναι και αναμένουμε την βοήθεια από οποιονδήποτε φορέα ή εκπρόσωπο που πραγματικά ενδιαφέρεται για την ασφάλεια των πολιτών να μας βοηθήσει ώστε να πετύχουμε από κοινού το τερματισμό της καθημερινής μετάβασης και την καθημερινή αιμορραγία του προσωπικού , όταν Αστυνομικοί από την Μεσσηνία διατίθενται να εκτελέσουν υπηρεσία σε καθημερινή βάση στην Κόρινθο και συγκεκριμένα στο 6ο Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών Κορίνθου. 

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Μεσσηνία στον ίδιο βαθμό με άλλους Νομούς της Χώρας ως προς την «βαριά» μορφής εγκληματικότητας...Τα σοβαρά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά περιόδους , όπως δολοφονίες , εγκληματικές οργανώσεις έχουν αποκαλυφθεί και εξιχνιαστεί από τις υπάρχουσες Αστυνομικές Υπηρεσίες . Τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων στα μέρη που επιχειρούν έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την καταπολέμηση της λεγόμενης βαριάς εγκληματικότητας...

Κατά την άποψη μας οι προτάσεις μας τεκμηριώνονται απόλυτα με στοιχεία , φέρνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα . Το τελευταίο τετράμηνο του έτους 2012 στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας-Ασπροχώματος-Παμίσου συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 372 Π.Κ (ΚΛΟΠΉ) σαράντα εννέα ΡΟΜΑ , σαράντα ημεδαποί και εννέα αλλοδαποί. Με αυτό το παράδειγμα θέλουμε να δείξουμε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούμε στον απόλυτο βαθμό μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. 

Για την πραγματικά αυξητική τάση της παραβατικότητας στην Περιφέρεια μας και προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα ως προς την ελαχιστοποίηση της , θέση της Ένωσης μας είναι να συσταθεί δίκτυο ή επιτροπή από επιστήμονες , εγκληματολόγους , νομικούς , ψυχολόγους με την ταυτόχρονη συμμετοχή της τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αφήνοντας τελευταίους εμάς , τους Αστυνομικούς , έτσι ώστε με πραγματική πολιτική βούληση να βελτιωθεί το χαμηλό βιοτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπων αυτών για να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινωνία. Δανειζόμαστε τις απόψεις και θέσεις του διατελέσαντα εκπροσώπου της Ελλάδας στο δίκτυο πρόληψης εγκληματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.Άγγελου ΤΣΙΓΚΡΗ , δικηγόρου-εγκληματολόγου ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά στο φύλλο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 18-19/08/2012…¨ Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκούς αυξανόμενης εγκληματικότητας στην Χώρα μας . Απαιτείται όμως , πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης του φαινομένου καθώς και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς…¨ (Αντιεγκληματική πολιτική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα , εκδόσεις Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», 2003) .

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ποια θα είναι η κοινωνική πολιτική πρόληψης σε πανελλαδικό ή τοπικό επίπεδο καθόσον δεν είμαστε πολιτικοί –αιρετοί και δεν εκλεγόμαστε από την κάθε τοπική κοινωνία . Ως Αστυνομικοί υπηρετούντες την τοπική κοινωνία και ζώντας μέσα σε αυτή καθώς αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της , πιστεύουμε ότι η παραβατικότητα-εγκληματικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αναβάθμιση των υπάρχοντων Αστυνομικών Τμημάτων έτσι όπως προαναφέραμε και όχι με την δημιουργία νέων Τμημάτων όπως είναι τα Τ.Α.Ε. 

Όλοι οι πολίτες της Χώρας αυτής , τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά και συνιστούμε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση έτσι ώστε μεμονωμένα περιστατικά που είναι καταδικαστέα από όλους μας να μην είναι η αιτία για κάθε μορφής αυτοδικίας από τον οποιοδήποτε πολίτη αλλά η αφορμή με κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων έτσι ώστε επιτέλους να εμπεδωθεί στο ακέραιο το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας και περιουσίας όλων ανεξαρτήτως των πολιτών 

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα , καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ακραία φαινόμενα βίας και κοινωνικών αποκλεισμών , επιβεβαιώνοντας την πίστη του στα ιδανικά της Δημοκρατίας και στις αρχές του Συντάγματος της Χώρας μας". 

 


NEWSLETTER